Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Neusmeje sa. Český hrdina nechcel byť za hlupáka

Nechať doma obrancu s viac ako 300 zápasmi v NHL či majstra sveta na úkor nováčikov? To si vyžaduje kus odvahy.

09.05.2017 11:30 , aktualizované: 17:00
Robin Hanzl Foto: ,
Čech Robin Hanzl v súboji s Fínom Mikom Lehtonenom.
debata

V inventári vlastností českého reprezentačného trénera Josefa Jandača nechýba. Na rozdiel od kolegu na slovenskej hokejovej lavičke Zdena Cígera vítal jedného hráča z NHL za druhým.

Hviezdy a nováčikovia

Do Jandačovho mužstva prišiel jeden z najlepších krídelníkov NHL Jakub Voráček, pozvánku neodmietla ani hrajúca legenda Montrealu Tomáš Plekanec. Zariskoval aj bez zmluvy hrajúci obrovský talent David Pastrňák a premiéru si na majstrovstvách sveta v Kolíne užíva aj zlý muž najlepšej ligy sveta Radko Gudas.

Mix kvalitných ingrediencií túžiaci ukončiť český päťročný medailový pôst Jandač vhodne doplnil. Odložil papierové predpoklady a urobil rázny krok. Doma nechal obrancu Jakuba Kindla z Floridy či útočníka Dynama Moskva Lukáša Kašpara. Namiesto nich povolal novicov v reprezentačnom drese. Zdá sa, že Jandačov ťah vychádza a platí u neho staré-známe: odvážnemu šťastie praje.

Potvrdilo sa to pri pondelkovom víťazstve Česka nad Fínskom 4:3 po samostatných nájazdoch. „Nebol to dobrý začiatok, zostali sme ako obarení. Robili sme chyby a zle rozoberali hráčov. Cítili sme, že chlapci bojujú. Pomohol nám presilovkový gól, dostali sme sa do hry. Na konci sme to otočili ako nedávno Anaheim v NHL,“ priblížil 48-ročný kouč pre idnes.cz.

Česi napriek katastrofálnemu úvodu vyťažili dva cenné body. V úvodnej minúte inkasovali po prvý raz, v 14. už bolo 0:3 a hráči v červených dresoch boli na dne. Dlhé minúty poskytoval parížsky šláger štvrtého hracieho dňa šampiónatu rovnaký obraz. Poctivú fínsku defenzívu a márnu snahu Čechov (dohravajúcich bez zraneného kapitána Voráčka) duel zdramatizovať.

„Keď sa v priebehu stretnutia zranil Voráček, skúšali sme formácie premiešať. Napokon to vyšlo, niekedy naozaj máte šťastnú ruku. Nebol to však žiaden kúzelnícky trik. Víťazstvo teší, ale je to pre nás varovný prst, lebo začiatok bol veľmi zlý,“ upozornil Jandač.

Lekár českého mužstva David Singer včera potvrdil, že útočník Philadelphie by mal byť reprezentačnému kormidelníkovi k dispozícii na zajtrajší duel s Nórskom. Po faule Fína Osalu z prvej tretiny nemá otras mozgu a dnes sa znovu zapojí do prípravy českého tímu.

Stávka na istotu

Hrdinov Jandačovho mužstva bolo viacero. Brankár Petr Mrázek prežil katastrofálny úvod, po dvoch strelách Fínov mal nulovú úspešnosť zákrokov. Od 14. minúty, keď inkasoval od Lajunena po tretí raz, zneškodnil niekoľko vyložených fínskych šancí. Najvýraznejšie Čechov podržal pri úniku Aha v predĺžení či troch zlikvidovaných samostatných nájazdoch súpera.

„Dve strely, dva góly – pre brankára ani ostatných chalanov nič príjemné. Aj napriek stavu 0:3 som sa cítil dobre. Snažil som sa sústrediť len na seba. Vedel som, že ak chlapci budú mať dostatok síl, vyrovnajú. Aho išiel pomaly. Hovoril som si, že urobí kľučku. Určite nám takýto obrat pomôže do ďalších bojov. Musí nás to ešte viac stmeliť,“ tešil sa gólman Detroitu.

Česi znížili na 1:3 premiérovým gólom Horáka na MS a keď v priebehu 23 sekúnd na prelome 58. a 59. minúty znovu dvakrát udreli, Fíni sa nestihli čudovať.

V nájazdoch sa stal nečakaným hrdinom Robin Hanzl. Meno útočníka Litvínova v Jandačovej konečnej nominácii prekážalo viacerým českým fanúšikom i expertom. Jeho učebnicový blafák rozjasal červené more v parížskej AccorHotels aréne a maloverným zavrel ústa.

„Je pravda, že som už nejaký ten nájazd premenil, ale je to iba nálepka, ktorú mi dávate vy, novinári,“ odvetil na otázku, či sa cíti ako špecialista na tieto situácie. „Vedel som, čo chcem urobiť. Stavil som na istotu a parádne to vyšlo. Nebývam pri nájazdoch nervózny, lebo by mi to uskočilo a bol by som za hlupáka. Neviem, či to bol najdôležitejší gól mojej kariéry, ale určite bude medzi ne patriť.“

Dvadsaťosemročný center prekvapil viac ako osemtisícovú návštevu i brankára Korpisala. Tréner Jandač aj spoluhráč Tomáš Plekanec však tajne dúfali, že Hanzl vytiahne zo svojho gólového menu víťaznú lahôdku.

„Nevidíte na ňom žiadne emócie, je stále rovnaký. Dá gól a ani sa neusmeje. Stále má tú istú sústredenú tvár a to aj vtedy, keď sa nehrá. Pri nájazdoch je šikovný aj v lige,“ chválil svojho zverenca Jandač a pridal sa aj spoluhráč Plekanec. „Robin takéto veci vie, je to výborný a technický hráč. Takýto typ hokejistu je pre trápiace sa mužstvo veľmi cenný. Týmto víťazstvom sme potvrdili, že mužstvo má obrovský charakter.“

Ukážu ho ašpiranti na medailu aj v ďalších zápasoch?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Plekanec #MS v hokeji 2017