Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tóth a miešané štafety. Také sú ťaháky ME v krose

Po dvadsiatich rokoch sa na Slovensku uskutoční atletické podujatie svetového významu. Týmito slovami prezentujú organizátori 24. majstrovstvá Európy v cezpoľnom behu.

26.05.2017 09:00
Matej Tóth Foto: ,
Matej Tóth.
debata

Po polmaratónskom svetovom šampionáte 1997 v Košiciach sa špičková atletika predstaví 10. decembra v modernom šamorínskom areáli x-bionic® sphere na ME v krose.

„Do najvýznamnejšieho medzinárodného podujatia v tomto roku na Slovensku zostáva necelých 200 dní. V apríli sme privítali inšpekciu, od ktorej sme dostali pozitívnu odozvu. Verím, že ME zorganizujeme na profesionálnej úrovni a prekonáme doterajší rekord v počte účastníkov – 525 z 36 krajín,“ povedal na včerajšej tlačovej konferencii prezident Slovenského atletického zväzu Peter Korčok.

Šéf SAZ si veľa sľubuje od krásneho prostredia areálu, geografickej polohy Slovenska v strede Európy i historickej novinky na ME v krose – miešanej štafety.

„Sme predbežne dohodnutí, že televízny signál z pretekov bude preberať 20 krajín. Verím, že to pomôže spropagovať Slovensko i atletiku. Prvýkrát v histórii bude do programu ME v cezpoľnom behu zaradená aj miešaná štafeta mužov a žien na 4 × 1,5 km,“ vysvetlil Korčok.

Elitné podujatie si vyžaduje špičkovú propagáciu už mesiace pred začiatkom pretekov. To je hlavná úloha, ktorú si sám pre seba zadal olympijský šampión a majster sveta v chôdzi na 50 kilometrov Matej Tóth.

„Nemusíte sa báť, nebudem pretekať a reprezentovať Slovensko v cezpoľnom behu,“ rozosmial prítomných ambasádor podujatia. „ME v krose mi od začiatku kandidatúry prirástli k srdcu. Som poctený, že môžem pomôcť aj usporiadateľskému tímu. Kros síce na Slovensku nemá takú tradíciu, ale našou úlohou je prilákať do Šamorína čo najviac ľudí.“

Jedným z lákadiel bude aj skúška trate pre verejnosť na tri kilometre, ktorú absolvuje aj Tóth. Diváci sa na oficiálnej 10-kilometrovej vzdialenosti môžu tešiť na obhajcov minuloročných triumfov Arasa Kayu a Yasemin Canovú (obaja Turecko), slovenského rekordéra na 800 metrov Jozefa Repčíka či maratónca Borisa Csibu.

„Všetci Slováci sme sa vlani na sústredení vo Vysokých Tatrách dohodli, že budeme našu formu smerovať k ME v krose. Verím, že predvedieme dobré výkony,“ dodal Csiba. <pe>

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Tóth #ME v cezpoľnom behu