Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na míting P - T - S prídu aj hviezdy Klišinová a Ugenová, uctia si Šuranovú

Na blížiacom sa 52. ročníku medzinárodného atletického mítingu Pravda - Televízia - Slovnaft (P - T - S) bude mať v sobotu 17. júna premiéru Memoriál Evy Šuranovej v skoku do diaľky.

01.06.2017 11:41
Daria Klišinová Foto: ,
Daria Klišinová bude jednou z hviezd mítingu P - T - S.
debata

Jediná slovenská ženská olympijská medailistka v atletike (bronzová v Mníchove 1972) nás opustila vlani 31. decembra, preto organizátori zo Slovenského atletického zväzu neváhali a po dohode s rodinou zosnulej atlétky bude ženská diaľka už v tomto roku spomienka na zosnulú legendu.

Napokon, skok do diaľky má na mítingu P – T – S bohatú tradíciu. Eva Šuranová vyhrala túto disciplínu trikrát (1967, 1972 a 1976), Heike Drechslerová ešte za slobodna ako Dauteová skočila juniorský svetový rekord 714 cm (1983) a na Slovensku žijúca Galina Čisťjaková drží stále rekord podujatia 735 cm z roku 1990.

Tohtoročné štartové pole v šamorínskom komplexe x-bionic® sphere ponúka dve výrazné postavy tejto disciplíny. Ruska Daria Klišinová bola jediná atlétka zo svojej krajiny, ktorá štartovala na OH v Riu (ako nezávislá pretekárka), lebo väčšinu roka trávi mimo Ruska, najčastejšie na Floride. Dvadsaťšesťročná blondína je dvojnásobná halová majsterka Európy, má aj bronz z ME v roku 2014, na svetovom fóre bola vo finále na OH 2016 aj MS 2015. V tomto roku jej tesne ušla medaila na HME v Belehrade, ale skočila kvalitných 684 cm a letnú sezónu začala štvrtým miestom a výkonom 670 cm na Diamantovej lige v Eugene. Osobný rekord 705 cm má z Ostravy, keď tam vyhrala v roku 2011 ME do 23 rokov.

O rok mladšia je Britka Lorraine Ugenová, bronzová z tohtoročných halových ME, kde si vytvorila absolútne maximum 697 cm a zároveň zlepšila aj britský halový rekord. Na konte má aj bronz z halových MS 2016. V olympijskom finále bola vlani až jedenásta, ale z MS 2015 má v zbierke úspechov 5. miesto. Tohtoročnú letnú sezónu už ozdobila výkonom 678 cm a o jedno miesto bola lepšia ako Klišinová na eugenskej DL.

Slovenská jednotka a viacnásobná národná šampiónka Jana Velďáková bude mať v Šamoríne ťažké súperky. Skákať bude aj 21-ročná Ukrajinka Maryna Bechová (v minulosti medailistka MEJ) s osobným rekordom 693 cm a ďalšia Britka, ôsma z Ria 2016 a strieborná na ME 2016 v Amsterdame Jazmin Sawyersová s maximom 675 cm.

Organizátori šamorínskej P – T – S už dávnejšie ohlásili účasť kladivárskych hviezd Anity Wlodarczykovej a Pawla Fajdeka, ktorí s výrazným náskokom vedú svetové tabuľky 2017. Na 200 m bude mať výborných súperov halový vicemajster Európy 2017 na 60 m Ján Volko, keďže do Šamorína prídu olympijský medailista Brendon Rodney z Kanady a strieborný z ME 2016 Ramil Gulijev z Turecka. Samozrejme, na „péteeske" nebude chýbať ani slovenská špička, účasť prisľúbili okrem Volka aj olympijský víťaz Matej Tóth, Iveta Putalová, Marcel Lomnický, premiérový štart v sezóne absolvuje kladivárska rekordérka Martina Hrašnová.

Päťdesiaty druhý ročník atletického mítingu P – T – S sa uskutoční v športovom areáli x-bionic® sphere v Šamoríne v sobotu 17. júna 2017, súťaže v hlavnom programe sa začnú o 13.15 h hodom kladivom, ktorý sa počíta do prestížneho seriálu IAAF. Vstup pre divákov je voľný.

debata chyba
Viac na túto tému: #míting P-T-S #Daria Klišinová #Lorraine Ugenová