Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Alistair Brownlee uprednostnil brata pred výhrou. Očarí aj Šamorín?

Víťazstvo na vrcholnom podujatí je cenné. Sú však aj dôležitejšie veci ako šport. To video videlo na Youtube viac ako štvrťmilióna ľudí.

02.06.2017 17:40
Alistair Brownlee Foto: ,
Alistair Brownlee.
debata

Keď do vyhľadávania zadáte jeho meno, ako prvé sa vám zobrazí krásna dvojminútová ukážka bratskej lásky dvoch momentálne najlepších triatlonistov na olympijskej vzdialenosti.

Alistair Brownlee vbiehal 19. septembra 2016 do cieľovej rovinky finálových pretekov Svetovej triatlonovej série (WTS) v mexickom Conzumeli ako druhý. Po boku s Juhoafričanom Henrim Schoemanom začali rýchlo dobiehať lídra – Alistairovho mladšieho brata Johnyho. Príčinou nebolo drvivé tempo stíhajúcej dvojice, ale dehydratácia a obrovská únava lídra z Veľkej Británie.

„Keď som ho videl, mal som asi pol sekundy na rozhodnutie. Musel som si vybrať – budem bojovať o zlato alebo pomôžem bratovi? Boli to náročné preteky, Johny mal veľké problémy. Poznám pocit, keď vás organizmus prestane poslúchať. Chcel som, aby aj on prišiel do cieľa,“ vysvetlil včera v Šamoríne dvojnásobný olympijský víťaz (2012 a 2016) Alistair Brownlee dôvod, prečo sa zriekol víťazstva.

Odvtedy ubehlo osem mesiacov, ale na Brownleeho pozícii svetového lídra sa nič nezmenilo. Dvadsaťdeväťročný rodák z Dewbury, štvornásobný svetový šampión v olympijskom triatlone a člen Radu britského impéria bude jednou z najväčších hviezd dnešného (štart je od 9.00) The Championship. Pred majstrovstvámi sveta pod hlavičkou Challenge Family v strednom triatlone (1,9 km plávanie, 90 km cyklistika, 21 km beh) má Alistair Brownlee – už tradične – víťazné myšlienky.

„Vždy je mojím cieľom vyhrať. Budem sa snažiť podať čo najlepší výkon a uvidíme, na čo to nakoniec bude stačiť. Teším sa, že som znovu na Slovensku. Prvýkrát som tu bol na svadbe Riša Vargu. Užili sme si kopec zábavy, vyskúšali sme si wakeboarding. Páčila sa mi aj prechádzka po Bratislave, staré mesto je nádherné. Sme dobrí priatelia, dlho sme spolu trénovali. Teším sa, že budeme súťažiť na jeho domácej pôde,“ vravel.

Moderný komplexe x-bionic® sphere hostí svetovú elitu. O známe mená v takmer 900 člennom štartovom poli reprezentujúcom celkovo 57 krajín nie je núdza.

V Šamoríne sa predstaví okrem Brownleeho aj štvrtý z Ria a víťaz marcových premiérových pretekov v rámci atraktívneho formátu Super League Triathlon Richard Murray z Juhoafrickej republiky, Nemec Sebastian Kienle či Kanaďan Lionel Sanders. Medzi ženami patria k favoritkám dvojnásobná medailistka z MS v dlhom triatlone Heather Wurteleová z Kanady či Austrálčanka Katie Zafersová, ktorá 9-krát stála na stupni víťazov v pretekoch WTS.

Brownlee je neohrozenou svetovou jednotkou v olympijskom (1,5 km plávanie, 40 km cyklistika, 10 km beh) triatlone. Prečo sa rozhodol vyskúšať si podstatne dlhšiu a náročnejšiu súťaž?

„Už desať rokov súťažím v rovnakej disciplíne. Triatlon je príliš krásny na to, aby som nevyskúšal niečo nové. Vzdialenosti ako na polovičnom ironmanovi sú pre mňa výzva. Verím, že sa medzi ostrieľanými harcovníkmi nestratím. Šamorín je nádherné miesto. Dúfajme, že taká bude aj súťaž,“ ozrejmil Brownlee.

O čo najlepšiu pozíciu bude bojovať aj čerstvý európsky šampión v akvatlone Richard Varga. Slovenská jednotka zažije na stredných vzdialenostiach premiéru.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #x-bionic® sphere #Alistair Brownlee