Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kladivo ozdobí slávnu značku P-T-S

Zrejme každý šport na svete má súťaž, ktorá je jeho výkladnou skriňou. Priemerní sa v nej neuplatnia, nemajú v nej čo hľadať. Najjagavejšie hviezdy, najvyšší záujem verejnosti, najtučnejšie odmeny pre víťazov.

16.06.2017 08:00
Pawel Fajdek Foto: ,
Pawel Fajdek.
debata

Futbal má majstrovstvá sveta, atletika preteky Diamantovej ligy a hod kladivom zasa IAAF Hammer Throw Challenge.

Hlavné lákadlo

Prestížny kladivársky seriál bude ozdobou a najväčším ťahákom 52. ročníka mítingu Pravda – Televízia – Slovnaft. Jeho rekordy sa pri pohľade na štartovú listinu trasú v základoch.

Diváci v Šamoríne sa môžu tešiť na najlepších Slovákov – Marcela Lomnického a Martinu Hrašnovú – suveréna ostatných rokov medzi mužmi Poliaka Pawla Fajdeka. A padnúť môže aj svetový rekord, ak jeho krajanka Anita Wlodarczyková nájde správnu formu.

„Som veľmi rád, že sa IAAF Hammer Throw Challenge predstaví aj na Slovensku. Je to dobrá reklama pre krajinu, atletiku i našu disciplínu. Teším sa, že nás organizátori zaradili do hlavnej súťaže, aspoň si užijeme atmosféru. Nie je to zvykom,“ mädlí si ruky Lomnický.

S úsmevom dodáva, že mu míting v domácom prostredí prináša vyššiu mieru komfortu.

„Vyhovuje mi to, veď budem doma. Nemusím nikam cestovať a riešiť ubytovanie. Nemôžem sa na nič vyhovárať, len sa musím maximálne skoncentrovať a poriadne hádzať,“ dodáva tréningový sparingpartner Fajdeka, jednej z popredných hviezd svetovej atletiky. Vo vitríne Poliakových úspechov však chýba jediný a najdôležitejší.

Dva čierne dni

Predstavte si, že dvakrát vstupujete do olympijskej súťaže ako najväčší favorit na zlatú medailu. So železnou pravidelnosťou prehadzujete 80-metrovú hranicu a len zlý deň by vás mohol pripraviť o miesto na stupni víťazov.

Pawel Fajdek si takýto deň vybral pod piatimi kruhmi. Dvakrát. Pred piatimi rokmi v Londýne odchádzal so sklonenou hlavou, nemeral sa ani jeden z jeho troch pokusov.

„Neúspech ho strašne motivoval do práce. Má tvrdý charakter. Odmalička má celý deň naprogramovaný až do večera. Do školy, na tréning, učiť sa a spať. Žiaden voľný čas. Sám si taký štýl života vybral a odhodlane maká ďalej,“ spomína otec Waldemar pre Przeglad Sportowy.

Zožieravá nočná mora prišla aj vlani pod sochou Krista v Riu. Najskôr dostal krížik za neplatný pokus, potom hodil slabých 71,33 m a nakoniec podpriemerných rovných 72 metrov.

Po treťom pokuse Fajdek zostal ležať tvárou pritlačenou k tartanu. Nechápal, čo sa práve stalo a nemienil to rozoberať so zástupcami médii. „Idem si zarezervovať letenku.“ Iba štyri slová povedal desiatkam svetových médií po jeho druhom zbabranom olympijskom kladive a stratil sa v útrobách štadióna.

„V roku 2016 hádzal Fajdek 12-krát. Všetky pokusy v rozmedzí 78,82 až 81,87. Naposledy hodil pokus pod 72 metrov v roku 2010,“ komentoval šokujúce vypadnutie redaktor Wyborcze Michal Szadkowski na twitteri.

Mal súperiť so Saganom

Fajdek však hodil sklamanie z Ria za seba tak svižne, ako 7,26 kilogramové kladivo. V utorok v Turku hodil trikrát za osemdesiatku. Záverečným šiestym pokusom v sérii (82,40) sa stal lídrom svetových tabuliek a držiteľom rekordu mítingu Paava Nurmiho.

V mladosti to však na kariéru chýrneho kladivára nevyzeralo. Dnes 28-ročný borec to najskôr skúšal s futbalovou loptou. Na naliehanie otca, ktorý z neho chcel vychovať špičkového cyklistu, si sadol na bicykel.

„Aj ja som na ňom trénoval, ale nikdy som neurobil dieru do sveta. Sám prišiel k názoru, že cyklistika je pre neho veľmi náročný šport. Pol roka som ho potom nahováral, aby si vyskúšal hod kladivom. Nechcel som ho však do ničoho tlačiť, lebo mi to už raz nevyšlo,“ tvrdí Waldemar Fajdek.

Jeho známa – kladivárska trénerka Jolanta Kumorová – si v dedinke Wierzbna pred 15 rokmi všimla terajšieho kladivárskeho fenoména.

„Mal solídnu stavbu tela, bol aj veľmi rýchly. Keď som videla, ako hrá futbal, domyslela som si, že má vzťah k športu. Nedáva si úľavy, nepoddáva sa. Hovorí sa, že pretekár cíti a tréner vidí. Kouč rastie s progresom svojho zverenca. Učili sme sa navzájom,“ približuje Kumorová, Fajdeka vedie aj teraz.

Učí Lomnického

Najlepším liekom na boľavú londýnsku ranu bola hrejivá zlatá náplasť. Na MS v Moskve 2013 sa stal najmladším svetovým šampiónom v histórii.

„Vedel som, že jedine zlatou medailou môžem zmyť škvrnu z Hier 2012. Vypočuť si hymnu je najkrajší moment v kariére športovca. Pripomína mi to moment z OH 2000 v Sydney, keď som ako 11-ročný sopliak sledoval zlatú dekoráciu Szymona Ziółkowského – mojej najväčšej kladivárskej inšpirácie,“ vyznal sa po moskovskom finále Fajdek.

Poľský rekordér výkonom zopakoval majstrovský triumf aj o dva roky v Pekingu. Vtedy za dvojnásobným svetovým šampiónom zašla slovenská jednotka Marcel Lomnický.

„Oslovil som ho ohľadom vzájomnej spolupráce. Bol rád a súhlasil, pretože dovtedy hádzal sám. Podmienka bola, že začneme až po olympiáde. Na Hrách v Riu mal výbornú formu. Podľa neho sa pod neúspech podpísalo, že bol v Riu príliš dlho,“ vrátil sa slovenský reprezentant k OH 2016.

„Pawel je veľmi pohodový chlapík. Rozumieme si, sme v podobnom veku – je o rok mladší. Máme mnoho spoločných záujmov v rôznych smeroch. Máme radi rovnaký humor. Je najlepší na svete, veľa som sa od neho naučil,“ podotýka Lomnický.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pawel Fajdek #míting P-T-S