Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jakeš: Rozhodol som sa brať to všetko menej kŕčovito

Na smolu z predošlého Dakaru sa snaží zabudnúť a už myslí na ten nasledujúci.

10.03.2017 07:00
Ivan Jakeš Foto: ,
Ivan Jakeš dostáva rôzne ponuky na rely, napríklad z Južnej Ameriky či Austrálie. Najdrahšia je doprava, vraví slovenský motocyklista.
debata

„Urobím všetko pre to, aby som tam bol. Ak budem zdravý, tak na Dakar chcem ísť a určite aj pôjdem,“ tvrdí rezolútne Ivan Jakeš (43), slovenský motocyklový reprezentant.

Prebolelo vás už nevydarené vystúpenie na Rely Dakar 2017?
Mal som kopec smoly. Zlé veci si nechcem pamätať, takže som už zabudol na všetko, čo sa mi tam tento rok stalo. Už sa teším na ďalší Dakar. Dúfam, že pred ním pôjdem viac rely podujatí a podarí sa nám naplniť rozpočet, aký sme si stanovili. Chodia mi rôzne ponuky na rely do Južnej Ameriky, Austrálie či hocikam. Vždy to však čosi stojí a najdrahšia je doprava. Poslať tam len motorku, prísť a prenajať si niečo na mieste zase nemá nejaký zásadný zmysel.

Cítite ešte nejaké následky po zasiahnutí bleskom priamo počas súťaže?
Trošku ma bolia kĺby na ľavej strane tela. Napríklad palec na nohe, členok či bedrový kĺb. Občas mám problémy aj s lakťom. Inak som však v poriadku, s motorikou nemám problém, týždeň už naplno zaberám a zároveň stále rehabilitujem.

Čo máte pripravené na novú sezónu?
Plánujeme veľa vecí. Niektoré sa už dejú – sú to rôzne nakrúcania, zábavné veci… Začal som to brať menej kŕčovito a z toho celého okolo jazdenia si urobiť akúsi hru. Aby som sa zbavil stereotypu a nech to aj ľudí, ktorí to so mnou ťahajú, stále baví čo najviac. Jednoducho, nech to má zmysel.

Prezradíte viac?
Zatiaľ radšej nie. Počkám si, kým to bude definitívne. Do mesiaca by sme mohli vedieť, ako to dopadne. Chcem však prezentovať celý tím aj v inom, trochu veselšom smere. Máme niečo vymyslené a vymýšľame ďalej. Azda sa to podarí a bude to mať medzi ľuďmi úspech.

Meníte niečo v príprave na vrchol sezóny?
Príprava zostáva rovnaká. Jesenná práca v tréningovom centre HDC u Mira Laža sa mi osvedčila, fyzicky som bol veľmi dobre pripravený. Chcel by som byť na tom do konca rovnako ako pred Dakarom. Čo ďalej sa uvidí podľa peňazí. Chcem ísť nejaké rely aj preteky rôzneho typu, nielen motocyklové. Uvidíme, či sa to podarí. Motocykel zostáva, pochopiteľne, ten istý. KTM-ka je motorka najlepšie urobená na Dakar s dokonalým servisom a podporou priamo počas Rely Dakar. Dokážu mi tam dodať všetky náhradné veci, nemusím ich brať so sebou, čo je veľká výhoda.

Skúšali ste rôzne úpravy motora. Aj tie sa osvedčili?
Áno, chceme na tom znova a ešte viac zapracovať. Dick Kvetňanský je teraz pracovne veľmi zaneprázdnený, ale dúfam, že sa k tomu v blízkej budúcnosti dostane.

Práve Kvetňanský nahodil po návrate z Dakaru myšlienku spoločného slovenského tímu, za ktorý by ste jazdili vy aj Štefan Svitko. Je to reálne?
(po chvíli premýšľania) Myslím si, že už len keď sa pozriete na našich partnerov, tak je takáto spolupráca vylúčená.

Vlani ste vynechali domáce preteky v endure. Postavíte sa tento rok niekde na štart?
Neviem ako to bude, všetko závisí od peňazí – aký veľký rozpočet dáme dokopy. Do konca marca by mi mali prísť nové endurácke motorky. Trénovať na nich budem stopercentne. Nepotrebujem sa ísť niekam len ukázať a povoziť pre dobrý pocit. To si radšej pôjdem zatrénovať do lesa. Dá mi to viac, ako ísť medzi 30 bláznov, kde ma môže niekto zraniť. Keď budem stopercentne pripravený, zdravotne v absolútnom poriadku a budem mať čas, nejaké preteky možno pôjdem.

Aj počas rozhovoru stískate v ruke gumenú loptičku. Aký účel plní?
Mám problémy s rukou. Na Dakare sa mi opäť podarilo zlomiť si záprstné kostičky v pravom zápästí. Potrebujem ruku trochu spevniť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Jakeš