Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Je ako mama. Trpezlivo lúska tvrdý oriešok

Neraz sa stalo, že si skočili do vlasov. Vždy však v miere únosnosti. Vnútorne sú obaja podobné typy. Milujú atletiku, sú s ňou spätí roky. Nič nepodcenia, ani najmenšie drobnosti. Na všetko sa musia zodpovedne pripraviť. Nemajú radi nepríjemné prekvapenia.

18.06.2017 10:34
Naďa Bendová, Ján Volko Foto:
Naďa Bendová a Ján Volko.
debata

Okrem veku, pohlavia či farby vlasov je navonok badať viac zmien. Trénerka Naďa Bendová je stále usmievajúca sa extrovertka. Prekypuje dobrou náladou a pozitívnou charizmou. Jej zverenec a slovenský rekordér na 100 i 200 metrov Ján Volko toho zasa veľa nenahovorí. Úsmev je uňho raritou.

Aj napriek tomu spoločne dokázali mnoho. Pravidelne vylepšujú tabuľky slovenských rekordov. Ziskom striebra na tohtoročných halových majstrovstvách Európy v Belehrade rozpútali na Slovensku mániu okolo slovenského Bolta a nepriamo sa zaviazali, že dvadsaťročný šprintér nepovedal v Srbsku posledné medailové slovo. Zdá sa, že to vychádza. Pod Bratislavským hradom rastie ďalší atletický supertalent, prvý svojho šprintérskeho dru­hu.

Ťažké začiatky

Všetko sa začalo v detskom športovom kluve Kryha, kde Volko trénoval pod vedením Andrey Bérešovej. Klub sa natoľko rozrástol, že sa deti museli rozdeliť na šprintérov a vytrvalcov. Bežcov na dlhé trate mala pod palcom Bérešová, rýchlikov Bendová.

„Už v čase, keď som s Bendovou netrénoval, mi bola veľmi sympatická. Je milá, má ľudský prístup. Povedal by som, že je taká správna mama. Iste, každý máme nejaké nedostatky, ale u Naďky prevažuje množstvo pozitívnych kvalít. Nie je ako iní tréneri, ktorí tvrdo tlačia decká do práce. Ide na svojich zverencov ľudsky a to na mňa najviac zapôsobilo. Kritizuje, namieta, ale aj pochváli,“ usmieva sa Volko.

S povzdychom priznáva, že to s ním Bendová nemala ľahké. Štart a rozlet ich spolupráce prakticky okamžite zbrzdilo poškodenie menisku a následne dve operácie kolena. Od začiatku úvodnej spoločnej sezóny mal pretekár bratislavského klubu Hraj na tie nohy veľký výpadok kvôli zdravotným ťažkostiam. K tomu všetkému sa pridala aj introvertná Volkova povaha.

„Bolo to nepríjemné a ťažké obdobie. Musela si ku mne postupne nájsť cestu. Išlo to pomaly, lebo ja nie som veľmi otvorený typ. Nebol som naklonený voči určitým veciam, ale nakoniec sa jej to podarilo. Som taký tvrdý oriešok, ktorý musela rozlúsknuť. Chvalabohu, vyšlo to,“ teší sa silno veriaci Volko.

Ján Volko s trénerkou Naďou Bendovou na... Foto: SITA, Tomáš Somr
Ján Volko, Naďa Bendová Ján Volko s trénerkou Naďou Bendovou na tréningu AS Trenčín.

Okrem Boha verí aj šťúplej blondínke. Bývalá letuška vymenila úslužný úsmev za direktívne povely mentorky. Hoci Bendová pracovala v letectve, neustále sa venovala aj trénovaniu detí. Popri príprave Volka sa musela vzdelávať, sledovala moderné trendy. Vtláča doňho svoj rukopis. Dnes je nepopierateľným faktom, že jej metódy zaberajú. Tento rok vstúpil do štvrtej sezóny v kariére. V každej sa zlepšil. Navyše, v aktuálnej vylepšil slovenské rekordy na 100 i 200 m.

