Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Volko: Verím, že sa dohodnem s vetrom

Rekordne veľkú výpravu povedie muž, ktorý môže vybojovať dve medaily. Ak ste vicemajstrom Európy, je normálne, že sa od vás očakáva viac ako kedysi.

10.07.2017 18:00
Ján Volko Foto: ,
Ján Volko.
debata

A keď sa vám to podarí v šprinte, okrem tlaku kvôli výsledkom a výkonom sa musíte popasovať aj so zvýšeným záujmom atletickej verejnosti.

Napriek mladému veku preukazuje Ján Volko vlastnosti lídra. Na tréningoch tvrdo pracuje, na dráhe posúva svoje limity, na verejnosti hovorí rozumne a pôsobí vyrovnane. Nečudo, že bude najjagavejšou hviezdou historicky najväčšej 15-člennej slovenskej výpravy, ktorá v pondelok odcestovala na majstrovstvá Európy do 23 rokov do Bydgoszczi (13. – 16. 7.).

„Nechcem sa pred pretekmi zbytočne stresovať. Vôbec by mi to nepomohlo a nerobí to dobrotu. Idem do pretekov s pokorou a skromnosťou. Doteraz som necítil tlak a dúfam, že ani nepríde. Bolo by skvelé, keby som po Belehrade znovu zažil medailový úspech. Boli to super pocity, rád by som si ich zopakoval. Ambíciou je však ísť postupne, postúpiť do finále v oboch disciplínach – a všetko ostatné bude bonus,“ načrtol.

Volko pobeží stovku aj dvojstovku. V priebehu troch dní by mal absolvovať až šesť behov – dva rozbehy, dve semifinále a dve finále. Neobáva sa, že mu v závere môžu chýbať sily? „Absolvoval som kvalitné týždenné sústredenie v Šamoríne. Som výborne fyzicky pripravený. Môžem ušetriť nejaké sily v rozbehoch, mal by som však všetkých šesť behov zvládnuť. Verím, že sa dohodnem s vetrom – čo sa mi v tejto sezóne zatiaľ nedarí – a predvediem svoje maximum,“ vravel Volko.

Na stovke má v porovnaní s konkurenciou druhý najlepší tohtoročný čas, na dvojstovke tretí. Trénerka Naďa Bendová však upozorňuje, že o víťazstvách rozhodujú výkony, nie čísla. „Predpoklady sú jedna vec, forma druhá. Veľkú rolu zohrá aj počasie. Malo by byť okolo 20 stupňov, čo Jankovi vyhovuje. Vo finále bude všetko otvorené. Má náročný program, uvidíme ako ho zvládne. Je pripravený a zdravý, drobné boliestky sme vyliečili. Podľa tréningových časov, ktoré sme namerali, je pripravený minimálne sa priblížiť k časom, ktoré v tejto sezóne predviedol,“ vysvetlila Bendová.

Trénerka je známa svojimi vešteckými schopnosťami. Vďaka časom na meraných úsekoch vie veľmi presne tipnúť, za aký čas jej zverenec pretne cieľovú čiaru. Zatipovala si aj v pondelok pred odletom do dejiska ME.

„Na stovke 10,26, na dvojstovke 20,47,“ tvrdila odhodlane. U Volka to vyvolalo smiech. „No snáď nebudem musieť bežať tak rýchlo,“ vravel dobre naladený Bratislavčan.

V podobnom rozpoložení odchádzal aj do Belehradu a vrátil sa so striebrom na krku. Vydrží mu dobrá nálada aj po ďalšom z dôležitých víkendov v jeho rýchlo napredujúcej kariére?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #atletika #Ján Volko