Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tótha suspendovali. Zažehná tieň podozrenia?

Matej Tóth je priamy človek. Na trati, keď sa rúti do cieľa za víťazstvom i mimo súťažného ruchu pri obyčajnom rozprávaní sa o živote. Povie, čo si myslí. Prizná, keď sa zmýli. Rešpektuje ostatné názory. Chváli i kritizuje. Keď treba, vyjde s pravdou von.

08.07.2017 22:42 , aktualizované: 09.07.2017 19:24
Matej Tóth Foto: ,
Olympijský víťaz v chôdzi na 50 km z Ria de Janeiro 2016 Matej Tóth.
debata (254)

Olympijský víťaz a majster sveta v chôdzi na 50 kilometrov zažil šokujúci víkend. V sobotu vyšiel s kožou na trh a priznal, že hodnoty v jeho biologickom pase ukázali neočakávanú zmenu. Tú musí Medzinárodnej asociácii atletických federácií (IAAF) vysvetliť.

V nedeľu ho navyše dočasne suspendoval Útvar integrity atletiky IAAF. Tóth má až do vyrieknutia verdiktu pozastavenú činnosť a hrozí mu štvorročný trest. Rodák z Nitry tak nebude obhajovať zlato na augustových majstrovstvách sveta v Londýne.

„S poľutovaním oznamujem, že definitívne nebudem štartovať na MS. Dôvodom je psychická a fyzická vyčerpanosť a z toho vyplývajúci tréningový výpadok. Tento stav spôsobila správa od IAAF, ktorá ma upozornila na štatistické odchýlky v mojom biologickom pase a požiadala ma o vysvetlenie,“ uviedol Tóth v stanovisku pre médiá k svojej neúčasti na MS 2017 v Londýne.

Biologické pasy sa v atletike po prvý raz objavili pred siedmimi rokmi. Okrem iného obsahujú záznamy z krvných testovaní. Tie sú vykonávané spravidla štyrikrát do roka. Dá sa z nich zistiť viacero údajov – napríklad tvorba hormónov v tele či hladina červených krviniek. Pokiaľ sa v nich objavia nezrovnalosti alebo anomálie, IAAF vyzve športovca, aby vysvetlil tieto hodnoty.

Ak sa to Tóthovi podarí, trestu sa vyhne. Keď však nezávislá komisia jeho zdôvodnenie neoznačí ako dostačujúce, môže prísť trest aj bez ohľadu na to, či si Tóth pomáhal zakázanými látkami alebo nie.

„Keďže som počas celej kariéry zásadne vystupoval proti nekalým praktikám, absolútne vylučujem akékoľvek pochybenie. Táto správa ma šokovala, preto sa teraz sústredím najmä na to, aby som s pomocou rešpektovaných svetových odborníkov z rôznych oblastí preukázal, že ide o prirodzený fyziologický stav organizmu, ktorý mohol vyvolať môj vtedajší zdravotný stav,“ pokračoval 34-ročný olympijský šampión a majster sveta v chôdzi na 50 kilometrov.

Viac informácií o prípade sa verejnosť až do vynesenia ortieľu nedozvie. Obe strany musia mlčať.

„Podľa regúl sa až do ukončenia prípadu nemôže žiadna strana k prípadu verejne vyjadrovať, preto zdvorilo žiadam, aby ste rešpektovali túto situáciu,“ uzavrel Tóth.

Bude jeho víťazný marš do cieľa v Riu krásnou spomienkou alebo horkou pripomienkou?

254 debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Tóth