Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hámor siaha na Korunu Himalájí. Čaká ho posledná hora

Dobrodružná cesta sa začína. Peter Hámor (52) dnes odlieta do nepálskeho Káthmándu.

10.03.2017 11:00
Peter Hámor, korolezec Foto:
Peter Hámor.
debata (3)

Slovenský horolezec sa pokúsi vystúpiť na siedmu najvyššiu horu sveta – Dhaulágirí (8167 m n. m.). Medzi štrnástimi osemtisícovkami je poslednou, ktorú vo svojej dlhej kariére zatiaľ nezdolal a chýba mu na získanie prestížnej Koruny Himaláji, ktorou je výstup na všetky najvyššie vrcholy planéty. To sa doteraz podarilo 33 horolezcom, Hámor by bol medzi nimi prvý Slovák.

„Posledné dni príprav boli hektické, tak ako vždy. Teraz sa už sústredím na dobrú aklimatizáciu a potom sa budeme pod Dhaulágirí chystať na výstup,“ priblížil pred odletom.

V porovnaní s minulými rokmi bude s ním pôsobiť v Himalájach čisto slovenská skupina horolezcov. Všetci sa stretnú už zajtra v hlavnom meste Nepálu. „V partii je Michal Gábriž, ktorý bol spolu so mnou vlani na Manaslu. Ďalším je Tomáš Petrík, s ktorým som liezol už v roku 2012 na K2. Štvrtým je Michal Sabovčík, o niečo mladší, ale špičkový lezec,“ predstavil stručne svojich kamarátov najstarší a najskúsenejší muž skupiny.

Tentoraz nebude v Hámorovej partii tradičný spolulezec z posledného obdobia, Rumun Horia Colibasanu, ktorý ho aj vlani úspešne sprevádzal až na vrchol Manaslu. Tvorili zohranú dvojicu od roku 2011. „Horia sa definitívne pokúsi o výstup na Mount Everest. Možno sa v Himalájach stretneme, ale bude mať iný program,“ doplnil Popradčan.

Hámorove osemtisícovky

1998 Mt. Everest 8848 m
2006 Broad Peak 8047 m
  Annapurna 8091 m
  Čo Oju 8201 m
2007 Nanga Parbat 8126 m
2008 Gašerbrum I 8068 m
  Gašerbrum II 8035 m
2010 Annapurna 8091 m
2011 Makalu 8463 m
2012 Kančendžonga 8586 m
  K2 8611 m
2013 Lhoce 8516 m
2014 Šiša Pangma 8027 m
2016 Manaslu 8163 m

Potvrdzuje, že je trochu poverčivý a preto na príprave, ktorá sa v minulosti osvedčila, nič nemenil. „Bude tradičná. Najprv presun do Solo Khumbu a výstup na nižšie kopce. Potom sa tešíme na pekný horolezecký výstup, ktorý nechcem ani nazývať aklimatizáciou, pretože pre mnohé expedície je to samostatný cieľ – hovorím o krásnej hore Pumori, ktorá je vo výške 7161 metrov. Odtiaľ nás už čaká cesta do Pokary a prechod pod Dhaulágirí, kde by sme chceli byť v polovici apríla,“ popisuje program.

Viackrát sa vyjadril, že Koruna Himalájí nebola nikdy jeho životným cieľom a ak to tento rok nevyjde, nebude to vnímať ako neúspech. Na osemtisícovkách stál už štrnásťkrát, pretože na Annapurnu vystúpil dva razy. Už v roku 2009 sa prvý raz pokúsil o výstup na Bielu horu, čo je v preklade Dhaulágirí. Aj s Poliakom Piotrom Morawským. Práve pod ňou však jeho poľský priateľ tragicky zahynul, počas zostupu z prvého výškového tábora do základného kempu padol do ľadovej trhliny. Hámor vtedy ďalší program zrušil.

Peter Hámor. Foto: SITA
Peter Hámor Peter Hámor.

Slovenský horolezec pripomína, že prípravu absolvoval pre neho v dôverne známych podmienkach. „Keďže bývam na pomedzí Slovenského raja a Vysokých Tatier, tak práve v týchto pohoria som strávil najviac času. Je tam dosť možností na lezenie. Pre mňa je napríklad veľmi príjemný Slafkovský štít, ktorý je neďaleko a vhodný aj na prípravu do vysokých kopcov,“ zdôraznil.

Na Dhaulágirí vystúpil zo Slovákov zatiaľ len Zoltán Demján – ešte v roku 1988 (spolu s dvoma Kazachmi). Ich prvovýstup juhozápadnou stenou alpským štýlom vyhodnotili ako najhodnotnejší výkon roka v Himalájach. „Každý kopec je iný,“ pokračuje Hámor. „Dhaulágirí je nesmierne príťažlivá, má takú siluetu, že si ju nepomýlite s ničím iným. Ponúka pekné možnosti na výstupy. Aj línie na nové cesty. Máme ju dobre naštudovanú, vieme o jej možnostiach.“

Pred odchodom o ceste na vrchol ešte nechcel hovoriť. „Možností je viac. Všetko sa ukáže na mieste. Podľa toho, aké budú podmienky, ako sa budeme cítiť,“ vysvetlil.

Ak to počasie dovolí, výstup by sa mohol uskutočniť na prelome apríla a mája.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Hámor #horolezectvo