Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dostane radu od Sagana? Vargu čaká domáci šampionát

Svetová špička aj slovenská elita zabojuje o prestížny titul i desaťtisíce eur.

16.05.2017 17:10
richard varga, triatlon, Foto:
Richard Varga na trati triatlonu v Edmontone.
debata

Nestáva sa často, že sa na Slovensku stretnú najlepší športovci a bojujú o svetový primát. Prvú júnovú sobotu bude nádherný šamorínsky komplex x-bionic® sphere hostiť triatlonovú smotánku na majstrovstvách sveta pod hlavičkou Challenge Family.

Najväčšími ozdobami vrcholu sezóny v strednej triatlonovej kategórii (1,9 km plávanie, 90 km cyklistika, 21 km beh) budú štvrtý z minuloročných OH v Riu Richard Murray z Juhoafrickej republiky a jeho pravidelný konkurent Richard Varga.

Slovenskú jednotku čakajú dlhšie vzdialenosti oproti olympijským. Varga, ktorý je dlhodobo najlepším plavcom v triatlonovom pelotóne, si ich vyskúša po prvý raz podobne ako preteky na časovkárskom bicykli.

„Rád by som si zatrénoval s našimi cyklistami alebo aspoň požiadal o radu Petrov Sagana alebo Velitsa,“ usmieval sa dobre naladený Varga na utorňajšej tlačovej konferencii. „Preteky v strednom triatlone sú pre mňa veľkou výzvou, lebo som na nich ešte neštartoval. Nemám skúsenosť so špeciálnym bicyklom pre časovku. Trate okolo Šamorína poznám, ale ešte si ich chcem natrénovať.“

Varga verí, že domáce publikum mu pomôže odraziť sa ku kvalitným výkonom. Hoci je jeho kalendár preplnený vrcholnými podujatiami, nad šampionátom neďaleko rodného mesta dlho nepremýšľal. „Nemohol som si najväčšie triatlonové podujatie tejto kategórie na svete nechať ujsť. Je to skvelá príležitosť otestovať sa s najlepšími a ukázať sa pred domácimi kulisami. Je pravdepodobné, že sa tejto kategórii budem venovať aj v budúcnosti,“ načrtol 28-ročný Bratislavčan.

S akými ambíciami pôjde do Šamorína? „Nerád by som hovoril o časoch či umiestneniach. V tejto kategórii sú slabší plavci, zrejme vyjdem z vody prvý. Na bicykli tak zrejme pôjdem sám a nebudem sa mať s kým ťahať, čo môže byť nevýhoda. I tak sa znova rozhodne až v záverečnej časti. Keby som dobehol do 10. miesta, bolo by to skvelé,“ načrtol Varga.

Ak by sa to pretekárovi Športového centra polície podarilo, na jeho konto by pribudla nemalá čiastka z balíka finančných odmien. Až 150-tisíc eur si rozdelí desať najlepších mužov a žien v kategórii profesionálov. Súťažiť môžu aj amatéri vo veku 18 až 79 rokov, prihlásených je takmer 900 súťažiacich zo 60 krajín sveta.

Zárukami kvality a najväčšími ašpirantmi na víťaznú 30-tisícovú odmenu budú medzi mužmi okrem Murraya a Vargu aj Čech Filip Ospalý, Nemci Sebastian Kienle a Andreas Dreitz či Kanaďan Lionel Sanders. Favoritkami v ženskej súťaži budú Austrálčanky Melissa Hauschildtová, Annabel Luxfordová i Heather Wurteleová z Kanady.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #triatlon #Richard Varga #x-bionic® sphere