Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Míting Pravda - Televízia - Slovnaft pokračuje. Zavíta naň aj kladivárska elita

Obnovený míting Pravda - Televízia - Slovnaft (P - T - S) po vlaňajšej skvelej ouvertúre prichádza s projektom 52. ročníka a ešte smelšími plánmi i ambíciami. Organizátori o ňom informovali na pôde Slovnaftu, jedného z partnerov podujatia.

04.05.2017 10:39 , aktualizované: 12:42
debata
zväčšiť Zľava iniciátor znovukonania mítingu P-T-S a... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Ladislav Asványi, Juraj Bača, Ján Volko, Peter Korčok, Iveta Putalová, Gabriel Szabó, Nora Slišková, Marcel Merčiak Zľava iniciátor znovukonania mítingu P-T-S a viceprezident SAZ Ladislav Asványi, predseda predstavenstva X-Bionic Sphere Juraj Bača, šprintér Ján Volko, prezident SAZ Peter Korčok, bežkyňa Iveta Putalová, člen predstavenstva spoločnosti Slovnaft Gabriel Szabó, šéfredaktorka denníka Pravda Nora Slišková a vedúci oddelenia športu v RTVS Marcel Merčiak počas tlačovej besedy k 52. ročníku mítingu Pravda - Televízia - Slovnaft.

Slovenský atletický zväz a x-bionic® sphere v Šamoríne v spolupráci tromi partnermi z legendárneho názvu podujatia pripravujú na sobotu 17. júna na slovenské pomery výnimočné podujatie. Vzniklo pred 60-timi rokmi a nadväzuje na niekdajšiu bohatú a úspešnú tradíciu. Dynamický program v modernom formáte ponúkne v 14 disciplínach kompletnú slovenskú špičku a aj svetové hviezdy. Čestným hosťom 52. ročníka bude prezident Európskej atletiky Nór Svein Arne Hansen.

„Keď sme pred rokom obnovili míting po šesťročnej pauze, verili sme, že sa o rok stretneme v Šamoríne opäť. Sme radi, že plníme záväzok a snažíme sa obnoviť predchádzajúcu slávu atletického mítingu P-T-S, ktorý kedysi niesol názov Zürich východu a patril k najvýznamnejším v Európe. Sme radi, že pokračuje tradícia a do Šamorína prídu medailisti z OH, MS či ME," uviedol prezident Slovenského atletického zväzu Peter Korčok. Ocenil, že významní partneri z názvu podujatia stále podporujú míting po jeho znovuzrodení.

„Denník Pravda je s péteeskou spätý od jej vzniku, bol jej prvým organizátorom a teší ma, že krásna tradícia pokračuje – aj v našich novinách. Ďakujem za to všetkým partnerom. Vlaňajší, v poradí 51. ročník, bol nádherný a úspešný. Verím, že tento bude ešte atraktívnejší a 17. júna zažijeme ďalší jedinečný sviatok športu a jeho kráľovnej. Péteeska má šesťdesiat rokov a je v plnej kondícii. Teším sa na športové zážitky i na všetkých účastníkov," uviedla šéfredaktorka Pravdy Nora Slišková.

Atletický míting P - T - S čaká 52. ročník Fotogaléria - 5 fotiek Všetky fotky
Zľava iniciátor znovukonania mítingu P-T-S a...

Ladislav Asványi, hlavný iniciátor znovuzrodenia mítingu a jeho duša, vyzdvihol prínos spoločností s iniciálkami P-T-S. „Som rád, že partneri, ktorí písali tradíciu mítingu, ho podporujú aj teraz, dávajú mu hlbšiu myšlienku. Tak ako športovci potrebujú vzory, potrebuje ich aj míting, aby sme sa mohli porovnať so svetovou špičkou, pozvať ju k nám a umožniť našim atlétom konfrontáciu s ňou," zdôraznil.

Novinkou oproti je zaradenie šamorínskych kladivárskych súťaží do programu prestížneho seriálu Hammer Throw Challenge, s čím súvisí fakt, že na „pétéeske“ budú hádzať aj rebríčkové jednotky planéty. Po vlaňajšku sa vráti neohrozená líderka ženského kladiva Poľka Anita Wlodarczyková, ktorá medzitým dvakrát posunula svetový rekord (až na 82,98) a vyhrala na OH v Riu de Janeiro a ME v Amsterdame. Vlani zlepšila rekord P – T – S na 77,70 m.

zväčšiť Neohrozená líderka ženského kladiva Poľka Anita... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Anita Wlodarczyková Neohrozená líderka ženského kladiva Poľka Anita Wlodarczyková na vlaňajšom mítingu Pravda - Televízia - Slovnaft.

V mužskej súťaži sa slovenská jednotka a piaty z OH 2016 Marcel Lomnický má na čo tešiť. Príde svetová jednotka a jeho tréningový partner Poliak Pawel Fajdek.

V rámci 14 disciplín (vrátane mužskej štafety na 4×100 m) sa predstaví kompletná slovenská špička. Olympijský víťaz Matej Tóth tak ako vlani v chôdzi na 3000 m, senzácia z HME v Belehrade Ján Volko pobeží svoju obľúbenú dvojstrovku, kde je slovenským rekordérom v hale i vonku.

„Históriu P-T-S si veľmi nepamätám, mám iba spomienky z minulého roka. Bude to pre mňa jeden z top mítingov tohto roka, prikladám mu veľkú dôležitosť. Budem bežať 200 metrov a posnažím sa zabojovať o víťazstvo,“ skonštatoval Volko.

Ženská štvorstovka ponúkne finalistku HME 2015 a semifinalistku HME 2017 Ivetu Putalovú. „Spomínam si, že sme v detstve chodili na P-T-S. Som rada, že sa tam predstavím aj ja. Som v dobrej pohode a teším sa že si zapretekám pred domácim publikom. Je to príležitosť pre Slovákov vidieť domácich atlétov v súboji s európskou i svetovou špičkou,“ tvrdí Putalová.

Na výške mužov sa predstavia piaty z HME Matúš Bubeník a Lukáš Beer, ktorý sa v zime zlepšil na 228 cm. Súťažiť bude aj siedmy z ME 2016 na 400 m prekážok Martin Kučera.

Z ďalších našich popredných atlétov Alexandra Bezeková pobeží 200 m, Alexandra Štuková 800 m, v diaľke bude štartovať Jana Velďáková a v trojskoku nádejný Tomáš Veszelka. Zaujímavosťou je zaradenie behu na 3000 m mužov, v ktorom by malo štartovať viacero účastníkov decembrových ME v krose v Šamoríne.

Vstup pre divákov bude voľný, RTVS odvysiela na Dvojke priamy prenos (15.00 – 17.00 h).

Prehľad disciplín podujatia P – T – S

Muži: 200 m, 800 m, 3000 m, 400 m prek., výška, trojskok, kladivo (IAAF Hammer Challenge), 3000 m chôdza, 4×100 m

Ženy: 200 m, 400 m, 800 m, diaľka (Memoriál Evy Šuranovej), kladivo (IAAF Hammer Challenge)

Časový harmonogram

13.15 predprogram
14.50 slávnostné otvorenie
15.00 – 17.15 hlavný program

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #atletika #míting P-T-S