Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Zlatá tretra má ďalšiu hviezdu. Do Ostravy príde olympijský víťaz Rudisha

Atletický míting Zlatá tretra bude tento rok prešpikovaný olympijskými víťazmi, v Ostrave sa už piaty raz predstaví aj kenský osemstovkár David Rudisha.

27.04.2017 13:31
OH Londýn, atletika, Rudisha Foto:
David Rudisha.
debata

Svetový rekordér, držiteľ zlatých medailí z Londýna 2012 aj Ria de Janeiro 2016 sa však tentoraz predstaví v behu na 1000 m. Bude to už jeho piaty štart v Ostrave, ale tentoraz výnimočný. Po prvý raz si vyskúša beh na 1000 m. „Po tom čo na 800 m už dokázal prakticky všetko, čo sa dalo, a plánuje aj útok na tretie olympijské zlato, si otvára nové dimenzie,“ uviedli v tlačovej správe organizátori. Rudisha začne sezónu 13. mája v Šanghaji na Diamantovej lige na 800 m.

„Veľmi sa na to teším. Ostravu mám rád, budú to moje tretie preteky v sezóne, ale najmä premiéra na 1000 m. Chcem to skúsiť. Dostávam veľa otázok, čo by som zabehol na 1500 m. A ja vždy odpovedám, že to je príliš dlhá vzdialenosť a náročné bežať proti míliarom. Ale kilometer je kratší a oveľa bližší k mojej obľúbenej osemstovke. Nemám v hlave žiadny konkrétny čas, ktorý by som chcel dosiahnuť, ale chcem sám seba poriadne otestovať,“ odkázal 28-ročný Keňan.

Rekord „tretry“ na kilometri je 2:15,08, v roku 2014 ho utvoril Ilham Ozbilen z Turecka. Z kategórie olympijských víťazov už potvrdili štart na Zlatej tretre Mo Farah, Christian Taylor, Thomas Rohler, Wayde Van Niekerk a Anita Wlodarczyková.

Zlatá tretra má v atletickom kalendári vyhradenú stredu 28. júna, v utorok 27. júna sa o úvod diania postará kladivársky predprogram.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zlatá tretra v Ostrave #David Rudisha