Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kajakári si spestrili prípravu netradičnou výmenou partnerov

Keďže ich obľúbenú disciplínu K4 na 1000 m vyradili z olympijského programu, sústredí sa strieborná posádka z Ria na polovičnú trať.

21.06.2017 11:00
Tibor Linka, Juraj Tarr, Denis Myšák, Erik Vlček Foto: ,
Zľava: Rýchlostní kanoisti Tibor Linka, Juraj Tarr, Denis Myšák a Erik Vlček po príchode z OH 2016 v Riu de Janeiro.
debata

V rámci prípravy na majstrovstvá Európy (14. až 16. júla v Plovdive) absolvovala štvorica rýchlostných kanoistov Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr a Tibor Linka len jedinú ostrú previerku. Koncom mája na podujatí Svetového pohára v Szegede skončili zverenci Petra Likéra vo finálovej jazde na šiestej priečke.

Zatiaľ sa sústreďujú len na štvorkajak

Počas minulého víkendu si úspešní kajakári spestrili tvrdú zaberačku účasťou na Veľkej cene Komárna. Okrem pretekov jednotlivcov na 500 m – Tarr obsadil druhú priečku za Gáborom Jakubíkom, tretí bol Myšák, štvrtý Linka a na ôsmej priečke skončil Vlček – sa predstavili aj v debloch. Nie však v tradičnom zložení Vlček, Tarr resp. Myšák, Linka, ale v novom poprehadzovanom. Najstarší člen káštvorky Tarr si sadol za Myšáka a Linka za Vlčeka, úspešnejšia bola druhá posádka.

„To sme si len tak vyskúšali. Drobná zmena, aby bolo o čom hovoriť," smeje sa Tarr. „Išlo len o spestrenie, nie je to nič smerodajné. Na tečúcej vode v Komárne aj tak nie je úplne regulérna dráha, na ktorej by sme si mohli otestovať, či sú na tom lepšie mladší alebo starší. Keďže veľa času trávime na rôznych sústredeniach, tak sme radi, že sme sa mohli predstaviť na domácich pretekoch," približuje.

Šamorínčan Linka si jednorazovú zmenu pochvaľoval. „Nebolo to zlé. Celkom nám to s Erikom sadlo. Či však takýto experiment môže mať vplyv aj na prípadné zloženie posádky K2, zatiaľ ani len netuším. Pred ME sa plne sústreďujeme na štvorkajak a až pred domácim kvalifikáčom sa rozhodneme, či vyskúšame aj K2 či K1. Veľmi zaváži, ktoré disciplíny sa budú dať kombinovať na MS v Račiciach," vysvetľuje Linka.

Úspešná posádka sa v Plovdive predstaví v K4 na olympijskej päťstovke i na už neolympijskom kilometri. Obe disciplíny sú na programe aj na augustových MS, účasť na nich si však musia medailisti z ostatnej olympiády vybojovať v domácej kvalifikácii.

zväčšiť Strieborná radosť. Denis Myšák, Erik Vlček,... Foto: SITA, Martin Medňanský
Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr, Tibor Linka Strieborná radosť. Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr a Tibor Linka v cieli finále K4 na OH v Riu.

„Uvidíme, ako dopadneme na ME. Aj podľa toho sa rozhodneme, či pridáme do nášho portfólia aj nejakú kádvojku. Rozhodujúce slovo bude mať tréner, ale zavážiť môže aj názor ľudí na zväze. Každopádne najdôležitejšie pre nás bude vybojovať si v domácej konkurencii účasť na MS na päťstovke," zdôrazní Tarr.

Linka by si trúfal na kombináciu K4 s K2. „Ak by sme uspeli na kvalifikáči, šiel by som do toho. V kádvojke by sme uprednostnili kilometer, keďže ten ostal olympijskou disciplínou. Myslím si, že by sme nemali problém pripraviť sa na obe trate," hovorí 22-ročný mladík.

Prechod na polovičnú vzdialenosť zvládnu

Z Plovdivu si túžia slovenskí kajakári priniesť minimálne dve finálové umiestnenia. „Najlepšie by bolo aspoň jedno medailové umiestnenie. Päťstovka ide teraz jednoznačne do popredia, takže smerodajný bude najmä výsledok na kratšej trati," vraví Linka. „Ideme si to najmä vyskúšať, aby sme vedeli, ako na tom sme a na čom ešte musíme popracovať. Každý dobrý výsledok nás len poteší. Čím bude bližšie k ďalšej olympiáde, tým to bude ťažšie a ťažšie,“ dopĺňa Tarr.

Ako si borci, celý život jazdiaci najmä kilometer, zvykajú na zmenu olympijskej disciplíny? „Zatiaľ sme zmenu až tak nepocítili. Trénovali sme objemy, až teraz sa pomaly dostávame k rýchlosti. Teraz to začne byť zaujímavé. Najlepšie sa k tomu budeme vedieť vyjadriť až pred MS. Vtedy to bude najviac drsné. Pri tréningu vytrvalosti sa v podstate nič nemení. Pri rýchlosti sa už všetko orientuje na maximálny výkon na minútu a dvadsať sekúnd a rozloženie úsekov, aby sme vedeli pracovať s kyselinou mliečnou. Päťstovka je veru veľmi rýchla," priznáva Tarr. Linka, ktorý je považovaný za najlepšieho päťstovkára z posádka, si zmenu nijako extra nepochvaľuje.

„Toto už ani nie je päťstovka, ale skôr dlhá dvestovka," poznamená so smiechom. „Veru, pre nás kilákárov to nie je extra dobrá správa. Mne to na päťstovke v kájednotka celkom ide, ale s káštvorkou to, bohužiaľ, nemá veľa spoločného," približuje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Erik Vlček #Juraj Tarr #Denis Myšák #Tibor Linka