Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dawaj, bestia! Poľský kladivár Fajdek drví konkurenciu

Keď sa Pawel Fajdek roztáčal v kruhu pred prvým pokusom, poľský guliar Konrad Bukowiecki z publika hlasno zakričal: Dawaj, bestia! Prinieslo to svoje ovocie.

28.06.2017 14:59
debata
Poľský kladivár Pawel Fajdek. Foto: Reuters, LEHTIKUVA
Pawel Fajdek Poľský kladivár Pawel Fajdek.

Zlatá tretra v Ostrave je skvelým festivalom svetovej atletickej špičky. Kladivárske súťaže mužov i žien sú veľakrát deň vopred. Dalo by sa povedať, že sú predskokanmi hlavných hviezd. V utorok mali navodiť výbornú atmosféru a naladiť ľudí na stredajší hlavný program s najjagavejšou hviezdou Usainom Boltom.

Kladivárske rekordy mítingu

Podarilo sa. Hoci sa nad sektorom, kde kladivári bojovali o ďalšie prvenstvá v pokračujúcom seriáli IAAF Hammer Throw Challenge, zmrákalo, výkony boli viac než žiarivé.

Poľská suverénka Anita Wlodarczyková hodila rekord mítingu 79,72 a iba o centimeter zaostala za svojím sezónnym maximom. Ešte viac sa do svojho náčinia oprel jej krajan Pawel Fajdek. Hneď v prvej sérii poslal 7,2 kilogramové kladivo na métu fantastických 83,44. Je to takisto rekord mítingu, svetový výkon roka a pokus len o pol metra kratší, ako je Fajdekovo osobné maximum.

„Hádzalo sa mi dobre. Je to trochu prekvapenie, lebo som bol unavený a kladivo sa mi zdalo ťažké. Napálil som to hneď v prvom hode a nakoniec to stačilo na výborný výkon. Nečakal som to. Prekonal som 83 metrov a vo zvyšných piatich hodoch som sa snažil ísť na maximum, ale nevyšlo mi to podľa predstáv. Riskoval som, ale výsledok to neprinieslo," vysvetľoval 28-ročný rodák zo Świebodzic. Polovica Fajdekových pokusov sa nemerala. Poliak i tak ukázal, že sa mu v Ostrave hádže dobre a rád sa do baníckeho mesta vracia.

Darilo aj jeho krajanovi Wojciechovi Nowickému, v ostravskej sérii hodil štyri najlepšie pokusy vo svojej kariére. Hodom 80,31 obsadil druhú priečku. Na tretie miesto sa prekvapujúco, ale zaslúžene dostal Maďar Bence Halász. Devätnásťročný talent prekonal v záverečnej sérii svoje doterajšie osobné maximum takmer o tri metre. Výkonom 78,85 zdolal olympijského víťaza Dilshoda Nazarova z Tadžikistanu (77,81) i Marcela Lomnického (77,03).

„Na Ostravu si rád spomínam. Hodil som tu po prvý raz v kariére 80 metrov, to isté vyšlo aj Wojtekovi (Wojciech Nowicki, pozn.). Poľská tradícia sa zachovala, to je dobré. O rok prídem znova a pokúsim sa rekord mítingu vylepšiť," usmieval sa Fajdek.

Bral by takýto výkon i umiestnenie aj o niekoľko týždňov na svetovom šampionáte v Londýne? „Samozrejme, určite by ma to potešilo (smiech). Nemyslím si, že už v prvom pokuse prekonám 83 metrov, ale uvidíme," doplnil dobre naladený Fajdek.

Lomnický: Musím sa zlepšiť

Vo výbornej mužskej konkurencii sa nestratil ani Marcel Lomnický. Štyrikrát prehodil 75-metrovú hranicu, najlepší pokus predviedol v tretej sérii. Po nemastných-neslaných výkonoch v ostatných týždňoch znovu ukázal, že patrí do užšej svetovej špičky.

Marcel Lomnický. Foto: Pavol Uhrin, Moskva
marcel lomnicky-2335 Marcel Lomnický.

„Bolo príjemné počasie, mali sme rýchly kruh, preto kladivá lietali ďaleko. Som tu asi piaty alebo šiestykrát a asi štyri razy som prekonal 77 metrov. Rád sa do Ostravy vraciam, hádže sa mi tu dobre. Je tu výborná atmosféra, ľudia sú blízko nás a hrá aj hudba," uviedol Lomnický. „Konečne to bolo technicky lepšie. Mal som iba jeden neplatný pokus. Ženy aj muži predviedli výborné výkony. Hod za 77 metrov sa vždy počíta, som spokojný. Mal som aj štyri pokusy za 75 metrov, čo je pozitívne."

S vyhliadkou na majstrovstvá sveta si je vedomý, že sa musí zlepšiť. Inak mu znovu môže ujsť veľká seniorská medaila.

„Musím pridať, chcem sa posunúť vyššie. Na MS v Londýne sa zíde podobná konkurencia ako v Ostrave – s tým rozdielom, že ja pridám a ostatní uberú," vravel s tradičným humorom. „Nemyslím si, že sa v Londýne bude hádzať ďaleko. Podľa mňa by 77 metrov mohlo stačiť na medailu."

Počas súťaže viackrát prehodili pri stojane na kladivá pár slov s tréningovým partnerom Fajdekom. Čo mu suverén doterajšej sezóny vyčítal pri nie najlepšie zvládnutých hodoch?

„Keď si Pawel hodí výkon, s ktorým je spokojný, potom sa venuje aj mne. Radil mi, čo mám robiť. Urobil som drobnú chybu, mal som v otočke počkať na kladivo. Snažil sa na to poukázať. Sily mám dosť, musím popracovať na technike. Po náročnej ceste z Tel Avivu ma tento výsledok príjemne potešil," načrtol Lomnický.

Slovenská kladivárska jednotka sa neoplánuje pozrieť rozlúčku s Usainom Boltom. „Rád by som, ale musím odísť domov, aby som sa pripravil na víkendové majstrovstvá Slovenska v Banskej Bystrici," vysvetlil.

Aj Lomnický prispel k šokujúcemu postupu slovenskej reprezentácie do I. atletickej ligy. Na ME družstiev v Tel Avive Slováci postúpili z druhého miesta, čo je pre 29-ročného rodáka z Nitry príjemné prekvapenie.

„Nezostal som s tímom oslavovať skvelý postup, v nedeľu som letel domov, aby som sa stihol čo najlepšie pripraviť na Zlatú tretru. Je to vynikajúci úspech, ktorý nik nečakal. Som rád, že som mohol byť pri tom," dodal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marcel Lomnický #Pawel Fajdek #Zlatá tretra v Ostrave 2017