Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Do Szegedu až 17 Slovákov. Strieborná káštvorka z Ria si vyskúša 500 m

Sedemnásť slovenských reprezentantov v 13 súťažiach sa predstaví v rámci 2. kola Svetového pohára rýchlostnej kanoistike, ktoré bude v najbližších troch dňoch hostiť Szeged (26.- 28. 5.).

25.05.2017 12:14
oh Rio, madeaila, kanoistika, stvorkajak, Foto: , ,
Strieborný štvorkajak z Ria. Zľava Tibor Linka, Juraj Tarr, Denis Myšák a Erik Vlček.
debata

Regata v tomto maďarskom meste tradične púta kvalitou aj kvantitou. Predstaví sa vyše 800 pretekárov zo 66 krajín a Slováci by nemali byť do počtu.

Ostrá premiéra v „novej“ disciplíne čaká na strieborných olympionikov z Ria de Janeiro, štvorkajak Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr a Tibor Linka. Tradičnú tisícku vymenia za polovičnú päťstovku, keďže na najbližších OH v Tokiu 2000 sa bude bojovať o medaily práve v K4 500 m. Slováci sú v tejto disciplíne úradujúci vicemajstri Európy, strieborní boli pred necelým rokom v Moskve. Podľa trénera dlhodobo najúspešnejšej slovenskej lode Petra Likéra zdravotné problémy Juraja Tarra a Tibora Linku v príprave brzdia vysoké očakávania.

„Ideme si zasúťažiť. Budú to naše prvé medzinárodné preteky od olympiády v novej disciplíne. Sme zvedaví, ako pokročil vývoj na 500-metrovej trati. Chceme sa popozerať, čo sa deje vo svete. Konkrétny cieľ si nedávame,“ uviedol tréner Likér na webe canoe.sk.

Podľa organizátorov zlatí z Ria v K4 na 1000 m Nemci sa v Szegede predstavia iba v polovičnej zostave z OH 2016. „Neviem povedať, kto bude najväčším súperom, keďže ide o ‚novú‘ disciplínu. Už dlho sme nevideli päťstovkárov v akcii, s výnimkou lanských majstrovstiev Európy sme päťstovku dlho nešli a priznám sa, že nemám v tejto chvíli ani tušenie, kto má aké kvality. Dá sa však očakávať, že konkurencia bude veľká,“ zareagoval Likér.

„Som zvedavý na disciplínu K4 na 500 m, ktorá vlastne nie je nová, ale tým, že dostane olympijský štatút, získava na význame. A väčšina krajín sa sústredí práve na ňu. V našej výprave je zo 17 členov až 14 kajakárov, nuž verím, že práve oni dosiahnu pekné výsledky. Z tohto širšieho záberu by sme už potom mali vyskladať to najlepšie a sústrediť sa na vrcholy roka – majstrovstvá Európy a sveta,“ načrtol svoje očakávania športový riaditeľ sekcie hladkých vôd Slovenskej kanoistiky Filip Petrla na canoe.sk.

Štyri rozjazdy v K4 500 m v Szegede budú v piatok podvečer od 17.17 h, tri semifinálové jazdy o približne hodinu neskôr od 18.23 h. B-finále sa uskutoční v nedeľu od 10.25 h a najviac očakávané A-finále príde na rad o 12.04 h. Okrem spomenutej „medailovej“ štvorice Myšák, Vlček, Tarr, Linka v Szegede v K4 na 500 m skúsi šťastie aj kvarteto Peter Gelle, Miroslav Zaťko, Ľubomír Beňo a Martin Jankovec.

V Maďarsku sa predstaví kompletná slovenská špička s výnimkou kajakárky Martiny Kohlovej, ktorá pre tehotenstvo vynecháva celú sezónu. Jej dlhoročná „parťáčka“ z úspešnej K2 Ivana Mládková (predtým Kmeťová) sa predstaví v K1 200 m aj 500 m, pričom v kratšej z oboch disciplín je bronzovou medailistkou z vlaňajších ME v Moskve. Majstri Európy z Moskvy v K2 500 m Martin Jankovec, Gábor Jakubík päťstovku vymenia za tisícku. Na 500 m to skúsia Miroslav Zaťko a Ľubomír Beňo.

Po pretekoch v Szegede sa väčšia časť výpravy presunie do Belehradu, kde bude na programe krátke sústredenie pred tretím dielom seriálu SP.

debata chyba
Viac na túto tému: #Erik Vlček #Juraj Tarr #Denis Myšák #Tibor Linka