Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Akoby ma diváci dotlačili na vozíku až k zlatu, vraví nový majster Európy Varga

Prvý vyplával z vody, prvý dobehol do cieľa. Potvrdil, že je na domácej pôde najväčším favoritom na zisk zlatej medaily.

27.05.2017 20:20 , aktualizované: 21:43
akvatlon, me 2017, Richard Varga Foto: ,
Richard Varga v cieli ME v akvatlone 2017 v Bratislave.
debata

Podľa toho to v bratislavskej Petržalke aj vyzeralo. Triatlonista Richard Varga (28) sa dnes stal v rodnom meste majstrom Európy v akvatlone. Po štyroch tituloch majstra sveta má premiérový titul šampióna starého kontinentu špecifickú príchuť. „Je to jeden z najkrajších momentov v mojej kariére, na ktorý budem neskôr hrdo spomínať,“ tešila sa slovenská jednotka. Zvíťazila v čase 28:13, pred druhým Ukrajincom Maliarom mala náskok 23 sekúnd.

Aké je to pocit vybojovať si premierový titul majstra Európy pod oknami vášho domova?
Pravdupovediac, nebolo to nič jednoduché. Ľudia, ktorí prišli ma dojali. Nečakal som, že ich bude popri trati a jazere až toľko. Som im vďačný, vytvorili fantastickú atmosféru. Bol to pre mňa zrejme najjednoduchšie vybojovaný titul z vrcholných podujatí, i keď sa nerodil ľahko. Vo vode som o sebe trochu pochyboval, či mám svoj deň. Našťastie sa ukázalo, že som si dobre rozložil sily a v správnom čase vystupňoval tempo. Vytvoril som si rozhodujúci náskok a v závere som ho iba kontroloval.

Plavecký kilometer ste absolvovali vo vám dobre známom Veľkom Draždiaku. Robil vám problémy alebo bol skôr žičlivý?
Ryby ma nechali tak, takže to bolo v pohode… (smiech) Pri vychádzaní z vody mi akurát do tváre zasvietilo slnko. Trochu ma to zmiatlo, ale inak ma nič neprekvapilo. Bolo skvelé, že som nemusel nikam cestovať a mohol som ľudom na Veľkom Draždiaku odpáliť letnú sezónu. (smiech)

Pred pretekmi ste spomínali, že to napálite od začiatku. Podarilo sa vám to?
Áno, chcel som ísť na plný plyn. Musím pochváliť súperov, ktorí sa ma držali až do konca plaveckého úseku. Snažili sa risknúť to a držať sa ma čo najdlhšie. Maďarský reprezentant Márk Dévay to so mnou vydržal až dokonca i keď som išiel na hrane. Zrejme sa mu to vypomstilo. Prehnal to a potom nevládal so mnou bežať.

Kde prišiel zlomový moment pretekov?
Ťažko povedať, či taký vôbec bol. Celý päťkilometrový okruh sa mi bežalo skvele. Prvý kilometer som išiel veľmi rýchlo. Ukázal som, že sa v behu zlepšujem a idem v tréningu správnym smerom. Ešte nikdy som na medzinárodných pretekoch takéhoto rangu nezažil, že by som mal v cieli taký veľký náskok.

ME v akvatlone Fotogaléria - 4 fotky Všetky fotky
Richard Varga počas ME v akvatlone.

Pomohla vám atmosféra k tomu, aby ste ľahšie prekonávali súťažnú záťaž?
Diváci boli skvelí, ani som poriadne necítil, že bežím. Akoby ma tlačili na vozíku až k zlatej medaile. Posledné metre som si chcel užiť s fanúšikmi a takouto formou sa im poďakovať. Je to jeden z najkrajších momentov v mojej kariére, na ktorý budem neskôr hrdo spomínať. Bola to skvelá príprava na to, čo ma čaká v najbližších 3–4 týždňoch.

ME v akvatlone 2017 – Bratislava/Pe­tržalka – výsledky:

Muži – elite (2× 500 m plávanie + 5× 1000 m beh): 1. Richard Varga (SR) 28:13 min, 2. Dmytro Maliar (Ukr.) 28:36, 3. Márk Dévay (Maď.) 28:38,…24. Tadeáš Fazekaš (SR) 30:48 Muži do 23 rokov: 1. Márk Dévay (Maď.) 28:38 min, 2. Michal Oliwa (Poľ.) 29:05, 3. Alexis Kardes (Fr.) 29:13,…11. Tadeáš Fazekaš (SR) 30:48

Ženy – elite (2× 500 m plávanie + 5× 1000 m beh): 1. Hannah Kitchenová (V. Brit.) 32:11 min, 2. Romana Gajdošová (SR) 32:18, 3. Zsanett Bragmayerová (Maď.) 32:30,…16. Ivana Kuriačková (SR) 35:36

Ženy do 23 rokov: 1. Romana Gajdošová (SR) 32:18 min, 2. Zsanett Bragmayerová (Maď.) 32:30, 3. Tereza Zimovjanová (ČR) 33:55,…11. Ivana Kuriačková (SR) 35:36 (SITA)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Varga