Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

10 hviezd, ktoré budú na mítingu Pravda - Televízia - Slovnaft

Míting Pravda - Televízia - Slovnaft je opäť tu. Pozrite si profily desiatich najväčších hviezd, ktoré budú na ňom štartovať.

17.06.2017 11:02
debata

Anita Wlodarczyková

vek: 31 rokov
štát: Poľsko
disciplína: hod kladivom
osobný rekord: 82,98 m
úspechy: 2× zlato na OH (2012, 2016), MS (2009, 2015) a 3× na ME (2012, 2014, 2016)

Anita Wlodarczyková je najväčším lákladlom péteesky a jedinou ženou, ktorá štvorkilové kladivo poslala za magickú 80-metrovú hranicu. Vo svojej disciplíne nemá konkurenciu. Vlani 28. augusta na Memoriáli Kamily Skolimowskej si pamiatku zosnulej priateľky uctila svetovým rekordom 82,98 m. Bol to jej piaty hod za 80 m. V historickej tabuľke za ňou zaostávajú všetky kolegyne, najmenej Nemka Betty Heidlerová (79,42).

„Som športovkyňou od rána do večera. Dbám o všetko. Stále mám dostatok síl a veľké rezervy. Verím, že už čoskoro budem hádzať 83–84 metrov,“ vravela sebavedomo po ostatnom víťazstve na Hrách v Riu. Rodáčka z Rawiczu je ojedinelým zjavom.

„Pre túto disciplínu sa narodila. Toto nie je koniec, skôr naopak. Anita otvára novú kapitolu svojej kariéry i ženského kladiva. Myslím si, že bude plná úspechov,“ vynáša do nebies svoju zverenku tréner Krzysztof Kaliszewski. Wlodarczyková minulý rok ovládla P-T-S, hodom 77,70 utvorila rekord mítingu.

Poľka Anita Wlodarczyková. Foto: SITA, Marek Mrviš
míting P-T-S, Anita Wlodarczyková Poľka Anita Wlodarczyková.

Pawel Fajdek

vek: 28 rokov
štát: Poľsko
disciplína: hod kladivom
osobný rekord: 83,93 m
úspechy: 2× zlato na MS (2013, 2015), 1× na ME (2016), 1× striebro na ME (2014)

Muziku v kladive tvrdia Poliaci. Medzi ženami Wlodarczyková, mužom kraľuje Pawel Fajdek. Vo vitríne sa mu ligoce mnoho cenných medailí. Je dvojnásobným svetovým šampiónom či víťazom majstrovstiev Európy 2016 v Amsterdame. Najdôležitejšia z olympiády mu však chýba.

Fajdek dvakrát cestoval pod päť kruhov ako jeden z favoritov na pódiové umiestnenie, dva razy pohorel v kvalifikácii. Pred piatimi rokmi v Londýne mal všetky tri pokusy neplatné. V roku 2016 už pravidelne prehadzoval 80 metrov, keby sa mu to podarilo čo i len raz v olympijskom Riu, znela by tam poľská hymna. Nestalo sa, Fajdek hodil 72 metrov a do finále nepostúpil.

„Idem si rezervovať letenku.“ To boli jediné jeho slová, ktoré novinárom po zbabranej kvalifikácii povedal. „Nezvládol tlak, je to škoda. Mlieko je už rozliate, nik ho už nepozbiera,“ smútil šéf výchovy poľského atletického zväzu Henryk Olszewski.

Pawel Fajdek. Foto: Reuters, LEHTIKUVA
Pawel Fajdek Pawel Fajdek.

Matej Tóth

vek: 34 rokov
disciplína: chôdza
štát: Slovensko
osobný rekord: 3:34:38 h (50 km)
úspechy: 1× zlato na OH (2016), 1× na MS (2015), 1× striebro na ME (2014)

Slovenská atletika zažila vlani najúspešnejší rok. Leví podiel na tom má prvý slovenský atletický šampión i olympijský víťaz v ére samostatného štátu Matej Tóth. Rodák z Nitry pod sochou Krista zozbieral po 50-kilometrovom chodeckom očistci zlaté ovocie dlhoročnej práce. Po skvelom taktickom výkone si na olympijskom štadióne v Riu vypočul Nad Tatrou sa blýska.

„V zlato som začal veriť až štyristo metrov pred cieľom. Na líderskú pozíciu som sa síce dostal asi dva kilometre pred ním, stále to však bolo na hrane. Rezervy som už nemal žiadne a len vďaka eufórii som sa držal na nohách,“ opisoval najkrajší moment kariéry.

Po fantastickom roku 2015 – stal sa majstrom sveta a zašiel tretí najlepší čas histórie – prichádzal do Brazílie v pozícii favorita. Nezastavilo ho ani zranenie a následná operácia holennej šľachy niekoľko mesiacov pred Hrami.

„Preťatie cieľovej pásky a tóny slovenskej hymny sú nezabudnuteľnými chvíľami. Človeku zostanú v pamäti do konca života,“ doplnil Tóth. V Šamoríne podobne ako minulý absolvuje 3000 metrov.

