Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Deblkanoe chcú z olympiády vyliať. Škantárovci bojujú o svoju disciplínu

Slovenský šport môže o niekoľko týždňov schytať ďalší tvrdý úder. Po pondelňajších neoficiálnych informáciách z kongresu rýchlostnej kanoistiky, podľa ktorých má na olympiáde v Tokiu 2020 v disciplíne K4 1000 metrovú trať nahradiť polovičná vzdialenosť, možno Slovensko príde o historicky najúspešnejšiu vodnoslalomársku disciplínu - deblkanoe - pod piatimi kruhmi.

04.04.2017 18:30
Ladislav a Peter Škantárovci Foto: ,
Ladislav a Peter Škantárovci.
debata

Obavy zo zrušenia C2 majú aj úradujúci olympijskí víťazi bratranci Ladislav a Peter Škantárovci, ktorí sa v nedeľu vrátili zo sústredenia v Austrálii a slovinskom Tacene.

"Všetci deblkanoisti sme sa snažili o to, aby bola naša disciplína zachránená. Mám obavy, čo s ňou bude, pretože zväzy na celom svete urobili málo, aby kategória C2 bola na olympiáde. Chýba mi z ich strany väčšia snaha o zachovanie najatraktívnejšej vodnoslalomárskej súťaže. O lobing sa staráme len my, ostatných kolegov z divokej vody to akosi netrápi. Možno sa preberú až vtedy, keď sa začne špekulovať o nahradení vodného slalomu iným športom. Potom však už môže byť neskoro,” hneval sa na včerajšom stretnutí s médiami Peter Škantár.

Konečné rozhodnutie by malo padnúť najneskôr v júni. Hlavným dôvodom zmeny má byť vyrovnanie počtu mužských a ženských disciplín. V praxi to znamená, že v Tokiu by mužskú C2 nahradila ženská C1.

"Je pravda, že náš kalendár by v priebehu štyroch rokov bol ukrátený len o jedny preteky. Je to však najdôležitejšia súťaž v kariére a prísť o ňu by bola veľká škoda. Nemôžeme s tým nič urobiť, musíme len čakať, že to šťastne dopadne.”

Podobné myšlienky i rozhorčenie zdieľal aj o pol roka mladší Ladislav. Obaja po prvýkrát od minuloročnej poolympijskej zmeny trénera absolvovali niekoľkomesačné sústredenie pod Pavlom Ostrovským.

"Austrália sa nám osvedčuje už niekoľko rokov a na začiatku tejto sezóny sa to iba potvrdilo. Dobre sme sa rozjazdili, vyhrali jedny neoficiálne preteky v solídnej konkurencii a úspešne sme prepli zo suchej zimnej prípravy na vodu. Boli sme tam aj s rodinami, čo bola príjemná novinka. Námaha v tréningu vďaka nim ubiehala o čosi rýchlejšie. Dali sme tam mnoho jázd, niekedy sme s Peťom nevedeli, akú kombináciu pôjdeme (smiech). Tešili sme sa na domácu vodu v Čunove. S trénerom sme si sadli veľmi dobre. Bolo to trochu iné ako predtým s Ďurom Minčíkom. Viac sme sa zameriavali na výbušnosť, čo je pozitívne.”

Primárnym cieľom na rok 2017 je pre rodákov z Pienin premiérové víťazstvo na majstrovstvách sveta, ktoré v septembri bude hostiť francúzske Pau. 

"Pre viacerých športovcov je poolympijská sezóna oddychová. Nás však čakajú preteky Svetového pohára, ME a MS. Chýba nám zlatá medaila zo svetového šampionátu a radi by sme ňou doplnili našu zbierku cenných kovov,” uzavrel Ladislav.  

debata chyba
Viac na túto tému: #Ladislav a Peter Škantárovci