Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Muž zo železa čelí najťažšiemu boju. Postaví sa na nohy?

Štartu na domácom motokrosovom šampionáte v Chelmne sa nevedel dočkať. Užíval si status hviezdy, svoje majstrovstvo rád predvádzal početnému fanklubu.

25.04.2017 15:51
debata
zväčšiť Tomasz Gollob na snímke zo septembra 2012. Foto: SITA/AP, Mikael Fritzon
Tomasz Gollob Tomasz Gollob na snímke zo septembra 2012.

Legendárny poľský pretekár na plochej dráhe Tomasz Gollob po ukončení dlhoročnej kariéry v seriáli Grand Prix na motošport nezanevrel. Nič však nenasvedčovalo tomu, že po vážnej nehode pravdepodobne zostane pripútaný na invalidný vozík.

V pozícii vlastníka motokrosového tímu sa vybral minulú nedeľu na tréning. V pokojnom tempe – nanajvýš na druhom rýchlostnom stupni – si motocyklisti skúšali prírodnú trať. Plochodrážny majster sveta z roku 2010 stratil po jednom zo skokov kontrolu nad motocyklom. Skúsený 46-ročný jazdec zostal nehybne ležať.

Ako prvý prišiel na miesto nehody motokrosár Wieslaw Wisniewski. „Ležal vedľa motocykla, bol pri vedomí. Kým jeden z kolegov šiel zavolať záchranku, zostal som s ním a snažil sa komunikovať. Spoznal ma, ale nevedel si spomenúť, čo sa stalo,“ vravel pre Tvp.pl pretekár, ktorý súťaží v triede Masters.

Gollob mu následne povedal, že v nohách nemá žiadny cit. Vojenským vrtuľníkom ho previezli do nemocnice v rodnej Bygdoszczi, kde ho uviedli do umelého spánku. Podrobil sa vyše trojhodinovej operácii.

Viedol ju špecialista Marek Harat, ktorý už Golloba operoval po jeho nehode na Grand Prix 2013 v Štokholme. Poľský šampión po poranení šiesteho a siedmeho stavca stratil od hrudníka nadol hybnosť. Jeho stav je vážny, ale stabilizovaný. Zostáva na jednotke intenzívnej starostlivosti. Včera uvažovali lekári o odpojení od dýchacieho prístroja.

„Tomek si okrem zranenia chrbtice poškodil aj pľúca a zlomil rebrá. Momentálne nevieme povedať, či ešte bude chodiť. Netreba predbiehať. Rozhodnú ďalšie dni a týždne,“ uviedol Harat pre TVN24.

Jednému z najznámejších športovcov v krajine, kde sa preteky na škvárovej dráhe tešia mimoriadnej popularite, vyjadrili spolupatričnosť fanúšikovia pri nemocnici. Na jej plot zavesili odkazy, ktoré neustále pribúdajú. Na sociálnych sieťach podporili pretekára aj krajania – kladivárka Anita Wlodarczyková, basketbalista Marcin Gortat či legenda v skokoch na lyžiach Adam Malysz.

„Boli sme s ním celý deň i v noci. Bojím sa, ale nestrácajme vieru. Možno to vyznie nešťastne, ale počas kariéry mal Tomasz veľa navonok oveľa vážnejších nehôd a o život takmer prišiel pri tréningu motokrosu,“ uviedol Gollobov otec Wladyslaw pre Expressbydgoski.pl.

Práve on pilotoval ultraľahké lietadlo, ktoré sa pred desiatmi rokmi zrútilo aj s Tomaszom na palube. Obaja sa zo zranení zotavili. Svoju prezývku Človek zo železa potvrdil aj pri vážnej autonehode v roku 2000.

Ako sa popasuje v najťažom životnom boji?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #plochá dráha #Tomasz Gollob