Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Volko: Pre úspech urobím maximum

Na marcových halových majstrovstvách Európy v Belehrade šokoval slovenskú atletickú verejnosť. V šprinte na 60 metrov ho vo finále predstihol jediný muž.

05.05.2017 11:00
Ján Volko, Iveta Putalová Foto: ,
Atlét Ján Volko počas tlačovej besedy k 52. ročníku mítingu Pravda - Televízia - Slovnaft.
debata

Vicemajster starého kontinentu Ján Volko (20) bude patriť k hlavným postavám 52. ročníka obnoveného mítingu Pravda-Televízia-Slovnaft. „Je to skvelá reklama pre náš šport,“ vraví bratislavský rodák.

Minulý rok ste boli pri návrate péteesky. Ako vidíte nasledujúci ročník?
Vlani to bola pre mňa veľká neznáma, lebo som o tomto mítingu veľa nevedel. Nepatrím k starším ročníkom, takže si jeho slávnu minulosť nepamätám. V Šamoríne bola veľká konkurencia a tento rok to nebude inak. Budem to mať v mojej obľúbenejšej dvojstovke ešte náročnejšie. Veľmi sa na míting teším. Patrí k top podujatiam, ktoré tento rok absolvujem.

Ako vnímate fakt, že môžete s konkurentmi zo svetovej i európskej špičky súperiť neďaleko rodnej Bratislavy?
Je to skvelý pocit. Nápad pokračovať v tradícii mítingu môže slovenskej atletike len pomôcť. Vzbudí záujem verejnosti i detí, ktoré si môžu okrem futbalu či hokeja vybrať aj kráľovnú športov. Je to skvelá reklama pre náš šport a rád jej pomôžem aj nejakým mojím dobrým výkonom.

Atletický míting P - T - S čaká 52. ročník Fotogaléria - 5 fotiek Všetky fotky
Zľava iniciátor znovukonania mítingu P-T-S a...

Minulý rok sa na tribúnach objavilo viac ako tritisíc divákov. Pomáha takáto kulisa?
Bol to nevídaný obrázok – vidieť tisíce ľudí na atletickom mítingu na Slovensku. Ľudia mi fandili, decká sa chceli so mnou fotiť. Teším sa na to.

Spomínali ste, že by ste radi prispeli k propagácii mítingu aj dobrým výkonom. Čo to znamená?
Rád by som sa priblížil k osobnému maximu 20,69 sekundy.

Diváci budú očakávať od tohtoročného vicemajstra Európy na 60 metrov z Belehradu, aby bojoval o víťazstvo. Trúfate si?
To bude veľmi náročné. Už minulý rok boli v Šamoríne šprintéri, ktorí dokázali dať stovku pod 10 sekúnd a dvojstovku blízko k 20 s. Sľúbiť môžem iba jediné, že pre úspech urobím maximum.

V akej nálade ste sa vrátili zo sústredenia v Portugalsku?
Som poriadne unavený, prišli sme v stredu neskoro večer, na druhý deň som šiel skoro ráno do školy. Splnilo však účel – solídne sa pripraviť na letnú časť sezóny. Voľný čas som trávil pri oceáne a skriptách.

Dobiehate v štúdiu informačných technológii zameškané?
No, pravdupovediac, rád by som v Monte Gordo zostal a ešte trochu oddialil školské povinnosti… (úsmev) Ale nie, tešil som sa domov na rodinu a aj na spolužiakov. V škole sa mi to nakopilo. Budúci piatok ma čakajú tri-štyri písomky, takže som sa na ne pripravoval. K tomu mám ešte dokončiť tri projekty, takže je toho naozaj veľa. Pomáhajú mi spolužiaci, lebo nie som na prednáškach a cvičeniach. Bez ich pomoci a vysvetlenia učiva by som to nezvládol. Som im vďačný.

Na akých podujatiach sa chcete tento rok zúčastniť?
Sezónu začínam 13. mája na českej atletickej lige v Prahe. Plán pretekov sme spolu s trénerkou a manažérom Alfonzom Juckom už určili. V júli ma čakajú majstrovstvá Európy do 23 rokov v poľskom Bydgoszczi.

Tento rok sú až tri vrcholné podujatia, na ktorých sa môžete zúčastniť. Plánujete štartovať na všetkých?
Záleží na tom, či splním limit na augustový svetový šampionát v Londýne. Bude náročné sa tam dostať, kvalifikačné časy na stovke (10,12, pozn.) a dvojstovke (20,44) sú náročné. Pravdepodobne sa skôr dostanem na letnú univerziádu v Tchaj-pej. Navyše MS v Londýne sú medzi ME do 23 rokov a univerziádou, takže svetový šampionát zrejme vynechám.

Keby ste splnili limit do Londýna, vymenili by ste účasť na MS za univerziádu?
Samozrejme, takú šancu by som neodmietol.

Registrujete zvýšený záujem sponzorov po belehradskom striebre?
Áno, prejavilo sa to okamžite. Mohli sme si napríklad dovoliť vziať do Portugalska aj fyzioterapeutku a trénera Róberta Kresťanka. Zatiaľ nemám za sebou fotenia ani videá. Ak ich budú sponzori vyžadovať, rád ich absolvujem, i keď som radšej mimo pozornosti kamier.

Má striebro z ME doma osobitné miesto?
Nie, je vo vitríne, kde mám moje najväčšie ocenenia. Veľmi si neoddýchlo, brával som ho na rôzne akcie, napríklad na prednášky pre deti o drogách.

Angažujete sa aj v tomto smere?
Zavolali ma a prijal som ich pozvanie. Som takýmto besedám otvorený. Snažím sa trochu zvýšiť povedomie mladých, aby nezablúdili na zlú cestu. Takýmto veciam hovorím áno – treba pomáhať tam, kde sa dá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #atletika #Ján Volko #míting P-T-S