Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Opäť žiadna medaila. Vodným slalomárom sa na ME nedarilo

Slováci stále čakajú na prvý medailový zásah na majstrovstvách Európy v slovinskom Tacene. Po piatku bez medaily v piatich tímových súťažiach zostali bez cenného kovu na kontinentálnom šampionáte aj v sobotu s troma finálovými disciplínami.

03.06.2017 17:25 , aktualizované: 17:45
Škantárovci Foto: ,
Ladislav Škantár (vpredu) s bratrancom Petrom.
debata

Úradujúci olympijskí víťazi v C2 Ladislav a Peter Škantárovci nemali svoj deň, po šiestej priečke v semifinále obsadili vo finálovej jazde deviatu pozíciu. Z minulosti trojnásobní majstri Európy Škantárovci urobili na trati dve chyby na bránkach 7 a 16 a ich výsledný čas 102,10 s ich neoprávňoval pomýšľať na stupne víťazov. Za bronzovými Čechmi Jonášom Kašparom a Markom Šindlerom zaostalo o 2,90 s.

„Boli tam chyby. Začiatok celkom fajn, ale začalo sa to na sedmičke, ktorú sme ťukli. Šlo sa nám dobre, no vedeli sme, že musíme zabrať a aj sme trochu zariskovali. Prišla ďalšia chyba na rovinke, kde sme šli dlhé silové zábery, no vynieslo nás a bol ďalší ťuk. Nebola to ideálna jazda, pocitovo to bolo fajn, cítili sme sa silní,“ povedal Ladislav Škantár. Majstrami Európy sa stali Francúzi Pierre Pico, Hugo Bisso, ktorí si vybojovali tretí titul, ale prvý mimo súťaží hliadok. Striebro berú Poliaci Andrzej Brzezinski, Filip Brzezinski a bronz už spomenutí Česi Kašpar a Šindler. Vo finále sa predstavilo 10 posádok.

Škantárovci boli jediní slovenskí zástupcovia v semifinále aj finále kategórie deblkanoistov v Tacene. Trojnásobní olympijskí víťazi Pavol a Peter Hochschornerovci a tiež Tomáš Kučera a Ján Bátik ako úradujúci majstri Európy ešte vo štvrtok neprešli sitom kvalifikácie. „Náročné to bolo tým, že ide o Tacen. Teraz nám voda celkom nepriala, aj keď horný úsek bol dobrý a rýchly, v spodnom nás odniesol vír, celý čas som to tam priťahoval, ale loď nechcela ísť doprava. Dnes tu boli lepší chalani, gratulujeme im k výkonom. Idem ďalej, máme pred sebou Svetové poháre,“ myslí si Peter Škantár.

Poľský triumf v K1 muži, Grigar ôsmy, Málek desiaty

Nedarilo sa ani slovenským singlkajakárom, keď Jakub Grigar obsadil vo finále ôsmu priečku a Andrej Málek skončil desiaty. Lepší z dvojice Slovákov vo finále Grigar zajazdil vo finále bez trestných sekúnd, Málek si pripísal jedno zaváhanie na bránke číslo 5. Posledný z pôvodne tria Slovákov Martin Halčin skončil svoju púť už v semifinále. Preteky sa odohrávali v daždivom počasí.

Olympionik z Ria de Janeiro Grigar v Tacene obhajoval piatu priečku spred roka z domácej vody v Liptovskom Mikuláši. „Úplne spokojný nie som, pretože v jazde boli malé chybičky, ktoré ma stáli lepšie umiestnenie. Úplná spokojnosť to nie je, ale dosiaľ som sa v Tacene nedostal cez kvalifikáciu a teraz som sa predstavil priamo vo finále. Označil by som to za polospokojnosť. Hneď na začiatku som nejako zvláštne vošiel do dvojky a robil som z nej vyšší výjazd, myslel som si, že som veľmi vysoko. A v trojke som sa ocitol dva-tri metre pod bránkou. To ma stálo dosť času a síl, dobehnúť to už bolo ťažké. Na lepší výsledok to nestačilo,“ povedal mladík Jakub Grigar.

