Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Martikán: Olympiáda v Tokiu? To je silná motivácia

Vlani vypadol z nabitej slovenskej reprezentácie. Sám nevie presne povedať, či mu to pomohlo alebo uškodilo. Faktom však je, že sa Michal Martikán (40) vrátil do národného tímu i medzinárodných pretekov vo vynikajúcej forme. Na začiatku sezóny získal bronz v Tacene na majstrovstvách Európy, v nedeľu zasa vyhral 3. kolo Svetového pohára v nemeckom Markkleebergu.

03.07.2017 20:34
Michal Martikán Foto: ,
Michal Martikán.
debata

„Čerpám z toho, čo som si ako malý a mladý pretekár zaumienil. Chcel som sa priblížiť k najlepším z vtedajšej špičky. Aj napriek vyššiemu veku chcem siahať na najvyššie méty,“ vraví rodák z Liptovského Mikuláša.

Ako ste prežívali jubilejné dvadsiate víťazstvo vo Svetovom pohári?
Po dojazde do cieľa som bol veľmi šťastný. Myslím si, že to bol solídny záver prvej časti sezóny a dobre naladenie sa pred dlhšou letnou pauzou.

V cieli ste sa doširoka usmievali. Boli ste spokojný s prvenstvom i časom?
Počas jazdy musíte mať aj šťastie na vodu. Mnohé závisí práve od nej. V semifinále som šiel oveľa uvoľnenejšiu jazdu a dostal som sa pod 100 sekúnd. Niekedy musíte s kanálom viac súperiť, nedajú sa prúdy tak dobre využiť. Som rád, že aj napriek boju som mal ešte rýchlejší čas.

Vyhrali ste aj napriek dvom trestným sekundám. Nebáli ste sa, že táto chyba vás môže stáť prvenstvo?
Nebol čas nad tým premýšľať, navyše to bolo v závere trate. Snažil som sa posledné dve bránky prejsť čisto a ísť čo najrýchlejšie až do cieľa.

Na majstrovstvách Európy v Tacene ste boli bronzový, v Prahe vás o medailu pripravila dodatočná 50-sekundová penalizácia, kanál v Markkleebergu ste ovládli. To je jasný znak, že ste vo výbornej forme…
Vo výbornej nie, skôr v jednej z tých lepších. Mal som párkrát aj smolu, v Augsburgu som zasa nešťastne vypadol. Je na čom stavať.

Čaká vás niekoľkotýždňová prestávka od súťažného jazdenia. Ako ju strávite?
Budem mať čas si trochu aj oddýchnuť. Potom sa čo najskôr vrátim do tréningu a k systematickej príprave.

Neunavil vás rýchly spád pretekov Svetového pohára?
Som z toho prekvapený, ale ani nie. Zvládol som tri podujatia v troch týždňoch celkom dobre. Málokedy som zažil niečo podobné. Bolo to niečo nové, ale ku podivu sa s tým moje telo zrovnalo solídne.

Dve dekády patríte k najlepším vodným slalomárom na svete. V čom tkvie vaše tajomstvo úspechu?
Čerpám z toho, čo som si ako malý a mladý pretekár zaumienil. Chcel som sa priblížiť k najlepším z vtedajšej špičky. Aj napriek vyššiemu veku chcem naďalej siahať na najvyššie méty.

Je pre vás motiváciou aj olympiáda v Tokiu 2020?
Je to ešte ďaleko a treba ísť krok po kroku. Nemám dôvod niečo tajiť – áno je to pre mňa jeden zo silných motivačných faktorov.

Vlani ste chýbali v reprezentačnom triu, okrem Mateja Beňuša a Alexandra Slafkovského sa doňho dostal mladík Marko Mirgorodský. Pomohlo vám, že ste mali viac času na oddych a tréning alebo vám to skôr uškodilo, lebo ste nemohli tak často súperiť s medzinárodnou konkurenciou?
Ťažko povedať, ale nemyslím si, že mi to nejako veľmi pomohlo. Iste, bolo to aj na niečo dobré. Keby som však súťažil vo Svetovom pohári aj vlani, bolo by to určite lepšie.

V septembri je okrem vyvrcholenia Svetového pohára dvoma pretekmi na programe aj svetový šampionát. Na čo si v Pau trúfate?
Chcem zlepšiť moje jazdenie z troch ostatných pretekov Svetového pohára, lebo si myslím, že na medailu či víťazstvo na MS budem potrebovať viac. Mám najvyššie ambície. Urobím všetko, aby som ich naplnil.

Máte 20 víťazstiev vo Svetovom pohári. Ktoré vám utkveli najviac v pamäti?
Určite prvé na jar 1996 pred olympiádou v Atlante. To mi zostane v mysli veľmi dlho. Nezabudnem ani na domáce víťazstvá – v Čunove a Liptovskom Mikuláši.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Martikán