Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vraj zradila Rusko. Klišinová si uctí Šuranovú na P-T-S

Na lanskej olympiáde v Riu bola jednou z najsledovanejších postáv. O niekoľko dní bude svojím pôvabom i talentom ozdobou obnoveného mítingu.

01.06.2017 18:28
Daria Klišinová Foto: ,
Daria Klišinová.
debata (4)

Posledný deň minulého roka odišla do atletického neba legendárna diaľkarka Eva Šuranová. Na počesť držiteľky olympijského bronzu z Mníchova 1972 sa organizátori 52. ročníka mítingu Pravda – Televízia – Slovnaft (17. júna v šamorínskom areáli x-bionic® sphere) rozhodli súťaž v skoku do diaľky nazvať Memoriálom Evy Šuranovej.

Uctiť si trojnásobnú víťazku diaľky na péteeske a jedinú slovenskú atlétku, ktorá získala pod piatimi kruhmi cenný kov, si okrem slovenskej jednotky Jany Velďákovej či bronzovej z tohtoročných halových majstrovstiev Európy Britky Lorraine Ugenovej príde aj Ruska Daria Klišinová.

„Priznala, že si to v Riu poriadne vytrpela. Ešte deň pred olympijskou kvalifikáciou nevedela, či bude môcť štartovať. Mala chuť si zmeniť telefónne číslo, aby nemusela stále odpovedať na tie isté otázky – napríklad prečo štartuje ako nezávislá pretekárka a podobne. Keď sa začali riešiť problémy s ruským dopingom, vyhlásila som, že jedine ju by som v diaľkarskom sektore akceptovala,“ vyhlásila pred HME v Belehrade pre Pravdu Jana Velďáková.

Slovenka narážala na napätú situáciu okolo sympatickej rodáčky z Tveru pred začiatkom olympiády. Dvadsaťšesťročná blondínka ako jediná Ruska štartovala na Hrách v Riu. Len niekoľko hodín pred začiatkom olympijskej kvalifikácie diaľkarok dostala od Medzinárodnej atletickej federácie (IAAF) povolenie súťažiť.

„Bolo to kruté čakanie. Nedokázala som na nič myslieť. Netrénovala som, iba sa udržovala v kondícii. Čelila som útokom z rôznych strán. Aj kolegyne zo sektoru sa ma pýtali, či budem pretekať alebo nie. Prešla som si peklom. Pripadám si tu opustená. Bez veľkého atletického tímu okolo mňa som nervózna. Tým väčšiu zodpovednosť mám,“ vravela médiám pred začiatkom Hier.

Daria Klišinová bude jednou z hviezd mítingu P... Foto: SITA/AP, Darko Vojinovic
Daria Klišinová Daria Klišinová bude jednou z hviezd mítingu P - T - S.

Klišinová sa štyri roky pripravuje na Floride. Vyhla sa tak z celoplošného zákazu IAAF pre ruských atlétov kvôli rozsiahlym obvineniam zo štátom podporovaného dopingu. Pod sochou Krista sa ako nezávislá pretekárka len tesne nedostala do užšieho osemčlenného finále, obsadila deviatu priečku.

Mnohí Klišinovej kolegovia zo športového prostredia ju označili za zradkyňu. Niektorí ju dokonca prirovnávali ku kolaborantom z čias nacizmu v II. svetovej vojne. Denník Argumenty i fakty o nej napísal článok s titulkom: Jedna proti všetkým. Ako sa atlétka Daria Klišinová stala „nepriateľkou­ ľudí“.

"Aj keby som dostala výnimku, nikam by som necestovala. Nebudem štartovať pod neutrálnou vlajkou. Som Ruska a chcem pretekať za vlasť,“ konštatovala bež­kyňa na 1500 a 3000 m Jelena Korobkinová. "Nerozumiem výrazu neutrálny atlét. Veď predsa Rusko neprestalo existovať,“ dodala známa gymnastka Svetlana Chorkinová.

Dvojnásobná halová majsterka Európy (2011, 2013) ťažko znášala tieto urážky. Vedela však, že je v práve. Cítila, že volanie premiérovej účasti na olympiáde je silnejšie ako silná kritika krajanov.

„Chcela by som všetkým zdôrazniť, že som nezačala s prípravou v USA mesiac predtým, ako škandál vypukol. V Spojených štátoch som už tri roky. Nezdá sa mi správne, ak mi ľudia nadávajú a označujú ma za niekoho, kto zradil svoju vlasť,“ citoval Klišinovú web Ruskej atletickej federácie v júli minulého roka.

Rekord mítingu P-T-S v skoku do diaľky má už poriadne dlhú bradu. Odstrihne 27 rokov starý primát Galiny Čisťjakovej (735 cm) práve sexi Ruska?

Hviezdy na P-T-S:
Matej Tóth (SR) chôdza
Pawel Fajdek (Poľ.) hod kladivom
Anita Wlodarczyková (Poľ) hod kladivom
Daria Klišinová (Rus.) skok do diaľky
Ján Volko (SR) šprint
Brendon Rodney (Kan.) šprint

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #míting P-T-S #Daria Klišinová