Matej Tóth. Foto: Ivan Majerský, Pravda
Matej Tóth Matej Tóth.

Krisztián Pars

vek: 35 rokov
štát: Maďarsko
disciplína: hod kladivom
osobný rekord: 82,69 m
úspechy: 1× zlato na OH (2012), 2× zlato na ME (2012, 2014), 2× striebro na MS (2011, 2013)

Kladivo bude najväčším ťahákom 52. ročníka péteesky a ďalšou hviezdou v rozmanitom štartovnom bude olympijský šampión z Londýna 2012 Krisztián Pars. Po nepopulárnom štvrtom mieste na Hrách v Pekingu 2008 (výkonom 80,96) síce hodil v hlavnom meste Anglicka o 37 centimetrov menej, ale nakoniec mu to stačilo, aby vystúpil na vytúžený najvyšší stupienok.

„Chcel som po tom pekinskom sklamaní vyhrať. Nad ničím iným som nepremýšľal. Od prvého hodu až do konca. Videl som, že mojim konkurentom sa nedarí prekonať osemdesiatku. Som rád, že mi to vyšlo,“ tešil sa Pars pre Reuters zo zlatého výkonu v tretej sérii. Najhodnotnejší výkon si skúsený rodák z Körmendu zapísal na pred tromi rokmi na ME v Zürichu. Vďaka hodu dlhému 82,69 m sa tešil z Fajdekovho skalpu, osobného rekordu i najcennejšieho kovu. „Vyšlo mi to fantasticky, mám veľkú radosť,“ netajil Pars.

Krisztián Pars. Foto: SITA/AP, Matt Dunham
Krisztián Pars Krisztián Pars.

Mohammed Aman

vek: 23 rokov
štát: Etiópia
disciplína: beh na 800 metrov
osobný rekord: 1:42,37 min
úspechy: 1× zlato na MS (2013), 2× zlato na halových MS (2012, 2014)

Etiópia je vždy značkou svetovej bežeckej extratriedy a vidieť jedného z najtalentova­nejších osemstovkárov súčasnosti (a pravdepodobne aj budúcnosti) na Slovensku je vítaným bonusom. Mohammed Aman má iba 23 rokov, ale na konte už tri tituly svetového šampióna (dva v hale, jeden vonku).

Pred piatimi rokmi sa na halových MS v Istanbule stal historicky najmladším zlatým medailistom. Časom 1:43,37 stanovil najlepší svetový juniorský čas, ktorým prekonal aj dvojnásobného olympijského víťaza a svetového rekordéra na 800 m (1:40,91) Keňana Davida Rudishu.

Spoločne s Nijelom Amosom z Botswany a Amelom Tukom z Bosny a Hercegoviny by mali divákom v Šamoríne prichystať poriadne napínavú osemstovku.

Mohamed Aman. Foto: SITA/AP, Petr David Josek
Mohamed Aman Mohamed Aman.

Daria Klišinová

vek: 26 rokov
štát: Rusko
disciplína: skok do diaľky
osobný rekord: 705 cm
úspechy: 2× zlato na halových ME (2011, 2013), bronz na ME (2014)

Olympiáda v Riu sa ešte ani nezačala a jej meno zapĺňalo titulky svetových médií. Nie kvôli športovým výkonom ani sexi vzhľadu. Po celoplošnom zákaze pre ruských atlétov, ktorí sa kvôli podozreniam zo štátom krytého dopingu nemohli zúčastniť Hier, tvorila celý atletický tím svojej krajiny. Nie však v drese Ruska, ale ako nezávislá pretekárka. Klišinová štyri roky trénuje na Floride. Len niekoľko hodín pred začiatkom olympijskej kvalifikácie diaľkárok dostala povolenie súťažiť.

„Bolo to kruté čakanie. Čelila som útokom z rôznych strán. Aj kolegyne zo sektoru sa ma pýtali, či budem pretekať alebo nie. Prešla som si peklom. Pripadám si tu opustená, bez veľkého atletického tímu okolo mňa som nervózna. Tým väčšiu zodpovednosť mám,“ vravela pred začiatkom Hier.

Do 8-členného diaľkárského finále však dvojnásobná halová majsterka Európy nepostúpila, skončila deviata. V šamorínskom diaľkárskom sektore bude patriť k favoritkám.

Daria Klišinová bude jednou z hviezd mítingu P... Foto: SITA/AP, Darko Vojinovic
Daria Klišinová Daria Klišinová bude jednou z hviezd mítingu P - T - S.

Wojciech Nowicki

vek: 28 rokov
štát: Poľsko
disciplína: hod kladivom
osobný rekord: 78 m
úspechy: 1× bronz na OH (2016), 1× bronz na MS (2015), 1× bronz na ME (2016)

Urastený, takmer dva metre vysoký (196 centimetrov), valibuk, je trochu v tieni slávnejšieho krajana z kladivárského kruhu. Na kolegu a kamaráta Pawla Fajdeka momentálne výkonnostne nemá, ale na olympiáde v Riu zaňho medailovo zaskočil.

