Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nech Bože dá, smútok a napokon Martikánova radosť z bronzu

Keď organizátori majstrovstiev Európy vo vodnom slalome v slovinskom Tacene pustili Michalovi Martikánovi počas jeho finálovej jazdy obľúbenú slovenskú skladbu "Nech Bože dá", akoby tušili, že päťnásobný olympijský medailista si domov odvezie medailu.

05.06.2017 10:54
Michal Martikán Foto: ,
Michal Martikán.
debata

Vo finále štartoval ako prvý, s dvoma trestnými sekundami ešte pred posledným pretekárom figuroval na bronzovej priečke, no s príchodom domáceho miláčika Benjamina Savšeka do cieľa klesol na „zemiakovú“ pozíciu. Sklamaný si nechal odvážiť svoju loď a prišiel medzi novinárov ako správny profesionál prezentovať svoje pocity a postrehy.

„Je to pre mňa zlé, určite katastrofa. Na druhej strane mám šťastie, že s takou jazdou som vôbec štvrtý. Myslel som si, že to bude o dosť horšie. Bolo tam viac chýb a niektoré možno aj taktické. Nielen to, že som nezvládol dnešné preteky. Škoda, no …“ zneli jeho prvé slová.

Prišiel však veľký obrat. Blížilo sa vyhlasovanie medailistov a miestny energický hlásateľ medzi prichádzajúcim triom singlkanoistov vyslovil aj meno Michala Martikána. Miesto na stupni pre troch najlepších mu zabezpečila dodatočná penalizácia za Savšekov „ťuk“ na bránke číslo 8. Kým zlatý Alexander Slafkovský aj strieborný Švajčiar Thomas Köchlin sa v očakávaní cenného kovu stihli prezliecť do „slávnostnejších“ úborov, skúsený 38-ročný Martikán mal na sebe stále to, v čom absolvoval finále vrátane štartového čísla. Aj keď už dostal bronzovú medailu, bolo zjavné, že len pomaly si začína uvedomovať, čo sa práve stalo.

„Po tom všetkom, čo sa tu udialo, keď som zo semifinále postúpil o tri stotinky, vo finále som sa len tesne pred vyhlásením dozvedel, že mám bronz, keďže som predtým figuroval na štvrtej priečke… Je to príjemné, čoby nie,“ povedal už s cenným kovom. „Bol som prekvapený zo štvrtého miesta a som ešte prekvapenejší z tretej pozície. Občas sa stáva, že v športe býva aj takéto šťastie,“ doplnil.

Medailou z kontinentálneho šampionátu si vyjazdil istotu účasti na septembrový majstrovstvách sveta vo francúzskou Pau, dovtedy však neplánuje zaháľať. „Svetových pohárov je málo a asi si pôjdem zasúťažiť. Bude to veľmi dobrý tréning pred ‚svetom‘. Už teraz som presvedčený, že som si vybral povestné šťastie. O to viac musím doladiť detaily, aby to nabudúce všetko klaplo na stop percent,“ myslí si Michal Martikán, ktorý v nedeľu v Tacene načal už druhú dvadsiatku medailí z ME. Koľko ich ešte chce pridať? „Koľko sa bude dať, uvidíme,“ odpovedal s úsmevom. Úspech C1 muži na ME v Tacene podčiarkol piatym miestom Matej Beňuš.

debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Martikán #ME vo vodnom slalome 2017