Málek je bronzový medailista z ME 2015 v nemeckom Markkleebergu, teraz v Tacene sa len tak-tak dostal do finále a v ňom uzatvoril najlepšiu desiatku. „Finálová jazda nebola najhoršia, ale prišiel ‚ťuk‘ a malé chybičky. V semifinále som mal trochu šťastie a vyšlo to na pätnáste miesto. V jazde som videl veľa dobrých vecí aj nejaké chyby. V kajaku to buď vyjde alebo nie. Po semifinálovom výkone som bol zmierený s tým, že nepostúpim. V stane som si začal baliť veci a napokon to vyšlo tak, že som šiel finále,“ zhodnotil Andrej Málek.

Finále mužskej „kájednotky“ sa skončilo dvojnásobným poľským triumfom – titul majstra Európy si vybojoval Mateusz Polaczyk, ktorý zvíťazil pred krajanom Dariuszom Popielom a Čechom Jiřím Prskavcom. Víťaz semifinále Rakúšan Felix Oschmautz „chytil“ päťdesiatku a vo finále bol klasifikovaný na poslednom 15. mieste.

Titul v C1 ženy pre Britku Woodsovú, Slovenky vo finále chýbali

V ženskej kategórii C1 si titul vyjazdila Britka Kimberley Woodsová, striebro berie Češka Tereza Fišerová a bronz putuje do Rakúska zásluhou 19-ročnej Nadine Weratschnigovej. Slovenky vo finále chýbali. Soňa Stanovská a Monika Škáchová svoje semifinálové snaženie ukončili na 15., resp. 17. mieste, čo na finálovú desiatku nestačilo. Víťazná Woodsová (21) pridala druhý individuálny a celkovo piaty titul majsterky Európy. Zlatá v C1 bola aj pred dvoma rokmi na kontinentálnom šampionáte v nemeckom Markkleebergu.

V nedeľu čaká na slovenských reprezentantov v Tacene ešte semifinále a možno aj finále v kategóriách C1 muži (Matej Beňuš, Alexander Slafkovský, Michal Martikán) a K1 ženy (Jana Dukátová). Na ME sa Slovákom zatiaľ najmenej darilo v roku 2013 v poľskom Krakove (bilancia 1 – 0 – 1), v nemeckom Augsburgu 2012 (1 – 1 – 1) či na premiérovom šampionáte v Augsburgu 1996 (0 – 1 – 2). Pred rokom v Liptovskom Mikuláši brali štyri zlaté, jednu striebornú a dve bronzové medaily.

Majstrovstvá Európy vo vodnom slalome – Tacen (Slovin.) – sobota:

MUŽI
C2 – finále: 1. Pierre Picco, Hugo Biso (Fr.) 98,22 s (0), 2. Andrzej Brzezinski, Filip Brzezinski (Poľ.) 99,09 (0), 3. Jonáš Kašpar, Marek Šindler (ČR) 99,20 (0),…9. Ladislav Škantár, Peter Škantár (SR) 102,10 (4)
K1 – finále: 1. Mateusz Polaczyk 83,06 s (0), 2. Dariusz Popiela (obaja Poľ.) 83,63 s (0), 3. Jiří Prskavec (ČR) 84,03 (0),…8. Jakub Grigar 86,49 (0),..10. Andrej Málek (obaja SR) 86,82 (2)

ŽENY
C1 – finále: 1. Kimberley Woodsová (V. Brit.) 110,31 s (2), 2. Tereza Fišerová (ČR) 112,90 (0), 3. Nadine Weratschnigová (Rak.) 116,19 (4)

debata chyba
Viac na túto tému: #Ladislav a Peter Škantárovci #ME vo vodnom slalome 2017 #Tacen