Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Volko: Súperil som s legendou. Čo viac si môžem priať?

Za štyri roky sa z chlapca, ktorý bral atletiku ako koníček, stal najrýchlejší Slovák. V stredu bol národný rekordér v šprinte na 100 a 200 metrov Ján Volko (20) súperom Usaina Bolta pri jeho rozlúčke s ostravskou Zlatou tretrou.

29.06.2017 16:34
Usain Bolt, Ján Volko Foto: ,
Usain Bolt a Ján Volko na ostravskej Zlatej tretre.
debata (1)

„Som veľmi poctený, že som mohol štartovať vedľa neho," vraví rodák z Bratislavy. Za víťazným Jamajčanom (10,06) zaostal o dve desatiny sekundy.

Boli ste spokojný s behom a dosiahnutým časom?

Myslím si, že na viac som v Ostrave nemal. Veľmi som chcel, ale nešlo to. Zrejme sa pod môj výkon podpísalo aj cestovanie, ešte cez víkend som súťažil v izraelskom Tel Avive. Fúkal nám aj jemný protivietor, ale nebolo to nič hrozné. Aj napriek únave a neuspokojivému času to všetko hodnotím pozitívne. Síce nemám ďalší nový osobák a je to iba 10,26, ale i tak som spokojný.

V stredu večer to nebolo ani tak o výkone, skôr o tom, aby ste si užili jeden z najlepších mítingov sveta…

Presne tak. Zlatá tretra je skvelý míting a ak by som mal možnosť bežať tu znovu, neváhal by som. Užil som si to, bolo to skvelé. Na druhej strane nielen fanúšikovia čakali lepší čas. Dúfal som v to aj ja, škoda.

Za Usainom Boltom ste zaostali za 20 stotín sekundy. Je to veľa či málo?

Tak stále je to dosť. (úsmev) Dá sa s ním bežať, ale len vtedy, keď robí šou, ako v stredu na Zlatej tretre. Ak sa plne koncentruje na čas, je to omnoho náročnejšie. Potom je vidieť, že naňho nik nemá. Som veľmi poctený, že som mohol štartovať vedľa neho. Je to legenda svetovej atletiky, jej najväčší klenot, čo viac si môžem želať? Síce som stál pri ňom, ale bol som skôr jeho tieň, lebo je o dve-tri hlavy vyšší. (smiech)

Uvoľnila vás jeho šou alebo skôr znervóznila?

Nemám z toho žiadne výrazné pocity, takže ani jedno, ani druhé. Bolt je šoumen, užíval si to a diváci s ním. Trochu som to sledoval a usmieval sa, ale nič viac. Drobná nervozita sa síce z Boltovej aury objavila, ale tú mávam pomerne často.

Vaším zvykom je, že si pred pretekmi chodíte tľapnúť s každým súperom. Boli ste aj za Boltom?

Nie, nenašiel som odvahu (smiech). Nie je to jednoduché. Má okolo seba ochranku a navyše som ho nechcel pred pretekmi rušiť. Gratuloval som mu až v cieli.

Unikol vám asi v polovici trate. Bolo to zrýchlenie také rapídne?

To je jeho štýl – pomalý začiatok, drvivý finiš. Prvú polovicu nie je taký rýchly, ale keď to rozbalí, ukáže všetkým chrbát. Nezaostal som za ním až tak výrazne. Som šťastný, že to tak vyšlo.

Za štyri roky profesionálnej kariéry ste urobili veľký výkonnostný skok a to, že ste pretekali vedľa Bolta, nie je dielom náhody. Ako ste to vnímali?

Musím sa poďakovať trénerom Naďke Bendovej, Róbertovi Kresťankovi i fyzioterapeutke Janke Zavackej za to, že ma skvele pripravili. Bez ich odborných znalostí a podpory rodiny i okolia by sa nič z toho neudialo. Nie je to iba o mne, že som zabehol nejaké časy. Je to aj ich zásluha.

Pred štyrmi rokmi ste začali trénovať na profesionálnej báze. Napadlo vám niekedy, že by ste si mohli s Boltom zabehnúť stovku?

Spomínam si na rok 2008, keď mal prvé zlaté triple na olympiáde v Pekingu 2008 a potom na rok 2009, keď zabehol oba svetové rekordy. Vtedy som ho ešte ako chlapec začal registrovať. Nikdy by som si však nepomyslel, že sa spolu stretneme na jednej štartovacej čiare.

Ako vysoko by ste vo svojom rebríčku zaradili preteky po boku najrýchlejšieho muža na planéte?

Nazval by som to splneným, nikdy nesnívaným snom. Určite patrí k najväčším zážitkom a radím ho k životným prekvapeniam.

Je niečo, čo je silnejšie ako stredajšia Zlatá tretra?

Jasné, striebro z marcových halových majstrovstiev Európy v Belehrade bolo emotívnejšie a zatiaľ to nič neprekonalo. Na druhej strane sa nedá porovnávať míting s vrcholným podujatím.

Skvele vás prijali aj diváci. Zaregistrovali ste mohutnú podporu z tribún?

Určite, bol to veľký impulz a pomoc. Som im za to vďačný.

V sezóne sa vám darí, zlepšili ste oba slovenské rekordy na 100 i 200 metrov. Ste spokojný s doterajším progresom?

Myslím si, že to nie je zlé i keď by to chcelo ešte zlepšiť dvojstovku. Myslím si, že to časom príde.

Aký máte plán na najbližšie dni?

Musím si trochu oddýchnuť, som unavený. Cez víkend ma čakajú majstrovstvá Slovenska v Banskej Bystrici a potom ladenie na európsky šampionát do 23 rokov, ktorý bude v júli v Poľsku.

Aké máte v Bydgosczci ciele?

Nerád hovorím dopredu o medailách či časoch. Rád by som sa dostal do finále a všetko naviac bude bonus. Pobežím stovku aj dvojstovku. Verím, že sa mi to podarí v oboch disciplínach.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Volko #Zlatá tretra v Ostrave 2017