„Za tri roky som zistila, že práca atletického trénera je o dobrovoľníctve, nadšení a aj o charite. Naša rodina vráža investície, ako kedysi do Janka, aj do iných detí. Keď som pred dvomi rokmi robila jeho tréningové plány, bola to do istej miery zábava. Dnes je najlepší na Slovensku. Každé jeho zlepšenie je veľmi emotívne, pretože sme k tomu s kondičným trénerom Robom Kresťankom dopomohli. Mám obrovskú motiváciu, lebo ma pohlcuje a napĺňa Jankova radosť z progresu,“ vysvetľuje svoje pohnútky Bendová.

Tiché búrky

Trvalo dlhší čas, kým si vzájomne sadli, ale prvý úspech prišiel hneď v roku 2013. Volko bol na majstrovstvách Slovenska v doraste na bronzovej pozícii aj napriek tomu, že sa vrátil po spomínanom vážnom zranení a operácii kolena.

„Vtedy som začal veriť, že spolupráca s Naďkou má zmysel. Keď sme začínali, nemali sme prípravou vrcholového športovca žiadne skúsenosti. Som jej nepopísanou knihou, do ktorej vtláča svoju pečať. Realizuje na mne svoje myšlienky. Zjavne sa jej to darí. Bez počiatočného boja našich pováh by sme sa neodstali na takúto úroveň,“ myslí si Volko.

Odvtedy sa rodenému Bratislavčanovi vážnejšie zdravotné ťažkosti vyhýbajú, Bendová s Kresťankom ho stále môžu tlačiť do objemu aj zvyšovania intenzity tréningu. Vzťah vicemajstra Európy a 42-ročnej trénerky oživil aj príchod sparingov – Jakuba Matúša a Jakuba Bendu. Ťah pomohol k osobnostnému i výkonnostné­mu rastu.

„Sú ako biela a čierna vo všetkom čo robia, ako sa správajú i vyzerajú. Janko je blonďavý introvert, viac počúva. Kubko Matúš má tmavé vlasy, stále sa smeje a zabáva celú skupinku. Vniesol k nám pohodu a dobrú náladu. S Jankom sme dosť precízne typy, ktoré nič nechcú zanedbať. V tom sa veľakrát dostávame do vzájomných konfliktov. Vďaka Jakubovej prítomnosti sa akékoľvek tiché búrky medzi mnou a Jankom rozplynú. On do nášho sváru vstúpi, poskytne iný pohľad na vec a je po probléme,“ poodhaľuje súkromie drobnej tréningovej skupiny Bendová.

Ramil Gulijev a Ján Volko v cieli pretekov. Foto: SITA, Marko Erd
Ramil Gulijev Ramil Gulijev a Ján Volko v cieli pretekov.

Je presvedčená, že na Volkove výkony v tomto roku pozitívne vplýva aj Matúš. Pri dennodennej atletickej drine spolu zdieľajú bolesť i monotónnosť. Keď jeden nevládze, potiahne druhý a naopak. Volkovi sa omnoho ľahšie trénuje, Matúšov potenciál ho núti siahať si na dno síl. Nečudo, že sa slovenská jednotka viditeľne zlepšila – pri štarte z blokov i bleskurýchlom finiši.

„Sú ako chlapci na ulici. Všetko si poctivo odmakajú a keď príde posledný beh, ich veľké kamarátstvo ide bokom. Nič si nedarujú a unavení idú na doraz. Neverím tomu, že by v závere išli na maximum, keby trénovali samostatne. Vzájomne sa motivujú a pomáhajú si. Dávam im poriadne zabrať. Všetko zatiaľ zvládajú. Snáď to prinesie úspechy,“ želá si Bendová.

S jedlom rastie chuť. So striebrom na HME zasa nároky, že podobné úspechy budú u Volka na pravidelnom poriadku. Ide však o šprint. Za niekoľko sekúnd je po všetkom. Buď sa smejete, alebo smútite. Na Volkovej tvári sa momentálne zračí spokojnosť.

„Spoločne s manželom do mňa v prvej sezóne vložili nemalé peniaze. Bez týchto financií by sme sa určite nerozprávali o titule vicemajstra Európy. Snažím sa Bendovcom túto investíciu vrátiť. Nie všetky veci sa robia pre peniaze. S Naďkou to vnímame rovnako. Obaja robíme, čo nás baví a dúfame, že je to len začiatok,“ verí Volko.

Snáď sa ich želanie splní…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Volko #Naďa Bendová