Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Galoviča na poste šéfa Dukla Banská Bystrica nahradí Benčík

Richard Galovič končí na pozícii riaditeľa Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica.

30.03.2017 19:50
matej tóth Foto: ,
Člen Dukly Matej Tóth.
debata

Z tohto postu ho celkom nečakane vo štvrtok odvolalo ministerstvo obrany SR, v ktorého pôsobnosti centrum zabezpečuje prípravu štátnej športovej reprezentácie SR. Galovič pozíciu zastával od jesene 2015, keď nahradil Róberta Kurčíka. Novým šéfom VŠC Dukla sa 1. apríla stane Roman Benčík. „Vojenské športové centrum Dukla Banská Bystrica bude mať od 1. apríla 2017 nového riaditeľa. Bude ním tréner atletickej chôdze vo VŠC Dukla a reprezentačný tréner chôdze Slovenska v rokoch 2001 – 2016 Roman Benčík. Doterajší riaditeľ Richard Galovič bude z funkcie odvolaný k 31. marcu 2017. Roman Benčík je dlhoročný športovec, bývalý reprezentant SR v chôdzi na 50 km. Po ukončení aktívnej kariéry pokračoval ako tréner,“ uvádza sa v stanovisku ministerstva obrany SR, ktoré agentúre SITA poskytla hovorkyňa rezortu Danka Capáková.

„Som sklamaný, že sa mi nepodarilo dokončiť projekt komplexnej reštrukturalizácie VŠC Dukla na moderné výkonne efektívne stredisko štátnej športovej reprezentácie. Z hľadiska mojich nadriadených nik neavizoval, že by som mal byť odvolaný z postu riaditeľa VŠC Dukla. Posledných 48 hodím som však registroval veľa znakov, lebo problematiku riešili špičkoví športovci a tréneri. Ja som sa k tomu nevyjadroval, prijal som zodpovednosť v dobrom i zlom. Minister obrany nemusí menovať dôvody, má totiž na vymenovanie a odvolanie kompetenčné právo. Všetci boli spokojní so športovou zložkou a nastavenou koncepciou, pretože prinášala výsledky. Ministerstvo mi vytklo pochybenia pri ekonomických činnostiach organizácie, a to chyby pri verejnom obstarávaní športového materiálu, konkrétne móla pre rýchlostných kanoistov v Trenčíne ešte z minulého roka,“ povedal pre agentúru SITA Richard Galovič a do detailov rozobral aj dôvod svojho odvolania: „Boli sme šťastní, že sa nám vôbec podarilo realizovať projekt móla. Nebol realizovaný desať rokov. Nájsť finančné zdroje bolo veľmi náročné, keďže v kolónke investičných nákladov máme dlhodobo nulu. Nie sme teda schopní systémovo plánovať investičné potreby, deje sa tak až ku koncu kalendárneho roka na základe vývoja plnenia rozpočtu. Mali sme teda málo času na systematické procesy, ktoré mali predchádzať výberovému konaniu. Na pomery VŠC Dukla išlo o veľký objem finančných prostriedkov. Bol to náročný proces, išli sme cez elektronický kontraktačný systém EKS, teda elektronické trhovisko, následne sa mólo vyrobilo, no nestihlo sa už v decembri položiť na vodu. Keď sa už na jar ľady roztopili, nominovaní kanoisti na OH do Ria boli presťahovaní v Nimnici, celý tréningový proces tam prebiehal. Po návrate z OH prebehli oslavy z úspechu našich kanoistov a vtedy sa ukázalo, že nemáme v poriadku povolenia, aby sme mohli inštalovať mólo, a to vzhľadom na procesné chyby. Faktúra však bola v plnej čiastke uhradená, inštalácia však tvorila iba päť percent z celej sumy, teda niekde okolo štyri tisíc eur. Ministerstvo obrany to vyhodnotilo ako závažné porušenie rozpočtovej disciplíny. Mrzí ma, že sme vyrobili školácku chybu. Garantujem za seba, že sme nemali zlý úmysel. Nedošlo k poškodeniu štátneho rozpočtu. Hneď, ako sme to po kontrole zistili, firma okamžite vrátila peniaze. Tie si bude nárokovať až po tom, keď bude mólo nainštalované, čo sa má stať do konca apríla. Nezbavujem sa zodpovednosti. Mrzí ma to hlavne kvôli športovcom, ktorí mi pomohli vykreovať systém a základ pre úspešné stredisko vrcholového športu. Mrzí ma, že sa mi nepodarilo naplniť plány a ciele, no ak by aj nový manažment zmenil nastavenie, tak súčasné obrysy projektu komplexnej reštrukturalizácie VŠC Dukla na moderné výkonne efektívne stredisko štátnej športovej reprezentácie budú dostatočné na to, aby sa dostalo športovcom a ich trénerom lepšej starostlivosti.“

