Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lekár Malovič o Matejovi Tóthovi: Predpokladám, že ide skôr o chorobu

Správa o nezrovnalostiach v hodnotách v biologickom pase Mateja Tótha neunikla ani skúsenému lekárovi Pavlovi Malovičovi (64). Zmeny v krvnom obraze mohlo podľa neho spôsobiť čokoľvek. "Môže to byť spôsobené pobytom vo vysokej nadmorskej výške, dehydratáciou, využívaním kyslíkového stanu či infekčným ochorením," tvrdí.

09.07.2017 22:24 , aktualizované: 10.07.2017 07:41
Matej Tóth Foto: ,
Matej Tóth.
debata (50)

Čo je biologický pas?

Je to akýsi záznamník krvného obrazu. Vypĺňa sa v istých intervaloch, povedzme každé tri mesiace. Športovcovi sa urobia krvné testy a podľa ich výsledkov sa zisťuje, či sa neudiali drastické zmeny v hodnotách krvných doštičiek či tvorby hormónov.

Znamená to, že Tóth dopoval?

Nemusí to hneď znamenať, že užil zakázané látky.

Čím si teda možno vysvetliť zmenu v niektorej z hodnôt v krvnom obraze?

Môže to byť spôsobené pobytom vo vysokej nadmorskej výške. Je známe, že Matej Tóth sa pravidelne – aj pred olympiádou v Riu – pripravoval v talianskom Livigne, čo je vo výške nad 3-tisíc metrov nad morom. Neporiadok v krvnom obraze mohlo spôsobiť aj potápanie či infekčná choroba. Dôvodom anomálie môže byť aj dehydratácia. Mohol mať vyššiu hustotu krvi, čo pri jeho extrémnej záťaži vôbec nie je nemožné. Taktiež mohol v rámci tréningu použiť kyslíkový stan, ktorý sa pri vytrvalostných disciplínach využíva pomerne často.

Ako môže Tóth preukázať svoju nevinu?

Keďže nevieme, v akom parametri sa Tóthove hodnoty odchyľujú, môžeme len špekulovať, kde je chyba. Musí absolvovať lekárske vyšetrenie, aby sa zistilo, prečo prišla taká náhla zmena a či tam nie je istá chorobná zmena.

Myslíte si, že je za zmenou hodnôt užívanie niektorej zo zakázaných látok?

Tóth ma za sebou 15 rokov vrcholovej prípravy. Môže byť vyčerpaný ako nikdy predtým, niečo možno zostalo pred lekármi skryté. Mám obavy, že v Tóthovom prípade ide skôr o chorobu ako o doping. Má 34 rokov a pri svojich výkonoch ide do extrémov. Je dobré, že biologický pas ukázal nejaký problém. Z profesijného hľadiska vnímam toto zariadenie ako možnosť pravidelne monitorovať zdravotný stav športovcov, ktorý v prípade potreby dáva expertom možnosť, čo najrýchlejšie zasiahnuť.

Spomínali ste choroby. Dá sa konkrétne určiť, ktoré z nich by sa ho mohli týkať?

Pokojne to môže byť iba banálna infekcia či prechodené chrípkové ochorenie. Pre bežných ľudí je to obyčajná vec. Žiaľ, u tvrdo trénujúcich športovcov je obranyschopnosť znížená. Možno ho niečo poštípalo a do úvahy prichádzajú aj stovky ďalších vecí. Všetko sú zatiaľ iba špekulácie.

Vlani absolvoval operáciu holennej šľachy. Nemohol aj tento zásah do jeho tela hodnoty rozkolísať?

V žiadnom prípade. Je to rok stará vec. Ak sa niečo v biologickom pase zmenilo, muselo sa to udiať v priebehu ostatného polroka. Nerobil by som z tohto prípadu žiadnu vedu. Je to olympijský víťaz a známa osobnosť. Zatiaľ treba zostať pri zemi a brať to skôr ako nepríjemnú novinku, nie ako senzáciu, ktorú treba rozpitvávať.

© Autorské práva vyhradené

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Tóth #Pavel Malovič