Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Šesťdesiatnička v skvelej kondícii. P-T-S hostí hviezdy

Vlani svitla nádej, ktorá priniesla silný záväzok. Ak milujete atletiku a túžite vzkriesiť jej slávnu značku, potrebujete mnohé.

16.06.2017 14:30
Anita Wlodarczyková Foto: ,
Anita Wlodarczyková.
debata

Nezlomnú silu ľudskej vôle, nekončiaci entuziazmus, odvahu i odhodlanie. Nesmie chýbať ani šikovný tím ľudí, ktorý je schopný prilákať hviezdy svetového formátu. Ak k tomu pridáte krásny športový areál a záujem verejnosti, podujatie prísnych európskych kategórii je na svete.

Mítingu Pravda – Televízia – Slovnaft nič z toho nechýba. Predstaví sa na ňom traja olympijskí víťazi i mnoho medailistov z vrcholných podujatí. Aj keď už (s prestávkami) má 60 rokov, stále je v skvelej forme. Prežil niekoľko slávnych chvíľ i klinických smrtí. Vďaka nadšencom okolo Ladislava Asványiho však minulý rok vyskočil zo stareckej postele na nohy.

V šamorínskom areáli x-bionic® sphere ukázal, že je plný života. Organizátori sľúbili, že sa v roku 2017 vráti ešte silnejší. A sľuby sa majú plniť – prídu traja aktuálni olympijskí víťazi, jedenásť držiteľov cenných kovov zo svetových šampionátov a takmer kompletná slovenská špička.

„Áno 77,70 metra, pamätám si na to,“ usmiala sa na včerajšom stretnutí s novinármi Anita Wlodarczyková. Narážala na svoj minuloročný rekord mítingu P-T-S. Držiteľka svetového rekordu (82,98) a najväčšia hviezda sobotňajšieho mítingu (štartuje od 13.15) sa nevie dočkať pretekov.

„Spomínam si, že tu bola poriadna víchrica a schyľovalo sa k búrke. Páčilo sa mi tu. V Šamoríne je nádherný štadión, vlani ho vo veľkom naplnili ľudia. Mám rada, keď môžem hádzať pred plným hľadiskom. Diváci boli hluční, verím, že prídu aj tento rok,“ vravela Wlodarczyková.

Svetová hviezda ženského kladiva nemá konkurenciu. Neprehrala 35 pretekov v rade. Je prvou ženou, ktorá poslala trojkilové náčinie za magickú 80 metrovú hranicu. Tento rok sa jej to však nepodarilo ani raz. Tridsaťjedenročná poľská reprezentantka dúfa, že na péteeske príde zlom.

„Všetko je dobré, len čakám, kým príde osemdesiatka,“ vysvetľovala Wlodarczyková. „Bude to dobrá súťaž. Stále som ešte v tvrdom tréningu. Veľmi by som chcela prekonať rekord mítingu aj 80-metrovú hranicu. Snáď sa mi to tu dnes podarí,“ povedala a na margo odmeny 10-tisíc eur za prekonanie svetového rekordu so smiechom doplnila: „To je pekná suma, prečo nie? Cítim sa výborne a som pozitívne naladená. Možno príde práve v sobotu.“

Vlani sa Wlodarczyková sťažovala na pomalý šamorínsky kruh, ktorý jej zabránil hodiť viac. Po výbruse od kolegu z kladivárského sektoru Marcela Lomnického bola o poznanie spokojnejšia. Tesne pred ďalších pokračovaním prestížneho seriálu IAAF Hammer Throw Challenge si zaželala príjemné slnečné počasie a do budúcnosti väčšiu konkurenciu.

„Nie je jednoduché súťažiť v podstate sama so sebou. Stále čakám na niekoho, s kým by som mohla súperiť. Mám rada konkurenciu, chýba mi to. Motivácia mi nechýba. Stále môžem vylepšiť svetový rekord. Navyše, robím to, čo milujem. Chcem v tom pokračovať minimálne do olympiády v Tokiu 2020,“ doplnila Wlodarczyková.

Spolu s ňou si kruh vyskúšal aj Marcel Lomnický. Slovenská jednotka chce po zbabraných pretekoch – mal tri neplatné pokusy – vo Fínsku naplniť jasný cieľ a smelé ambície.

„Chcem hodiť viac, ako v Turku,“ pobavil prítomných a pokračoval: „Trápim sa technicky. Verím, že to pred domácim publikom bude lepšie. Zaujíma ma druhé miesto, keďže Pawel (Fajdek, pozn.) je ďaleko pred všetkými na svete. Ostatní hádžu okolo 76 metrov, čo je v mojich silách. Minulý rok sa mi tu hádzalo dobre, takmer som vtedy prehodil neskoršieho olympijského víťaza z Ria Dilshoda Nazarova. Vlani bol kruh pomalý a tak som ho trochu vybrúsil. Verím, že to pomôže mne i ostatným k lepším výkonom.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marcel Lomnický #Anita Wlodarczyková #míting P-T-S