Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Galovičovo odvolanie nemá politické pozadie, tvrdí ministerstvo obrany

Richard Galovič skončil na pozícii riaditeľa Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica pre neefektívne použitie finančných prostriedkov štátneho rozpočtu, porušenie zákona o rozpočtových pravidlách a zákona o verejnom obstarávaní. Podľa Ministerstva obrany SR teda nešlo o politické rozhodnutie, ako to tvrdia športovci a tréneri.

31.03.2017 10:07
debata
zväčšiť Richard Galovič. Foto: SITA, Jakub Julény
Richard Galovič Richard Galovič.

Galoviča celkom nečakane odvolalo vedenie rezortu obrany v ktorého pôsobnosti centrum zabezpečuje prípravu štátnej športovej reprezentácie SR. Galovič pozíciu zastával od jesene 2015, keď nahradil Róberta Kurčíka. Novým šéfom VŠC Dukla sa 1. apríla stane Roman Benčík.

„Kontrolou dodržiavania rozpočtových pravidiel bolo zistené, že v decembri 2015 bol zakúpený softvér v hodnote takmer 500 000 eur. Tento bol za 10 dní obstaraný, t.z. že zmluva bola uzatvorená s dodávateľom, predmet zákazky bol dodaný, otestovaný, VŠC Duklou Banská Bystrica prevzatý, vyfakturovaný a v plnej výške zaplatený. V druhom prípade došlo k pochybeniu pri nákupe móla za takmer 75 000 eur, ktoré bolo obstarané, zmluva bola uzatvorená a mólo bolo zaplatené rovnako v decembri 2015. Napriek tomu do dnešného dňa nie je uvedené do prevádzky, ani spustené na vodu. Dokonca toto mólo doteraz nebolo zmontované, čo znamená, že sa ešte nikdy nevyužilo a stále je uložené iba u dodávateľa, ktorému boli peniaze v plnom rozsahu zaplatené. VŠC Dukla Banská Bystrica účtuje odpisy (za rok 2015 a za rok 2016) za majetok štátu, ktorý nikdy nepoužívalo a ani tento majetok štátu nie je fyzicky v priestoroch VŠC Dukla Banská Bystrica,“ uvádza sa v stanovisku MO SR, ktoré poskytla agentúre SITA hovorkyňa Danka Capáková.

O týchto dôvodoch vedel aj Richard Galovič, ktorý k obstarávaniu móla poznamenal: „Boli sme šťastní, že sa nám vôbec podarilo realizovať projekt móla. Nebol realizovaný desať rokov. Nájsť finančné zdroje bolo veľmi náročné, keďže v kolónke investičných nákladov máme dlhodobo nulu. Nie sme teda schopní systémovo plánovať investičné potreby, deje sa tak až ku koncu kalendárneho roka na základe vývoja plnenia rozpočtu. Mali sme teda málo času na systematické procesy, ktoré mali predchádzať výberovému konaniu. Na pomery VŠC Dukla išlo o veľký objem finančných prostriedkov. Bol to náročný proces, išli sme cez elektronický kontraktačný systém EKS, teda elektronické trhovisko, následne sa mólo vyrobilo, no nestihlo sa už v decembri položiť na vodu. Keď sa už na jar ľady roztopili, nominovaní kanoisti na OH do Ria boli presťahovaní v Nimnici, celý tréningový proces tam prebiehal. Po návrate z OH prebehli oslavy z úspechu našich kanoistov a vtedy sa ukázalo, že nemáme v poriadku povolenia, aby sme mohli inštalovať mólo, a to vzhľadom na procesné chyby.“

„Faktúra bola v plnej čiastke uhradená, inštalácia však tvorila iba päť percent z celej sumy, teda niekde okolo štyri tisíc eur. Ministerstvo obrany to vyhodnotilo ako závažné porušenie rozpočtovej disciplíny. Mrzí ma, že sme vyrobili školácku chybu. Garantujem za seba, že sme nemali zlý úmysel. Nedošlo k poškodeniu štátneho rozpočtu. Hneď, ako sme to po kontrole zistili, firma okamžite vrátila peniaze. Tie si bude nárokovať až po tom, keď bude mólo nainštalované, čo sa má stať do konca apríla. Nezbavujem sa zodpovednosti. Mrzí ma to hlavne kvôli športovcom, ktorí mi pomohli vykreovať systém a základ pre úspešné stredisko vrcholového športu. Mrzí ma, že sa mi nepodarilo naplniť plány a ciele, no ak by aj nový manažment zmenil nastavenie, tak súčasné obrysy projektu komplexnej reštrukturalizácie VŠC Dukla na moderné výkonne efektívne stredisko štátnej športovej reprezentácie budú dostatočné na to, aby sa dostalo športovcom a ich trénerom lepšej starostlivosti,“ do­dal.

Vedenie Ministerstva obrany SR však trvá na tom, že „nemôže na pozícii štatutára akceptovať riaditeľa, ktorý nedodržiava zákon“. Športovcov a trénerov s dôvodmi personálnej zmeny oboznámili. „Rezort obrany z dôvodu personálnej výmeny štatutára neplánuje upravovať – znižovať pridelený rozpočet VŠC Dukla Banská Bystrica. Vynaloží maximálne úsilie na zabezpečenie finančnej podpory olympijského roku 2018. Trvá však na tom, že tak ako platia striktné pravidlá pri športových súťažiach, rovnako platia aj pri dodržiavaní rozpočtovej disciplíny a nakladaní s finančnými prostriedkami daňových poplatníkov,“ uvádza sa ďalej v tlačovej správe MO SR.

Viacerí športovci a tréneri vyjadrili znepokojenie nad náhlym Galovičovým odvolaním, Tento krok považujú za „nekoncepčné narušenie prípravy našich špičkových športovcov, reprezentantov SR, v rozbehnutých olympijských cykloch“, nakoľko od roku 2010 sa na poste riaditeľa VŠC Dukla z politickej moci vystriedalo už 5 štatutárov.

Pod spoločné vyhlásenie sa podpísali Jozef Martikán, Michal Martikán, Jozef Gönci, Daniel Kuzmin, Anastasia Kuzminová, Matej Spišiak, Matej Tóth, Tomáš Mráz, Stanislav Gejdoš, Alexander Slafkovský, Slavomír Kňazovický, Klaudio Farmadín, Karol Lengyel, Timotej Zuzula, Veronika Velez-Zuzulová, Anna Murínová, Paulína Fialková, Miloš Bátovský či Miroslav Slušný.

debata chyba
Viac na túto tému: #Dukla Banská Bystrica #Richard Galovič