Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bolt aj pri rozlúčke vyhral, Volko si užil beh s legendou

V stredu krátko pred deviatou večer vyše 15-tisíc divákov na Mestskom štadióne v Ostrave stíchlo a v stoji čakalo, čo sa udeje v najbližších sekundách.

28.06.2017 21:27 , aktualizované: 22:39
Usain Bolt, Ostrava, Zlatá tretra, Ján Volko Foto: ,
Usain Bolt beží na svojej poslednej Zlatej tretre, po jeho ľavej ruke je Slovák Ján Volko.
debata (1)

Do blokov ešte raz a na Zlatej tretre naposledy zakľakol najlepší svetový šprintér Usain Bolt a vzdialenosť 100 m zabehol tradične najrýchlejšie zo všetkých za 10,06. Skvelý výkon podal aj slovenský reprezentant Ján Volko, ktorý dobehol štvrtý za 10,26. Volko dosiahol navlas rovnaký čas ako tretí Turek Jak Ali Harvey, ale cieľová fotografia rozhodla v jeho neprospech.

„Som spokojný, asi zlepšenie pri tom sústavnom cestovaní momentálne nebolo možné. Boltova aura predsa len na mňa trochu zafungovala, pred štartom som cítil nervozitu, Bežať s tým človekom na tabuli, s tou legendou, viac som si asi želať nemohol. Je to životné prekvapenie, že som sa dostal do takého behu. Vyzeral som pri Boltovi ako tieň, lebo je o dve-tri hlavy vyšší ako ja. Bola to pre mňa česť, vážim si to, že som to dnes v Ostrave mohol odbehnúť“ uviedol Ján Volko v prvej reakcii pre slovenské médiá v Ostrave.

„V Ostrave boli vždy skvelí fanúšikovia, oni robia z tohto mítingu niečo výnimočné. Aj preto som sem po celé tie roky rád jazdil. Užil som si to s nimi aj dnes. Mal som trochu problém so zranením, aj preto výsledný čas nie je ideálny. To však nie je dôležité, ale dobrý pocit,“ povedal Usain Bolt vo flashinterview.

Zverenec Nade Bendovej a Róberta Kresťanka Volko len o desatinu sekundy zaostal za vlastným slovenským rekordom (10,16). „Vážim si to, že si môžem zabehnúť v spoločných pretekoch s Boltom, ale ako senzáciu to nevnímam,“ povedal 20-ročný Volko predpoludním v deň pretekov.

Deväť rokov trvalo extrémne blízke spojenie Usaina Bolta so Zlatou tretrou. Od roku 2006 sa Bolt predstavil vďačnému ostravskému publiku deväťkrát. Vo všetkých prípadoch zvíťazil. Päťkrát to bolo na stovke, trikrát na 200 m a raz na 300 m, kde v roku 2010 stanovil rekord mítingu 30,97 s. Prekonal ho, akoby symbolicky, až v práve aktuálnej edícii, Juhoafričan Wayde van Niekerk (30,81).

Osemnásobný olympijský víťaz Bolt prišiel do Ostravy aj vtedy, keď sa rozhodol vynechať iné, renomovanejšie mítingy. "Vždy som sa tu cítil výborne, aj keď spočiatku som si Ostravu zapamätal najmä pre veľkú zimu. Tento rok, zdá sa, že som sem priniesol trochu jamajského slniečka,“ žartoval Bolt dva dni pred pretekmi na tlačovej besede.

100 m (-0,3 m/s): 1. Bolt (Jam.) 10,06, 2. Pérez (Kuba) 10,09, 3. Harvey (Tur.) 10,26, 4. Volko (SR) 10,26

Svetový Van Niekerk na 300 m, rozlúčka Bolta a na stovke aj skvelý Volko

Najlepší výkon histórie na 300 m, tri rekordy mítingu (1500 m ženy, 300 m a trojskok muži), ale najmä súťažnú rozlúčku s Ostravou v podaní fenomenálneho jamajského šprintéra Usaina Bolta priniesol stredajší atletický večer v rámci 56. ročníka Zlatej tretry. O ďalšie dva rekordné zápisy na úrovni mítingu sa ešte v utorok postarali skvelí poľskí kladivári Pawel Fajdek a Anita Wlodarczyková.

Krátko pred deviatou večer vyše 15-tisíc divákov na Mestskom štadióne stíchlo a v stoji čakalo, čo sa udeje v najbližších sekundách. Do blokov ešte raz a na Zlatej tretre naposledy zakľakol Usain Bolt a vzdialenosť 100 m zabehol tradične najrýchlejšie zo všetkých za 10,06. Skvelý výkon podal aj slovenský reprezentant Ján Volko, ktorý dobehol štvrtý za 10,26. Zverenec Nade Bendovej a Róberta Kresťanka Volko len o desatinu sekundy zaostal za vlastným slovenským rekordom (10,16).

