Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Spišiak: Nad Tóthovými nasledovníkmi visí otáznik

Chodecká päťdesiatka je v ostatnom období pýchou slovenského športu.

21.03.2017 18:00
Matej Spišiak Foto: ,
Matej Tóth (vľavo) a Matej Spišiak.
debata

O pár rokov však môže disciplína Mateja Tótha, prvého atletického olympijského víťaza v ére samostatnosti, upadnúť do šedého priemeru.

Túto nepríjemnú predpoveď vyriekol na dnešnej tlačovej konferencii pred 36. ročníkom medzinárodného mítingu Dudinská päťdesiatka (25. marca) šéftréner slovenskej chodeckej reprezentácie Matej Spišiak, osobný Tóthov kouč.

Jeho zverenec bude v približne 30-člennom štartovom poli na 50-kilometrovej trati chýbať, ešte nie je dostatočne pripravený na súťažnú záťaž. Tridsaťštyriročný pretekár VŠC Dukla Banská Bystrica, ktorý v Dudinciach pred dvomi rokmi dosiahol tretí najlepší čas v dejinách (3:34:38 hod), sa v kúpeľnom meste predstaví ako čestný hosť. Čaká ho rola štartéra i autogramiáda. Absentovať budú aj ďalší členovia slovenskej špičky.

„Matej podujatie podporí svojou prítomnosťou, teší sa naň. Bohužiaľ, zlá situácia je aj u jeho reprezentačných kolegov. Štartovať bude iba Dušan Majdán a je dosť pravdepodobné, že ani on neabsolvuje celú päťdesiatku. Chýbať by nemala ani slovenská ženská jednotka na 20 km Mária Czaková,“ povedal Spišiak. Vzápätí vysvetlil neúčasť Antona Kučmína.

„Zranil sa na záverečnom sústredení v Španielsku. Pred niekoľkými dňami absolvoval u lekára druhý obstrek. Ak by v Dudinciach štartoval, mohlo by dôjsť k vážnemu zraneniu, ktoré by ho mohlo vyradiť do konca sezóny. Definitívne sme tak zavrhli myšlienku, že by sa tento rok mohol predstaviť na 50-kilometrovej trati. Mrzí to jeho aj mňa, lebo celú zimu sa na ňu pripravoval a mal ambíciu to skúsiť,“ povedal Spišiak s tým, že podľa jeho neoficiálnych informácií už v športovej príprave nepokračuje účastník olympiády v Riu Martin Tišťan.

Okrem Tótha (34 rokov), Majdána (29) a Kučmína (32) Slovensko nemá muža, ktorý by sa v blízkej budúcnosti mohol predstaviť v najdlhšej chodeckej disciplíne na svetovej scéne.

„Riešime generačný problém, Maťo tu nebude večne. Máme starších pretekárov – a potom už nikoho ďalšieho. Nad budúcnosťou tejto disciplíny na Slovensku visí veľký otáznik. Nevieme s tým nič urobiť. Pred asi desiatimi rokmi nás bolo viac, vtedy tréneri mohli na nečakané situácie zareagovať pružnejšie, výber bol väčší. Momentálne je chodcov málo. Keď nám náhle vypadnú dvaja-traja, nemáme koho vybrať. Potom je menoslov Slovákov v štartovej listine podobný ako tento rok v Dudinciach,“ vysvetľuje.

Do úvahy v najbližších rokoch pripadajú mladíci Dominik Černý, Miroslav Úradník či Michal Morvay. Podľa Spišiaka je však náročné odhadnúť, či sa v budúcnosti budú päťdesiatke venovať.

„Všetci traja sú ešte mladí, najstarší ma 21 rokov. Ťažko povedať, čo prinesie budúcnosť. Nerád by som hovoril o ich neskoršom spojení s päťdesiatkou. Čakajú ich tento rok majstrovstvá Európy do 23 rokov, mali by sa na nich zúčastniť. Perspektívny je najmä Morvay, ale ako som povedal, je to ešte ďaleko,“ dodal Spišiak.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Tóth #Matej Spišiak