Po druhom kvalifikačnom výbuchu Fajdeka pod piatimi kruhmi, vybojoval Nowicki pre momentálne kraľujúcu kladivársku veľmoc bronz. Z podobného kovu sa tešil aj na svetovom šampionáte 2015 v Pekingu a lanských ME v Amsterdame.

„Taký je šport, nič s tým nespravím. Priebeh pretekov sa otočil úplne opačným smerom, ako som si želal. Bol som dobre pripravený, ale hlava nezvládla tlak. Mohol som vyhrať, ale chýbal mi pokoj,“ smútil v Riu Nowicki za premárnenou šancou na zlato.

Wojciech Nowicki. Foto: SITA/AP, Matthias Schrader
Wojciech Nowicki Wojciech Nowicki.

Lorraine Ugenová

vek: 25 rokov
štát: Veľká Británia
disciplína: skok do diaľky
osobný rekord: 697 cm
úspechy: 1× striebro na halových ME (2017), 1× bronz na halových MS (2016)

Napriek prepracovanému britskému atletickému systému v mladom veku odišla študovať a rozvíjať svoj talent do USA. Na Texaskej univerzite žala v skoku do diaľky úspech za úspechom. Po návrate do rodnej krajiny sa nestratila ani na svetovom fóre. Vlani po halových MS v Portlande vystúpila po výkone 693 centimetrov na bronzový stupienok, tento rok na európskom šampionáte sa zlepšila o 4 centimetre a jednu priečku.

„Skákala som veľmi vyrovnane. Myslím si, že je to jeden z mojich najlepších vstupov do roka. Snáď budem v tom pokračovať,“ tešila sa pre oficiálnu stránku britského atletického zväzu.

Rodáčke z Londýna sa viac darí pod strechou ako vonku (osobné maximá 697 cm, resp. 692). Je tajným tromfom domácich organizátorov na augustových MS. „Bol by to splnený sen,“ povedala na margo zisku cenného kovu v rodnom meste viacnásobná rekordérka Veľkej Británie.

Lorraine Ugenová. Foto: SITA/AP
Lorraine Ugenová Lorraine Ugenová.

Brendon Rodney

vek: 25 rokov
štát: Kanada
disciplína: šprint na 200 m
osobné rekordy: 10,28 s (100 m), 19,96 s (200 m)
úspechy: 1× bronz v štafete na 4×100 m na OH (2016), 1× bronz v štafete na 4×100 m na MS (2015)

Akeem Haynes odštartoval, posunul štafetu Aaronovi Brownovi, od ktorého si kolík prevzal Brendon Rodney, aby ho odovzdal finišujúcemu nástupcovi Usaina Bolta Andremu De Grassemu. Bronzový čas 37,64 s na Hrách v Riu vstúpil do histórie kanadskej atletiky ako národný rekord a jedno z najväčších lákadiel P-T-S Rodney má na ňom nemalú zásluhu.

Na dvojstovke v Šamoríne by mal spoločne s Turkom Ramilom Gulijevom a domácim Volkom patriť k favoritom na víťazstvo.

„Sú to skvelí borci. Bolo by super, keby som s nimi držal krok. Vôbec sa nebudem hnevať, ak mi kvôli nim ujde pódium. Keď budú lepší, zaslúžia si byť na ňom viac ako ja,“ vystrúhal komplimenty svojim súperom Volko.

Brendon Rodney. Foto: SITA/AP, David J. Phillip
Brendon Rodney Brendon Rodney.

Ján Volko

vek: 20 rokov
štát: Slovensko
disciplína: šprint
osobné rekordy: 10,16 s (100 m), 20,66 s (200 m)
úspechy: 1× striebro na halových ME (2017)

Výpočet úspechov talentovaného Bratislavčana na medzinárodnom poli je zatiaľ skromný. Potenciál, ktorý v ňom drieme, však podstatne väčší. Atletike sa začal profesionálne venovať pomerne neskoro – pred štyrmi rokmi. Z hobby sa stala vášeň, z Volka slovenský rekordér na najkratších vzdialenostiach 100 a 200 m.

Na jeho neuveriteľný progres zareagoval na prvom atletickom vrchole tejto sezóny iba Brit Richard Kilty. „Ten chlapec má veľkú budúcnosť,“ potľapkal Volka zlatý medailista z belehradských HME.

Volko prekvapil, v slovenskom maxime na 60 m 6,58 sa stal vicemajstrom Európy. „Na finálový beh si vôbec nepamätám, mám okno. Striebro mi stonásobne vynahradilo všetku drinu a roky sebaobetovania, zapierania, zranení a bolesti,“ vravel najrýchlejší Slovák po najhodnotnejšom výkone v živote.

Vlani si odkrútil premiéru na P-T-S, na stovke skončil piaty (10,39). Tento rok pôjde obľúbenejšiu dvojstovku.

Ján Volko. Foto: SITA, Urban Klement
Ján Volko Ján Volko.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #míting P-T-S