„Som spokojný, zlepšenie pri tom sústavnom cestovaní zrejme momentálne nebolo možné. Boltova aura predsa len na mňa trochu fungovala, pred štartom som cítil nervozitu, Bežať s tým človekom na tabuli, s tou legendou, viac som si asi želať nemohol. Bola to pre mňa česť, vážim si to, že som to dnes v Ostrave mohol odbehnúť,“ uviedol Ján Volko v prvej reakcii pre slovenské médiá. „V Ostrave boli vždy skvelí fanúšikovia, oni robia z tohto mítingu niečo výnimočné. Aj preto som sem po celé tie roky rád jazdil. Užil som si to s nimi aj dnes. Mal som trochu problém so zranením, aj preto výsledný čas nie je ideálny. To však nie je dôležité, ale dobrý pocit,“ povedal Usain Bolt vo flash interview.

Ostrava bola svedkom najlepšieho svetového výkonu histórie v behu na 300 m. Postaral sa oň Juhoafričan Wayde van Niekerk, ktorý túto netradičnú vzdialenosť zabehol za 30,81 s. Van Niekerk zlepšil 17 rokov staré svetové maximum v podaní Michaela Johnsona (30,85) a zároveň vymazal Usaina Bolta a jeho rekordný čas mítingu na 300 m (30,97) z roku 2010. V tejto špeciálnej disciplíne IAAF neeviduje oficiálne svetové rekordy, iba najlepšie výkony histórie.

"Je to pre mňa česť, že som svojím malým dielom mohol prispieť do histórie. Verím, že sa ešte drobnými krôčikmi môžem zlepšovať,“ uviedol Wayde van Niekerk, ktorý v auguste na MS v Londýne chystá útok na zlato na 200 aj 400 m.

O ďalšie dva rekordy mítingu sa postarali Etiópčanka Gudaf Tsegayová na 1500 m (4:00,96) a americký trojskokan Christian Taylor (17,57). Skvelú úroveň súťaže oštepárov, ktorá sa konala výlučne ako súboj Čechov s Nemcami, obstaral najmä Thomas Röhler. Úradujúci olympijský víťaz potvrdil pozíciu tohtoročnej svetovej jednotky a pokusom z druhej série 91,53 m suverénne zvíťazil. Röhler sa ako prvý oštepár v Ostrave po 21 rokoch dostal za 90 m, rekord mítingu jeho súčasného riaditeľa Jana Železného z roku 1996 (94,64) však odolal. Rovnako Röhler tesne zaostal za svojím tohtoročným svetovým maximom z Dauhy (93,90).

Svoju poslednú desaťtisícku na mítingu na dráhe absolvoval v Ostrave fenomenálny britský vytrvalec Mo Farah. A bola víťazná. Približne 250 m pred cieľom predstihol Keňana Mathewa Kimeliho a do cieľa vbehol ako suverénny víťaz za 27:12,09 min. Za svetovým výkonom roka Etiópčana Abadiho Hadisa zaostal o necelé štyri sekundy. „Dúfal som, že budem o čosi rýchlejší, lebo som už zo začiatku nasadil solídne tempo. Spomalil ma však vietor. Preteky som si napriek tomu užil a jednej z mojich dcér donesiem z Ostravy na pamiatku štartovné číslo,“ komentoval Mo Farah. Rodený Somálčan od budúceho roka prechádza na cestné behy, kariéra na dráhe mu priniesla 4 zlaté medaily z olympijských hier, 5 zlatých z majstrovstiev sveta a rovnaký počet z majstrovstiev Európy, všetko v supernáročnej kombinácii 5000 a 10 000 m.

Víťazom mužskej výšky sa stal Poliak Sylwester Bednarek. Výkonom 232 cm si vyrovnal osobný rekord pod holým nebom a na 1 cm sa priblížil rekordu mítingu v podaní Ukrajinca Bogdana Bondarenka (233). Matúš Bubeník slovenským výkonom roka 220 cm skončil v Ostrave na 7. mieste. Bubeník na prvý raz prekonal latku vo výške 210, 215 aj 220 cm, ale 224 už nie, hoci najmä prvý a tretí pokus vyzerali nádejne.

"Začínam sa v tom cítiť čoraz lepšie. Moja forma je na vzostupe. Verím, že ďalšie centimetre pridám na majstrovstvách Slovenska počas najbližšieho víkendu v Banskej Bystrici. Škoda tých 224 cm, ak by som ich dal, možno by som sa ‚vyhecoval‘ k ešte lepšiemu výkonu.“ uviedol Matúš Bubeník.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Usain Bolt #Ján Volko #Zlatá tretra v Ostrave 2017