Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovensko získalo právo usporiadať Európsky pohár 2019 vo vrhoch

Slovenská atletika zaznamenala ďalší diplomatický úspech. Rada Európskej atletiky (EA) pridelila organizáciu 19. ročníka Európskeho pohára vo vrhoch v roku 2019 Šamorínu.

09.06.2017 14:31
Martina Hrašnová Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

Podujatie sa uskutoční v modernom športovom komplexe x-bionic® sphere. Slovenskému atletickému zväzu (SAZ) to v piatok oznámil výkonný riaditeľ EA Christian Milz.

„Želáme Slovenskému atletickému zväzu úspešné zorganizovanie tohto podujatia,“ napísala SAZ-u šéfka EA pre kandidatúry a špeciálne projekty Célia Mendesová.

„Keď sme zvažovali, kedy a kde usporiadať ďalšie významné podujatie, rozhodli sme sa pre EP vo vrhoch 2019 a Šamorín z dvoch dôvodov: takéto podujatie u nás môže prispieť k ďalšiemu rozvoju vrhačských disciplín na Slovensku a môže byť ďalším medzičlánkom pri naplnení našej dlhodobej vízie zorganizovať v budúcnosti u nás dráhové mládežnícke ME, s najväčšou pravdepodobnosťou pre kategóriu do 17 rokov,“ uviedol prezident SAZ Peter Korčok. „V prospech Šamorína zavážil aj fakt, že organizačný tím, ktorý pripravuje decembrové ME v krose a každoročne aj míting Pravda – Televízia – Slovnaft, bude môcť kontinuálne pracovať na príprave ďalšieho významného podujatia.“

Na Európskom pohári vo vrhoch štartujú každoročne v marci najlepší kontinentálni vrhač – guliari, diskári, kladivári a oštepári. Súťažia muži, ženy, pretekári a pretekárky do 23 rokov.

Slovensko organizovalo doposiaľ štyri veľké atletické podujatia: v roku 1997 v Košiciach MS v polmaratóne a v Dudinciach trikrát Európsky pohár v chôdzi (1998, 2001, 2013). V tomto roku v decembri bude šamorínsky x-bionic® sphere dejiskom majstrovstiev Európy v cezpoľnom behu (krose). SAZ bude v roku 2021 zabezpečovať aj atletické súťaže v rámci Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF) v Košiciach.

V histórii Európskeho pohára vo vrhoch, ktorý sa už tradične koná v marci, získalo Slovensko zatiaľ dve bronzové medaily. V Pule 2002 si vybojovali tretiu priečku oštepár Marián Bokor a kladivár Miloslav Konopka. V tomto roku sa EP uskutočnil v Las Palmase na Kanárskych ostrovoch, na budúci rok bude organizátorom podujatia 10. a 11. marca 2018 portugalská Leiria.

debata chyba
Viac na túto tému: #Šamorín #Európsky pohár vo vrhoch 2019