Náhly krok pobúril športovcov aj trénerov v centre. „S veľkým znepokojením sme prijali správu o náhlom odvolaní Richarda Galoviča z postu riaditeľa VŠC Dukla. Tento krok považujeme za nekoncepčné narušenie prípravy našich špičkových športovcov, reprezentantov SR, v rozbehnutých olympijských cykloch. Od roku 2010 sa na poste riaditeľa VŠC Dukla z politickej moci vystriedalo už 5 štatutárov. Dnešná šiesta zmena nám otvára otázku, prečo sa na takom dôležitom poste, akým je funkcia riaditeľa najprestížnejšieho športového strediska, robí zmena skoro každý rok. Aký je dôvod odvolania Richarda Galoviča pred ukončením štvorročného cyklu k ZOH 2018 v Pjongčangu a v načatom letnom olympijskom cykle pre Tokio 2020?“ uvádza sa v tlačovej správe, ktorú agentúru SITA poskytol Miroslav Slušný z Dukly a podpísali sa pod ňu Jozef Martikán, Michal Martikán, Jozef Gönci, Daniel Kuzmin, Anastasia Kuzminová, Matej Spišiak, Matej Tóth, Tomáš Mráz, Stanislav Gejdoš, Alexander Slafkovský, Slavomír Kňazovický, Klaudio Farmadín, Karol Lengyel, Timotej Zuzula, Veronika Velez-Zuzulová, Anna Murínová, Paulína Fialková, Miloš Bátovský či spomenutý Miroslav Slušný.

„Táto zmena prichádza bez akejkoľvek odbornej diskusie na úrovni elitných športovcov, ich trénerov a realizačných tímov, či športových zväzov. Je nanajvýš zvláštne, že táto zmena prichádza práve vtedy, keď sa vrcholovému športu na Slovensku začalo dariť. Keď športovci, a nie len vo VŠC Dukla, mali a majú vytvorené doposiaľ najlepšie podmienky pre športovú prípravu, o čo sa v nemalej miere zaslúžil aj Richard Galovič, ktorý s príchodom nového zákona o športe priniesol aj vysoko profesionálnu koncepciu, akým smerom sa má vrcholový šport na Slovensku uberať, aby sme v budúcnosti nemuseli len konštatovať, akých sme mali vynikajúcich športovcov (Tóth, Kuzminová, Martikán, Kaliská, Zuzulová, Gönci, Hochschornerovci a ďalší). Tieto nekoncepčné kroky narúšajú atmosféru, pokoj a prípravu na reprezentáciu Slovenska na najvýznamnejších svetových športových podujatiach ako sú olympijské hry, majstrovstvá sveta, majstrovstvá Európy a mnohé ďalšie. Vrcholový šport by mal byť – tak ako vo vyspelých krajinách vo svete – apolitický, nemal by podliehať tlaku rôznych záujmových skupín. Myslíme si, že je potrebné vyvolať odbornú diskusiu za účasti všetkých športových odborníkov a najvyšších predstaviteľov štátu k téme ukončenia zasahovania politickej moci do koncepčnej práce vo sfére vrcholového športu v našich elitných športových strediskách,“ uvádza sa vo vyhlásení športovcov a trénerov Dukly.

debata chyba
Viac na túto tému: #Dukla Banská Bystrica #Richard Galovič #Roman Benčík