Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Dlho očakávaný súboj titanov. Wembley hostí duel Kličko - Joshua

Deväťdesiat tisíc fanúšikov na preslávenom londýnskom štadióne Wembley a ďalšie milióny televíznych divákov po celom svete sa v sobotu dočkajú dlho očakávaného súboja takmer dvojmetrových boxerských titanov Vladimira Klička s Anthonym Joshuom.

29.04.2017 10:00
anthony joshua, vladimír kličko, box Foto: ,
Britský boxer Anthony Joshua (vľavo) a Vladimír Kličko z Ukrajiny.
debata (7)

Kým pre Ukrajinca s nemeckým pasom Klička hovoria skúsenosti, o 14 rokov mladší Brit Joshua má okrem domácich fanúšikov na svojej strane i rýchlosť.

Okrem titulov profesionálneho majstra sveta v ťažkej váhe organizácií WBA, IBF a menej dôležitej IBO bude v hre aj dvadsať miliónov libier, ktoré si obaja niekdajší olympijskí víťazi rozdelia rovným dielom bez ohľadu na výsledok.

Odborníci i bookmakeri favorizujú 27-ročného Joshuu, ktorý po prechode k profesionálom v roku 2013 všetkých 18 súperov knokautoval, navyše len dvakrát musel boxovať viac ako tri kolá. Štyridsaťjedenročný Kličko sa do ringu vracia prvýkrát od prekvapujúcej prehry s Britom Tysonom Furym predvlani v novembri, ktorá ukončila jeho dlhoročnú nadvládu v ťažkej váhe.

Chystanú odvetu Fury dvakrát odriekol, vzdal sa titulov WBA aj WBO a lieči sa z depresií a závislostí. O pás IBF prišiel už skôr kvôli odmietnutiu povinnej obhajoby, od vlaňajšieho apríla ho drží práve Joshua.

„Prehra s Furym mi otvorila oči. Po tých rokoch som už nemal takú motiváciu. Možno to znie šialene, ale je dobre, že som ten zápas prehral a teraz budem vyzývateľom. Cítim v krvi adrenalín, ktorý som predtým postrádal,“ povedal Kličko, ktorý z 68 duelov prehral len štyri. O titul majstra sveta boxoval už dvadsaťsedemkrát, s 22 úspešnými obhajobami je v historickej tabuľke ťažkej váhy druhý za legendárnym Joeom Louisom.

Anthony Joshua zdvíha nad hlavu opasok IBF. Foto: SITA/AP, Matt Dunham
Joshua Breazeale Anthony Joshua zdvíha nad hlavu opasok IBF.

„Anthony je úžasný športovec a skvelý vyslanec nášho športu. Ak vyhrá, úprimne mu pogratulujem. Ak zvíťazím ja, pomôžem mu vrátiť sa späť, ako som to v minulosti urobil už niekoľkokrát,“ dodal boxer prezývaný Doktor Oceľové kladivo.

Aj Joshua hovorí o súperovi, s ktorým pred tromi rokmi v rámci sparringu odboxoval niekoľko kôl, s uznaním. Zároveň verí, že v ťažkej váhe môže v prípade jeho triumfu nastať nová éra. „Ak Vlad prehrá, uvedomí si, že nastal čas odovzdať pochodeň,“ vyhlásil olympijský víťaz z Londýna. „Knokaut by bol čerešničkou na torte, ale beriem akúkoľvek výhru,“ doplnil Brit.

Pretože 80 tisíc lístkov na len druhý boxerský zápas vo Wembley vypredali už v januári, pridali organizátori do predaja ďalších desať tisíc vstupeniek. Aj po tých sa zrejme zapráši, hoci najdrahšie stoja dvetisíc libier. Vrchol sobotňajšieho programu by mal prísť na rad najskôr okolo 23.00.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Vitalij Kličko #box #Anthony Joshua