Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Príde po tvrdej drine sladká medaila?

Olympijskí víťazi Ladislav a Peter Škantárovci patria k favoritom na zisk titulu európskych šampiónov.

26.05.2017 18:00
Ladislav a Peter Škantárovci Foto:
Slovenskí pretekári Ladislav a Peter Škantárovci.
debata

Už viac ako dve desaťročia je príjemným zvykom, že slovenská vodnoslalomárska reprezentácia nechodí na európske či svetové šampionáty na výlet. Patrí k špičke, očakáva sa od nej medailová žatva.

Inak to nebude ani budúci týždeň (od 1. do 4. júna) v slovinskom Tacene na majstrovstvách starého kontinentu, kam v piatok odcestovala 18-členná slovenská výprava.

Je veľmi pravdepodobné, že v každej z piatich disciplín – singlekanoe (C1) a singlekajak (K1) mužov aj žien i mužské deblkanoe (C2) – budú pretekári s dvojkrížom na hrudi bojovať o najvyššie priečky.

Veľké nádeje sa vkladajú do úradujúcich olympijských šampiónov v C2. Bratranci Škantárovci absolvovali náročnú zimnú prípravu a nevedia sa dočkať, kedy im v žilách konečne stúpne súťažný adrenalín.

„Po dlhšom oddychu od pretekania začína prituhovať, ale to je dobre. Dlhé mesiace sme sa s celou partiou tešili na to, kedy do Slovinska vyrazíme. V príprave sme urobili maximum. Jazdí sa nám dobre, cítime sa fajn. Absolvovali sme pár pretekov, s ktorými sme boli spokojní,“ načrtol predsezónnu prípravu Ladislav.

Podmienky v Tacene obaja dokonale poznajú a tešia sa na ne. Dvíhajú však varovný prst, lebo voda v tamojšom kanáli býva nevyspytateľná.

„Celú zimu sme makali, teraz ideme robiť to, čo nás baví najviac – súťažiť. Veľmi sa tešíme. Boli sme v Tacene na sústredení i pretekoch, aby sme si kanál znovu vyskúšali. Veľa záleží na tom, akú trať domáci postavia. Je tam veľmi dôležitý a náročný prvý skok. Verím, že ho zvládneme a potom sa už len povezieme na dobrej vlne až do cieľa. Som zvedavý, v akej forme nás šampionát zastihne,“ vysvetlil jemne zachrípnutý Peter. „Už je to lepšie, do štartu by som mal byť fit,“ doplnil na margo svojho zdravotného stavu.

Škantárovci mali spoločne so strieborným olympionikom z Ria v C1 Matejom Beňušom isté miesta v reprezentácii. Nemuseli tak absolvovať nedávne nominačné preteky v Čunove a Liptovskom Mikuláši. „Nie je to nič príjemné. Pretekať v slovenskej konkurencii je ozajstná fuška,“ ozrejmil Ladislav.

Zlatá olympijská jazda stavia bratrancov z Pienin do pozície favoritov na zisk európskeho primátu. Trúfajú si?

„Bolo by veľmi pekné, keby sme našu snahu premenili na medailový úspech. Nerád by som predbiehal, náš šport je nevyspytateľný. Samého ma zaujíma, v akej forme sa v Slovinsku ukážeme a na čo to bude stačiť. Budeme potrebovať aj športové šťastie. Snáď k nám bude žičlivé,“ odvetil skromne o pol roka starší a päť centimetrov nižší Peter.

Pre viacerých vodných slalomárov je prvá poolympijská sezóna priestorom na väčší oddych, skúšanie iných vecí v príprave alebo nových lodí. Škantárovci však sú výnimkou, chystajú sa absolvovať všetky tohtoročné vrcholné podujatia.

„Deklarovali sme tento plán už po olympiáde. Teraz ideme na majstrovstvá Európy, chceme súťažiť na všetkých podujatiach Svetového pohára. Vrcholom sezóny bude svetový šampionát koncom septembra vo francúzskom Pau,“ načrtáva Peter. „Pôjdeme do všetkého naplno, žiaden oddych,“ dodáva odhodlane Ladislav.

Slovenská výprava na ME v Tacene
C1M: Matej Beňuš, Alexander Slafkovský, Michal Martikán. C1Ž: Monika Škáchová, Simona Glejteková, Simona Maceková. C2M: Peter a Ladislav Škantárovci, Tomáš Kučera, Ján Bátik, Pavol a Peter Hochschornerovci. K1M: Martin Halčin, Jakub Grigar, Andrej Málek. K1Ž: Jana Dukátová, Eliška Mintálová, Elena Kaliská.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ladislav a Peter Škantárovci