Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Korčok: Takmer každý týždeň vznikne nový klub. To nás teší

Viacerí šéfovia menších športových zväzov musia variť z vody. Výnimkou nie je ani prezident Slovenského atletického zväzu (SAZ) Peter Korčok (42).

10.03.2017 10:00
Peter Korčok, SAZ Foto: ,
Prezident Slovenského atletického zväzu Peter Korčok.
debata

Bývalého chodca teší strieborné prekvapenie Ján Volko, obnovenie mítingu Pravda – Televízia – Slovnaft i nárast počtu klubov a členskej základne. „V podstate každý týždeň vznikne nový klub, čím sa zvyšuje počet členov,“ priznáva s úsmevom.

Slovenská výprava získala na nedávno skončenom európskom šampionáte v hale striebro a tri priečky v najlepšej desiatke. Ako ich hodnotíte z vašej pozície?
Z pohľadu slovenskej atletiky patril k najúspešnejším v ére samostatnosti. V minulosti sme v hale mali len tri medaily: guliar Mikuláš Konopka (zlato v Birminghame 2007) a trojskokanka Dana Velďáková (bronz v Turíne 2009 a Paríži 2011). Som rád, že sa k nim pridal aj strieborný šprintér Ján Volko. Veľmi si túto medailu ceníme. Takmer celá naša výprava sa zlepšila a išla na hranici svojich možností.

Každý cenný kov z vrcholného podujatia poteší. Má však striebro zo šprintu o čosi sladšiu príchuť?
Odborníci tvrdili, že je nemožné, aby sa niekomu u nás podarilo uspieť v šprinte. Viacerí sa s tým stotožnili – a teraz sa červenajú. Jano Volko so svojím tímom ukázal, že to môže zvládnuť aj Slovák. Je to dôkaz, že máme talenty, ktoré môžu mať úspešnú budúcnosť. U Volka ma obzvlášť teší, že je z nastupujúcej generácie. Má len dvadsať rokov a pred sebou veľkú perspektívu. Verím, že prídu aj ďalšie jeho úspechy.

Potešil aj Matúš Bubeník, tesne mu ušla bronzová medaila. Odráža piate miesto jeho výkonnosť?
Pred šampionátom bol jedným z adeptov na kvalitné finálové umiestnenie. Piata priečka je vynikajúca, ba len jeden krížik ho delil od bronzovej medaily. Trochu to zamrzí, ale taká je výška. Pred dvomi rokmi bol deviaty, posunul sa o štyri priečky vyššie. Stále je perspektívny pretekár so stabilnou výkonnosťou, má potenciál sa presadzovať aj na vrcholných fórach.

Olympijský chodecký šampión Matej Tóth aj vicemajster Európy Ján Volko vynikajú skvelou športovou výkonnosťou a intelektom. Môže byť ich imidž a úspechy motiváciou pre kolegov z reprezentácie i začínajúcich atlétov?
Oni dvaja sú najlepšou reklamou slovenskej atletiky. Sú to poklady, ktoré nám môžu závidieť vo svete. Som veľmi rád, že ich máme, inšpirujú silnými príbehmi. Môžu byť príkladom najmä pre deti, ktoré by sa chceli atletike venovať. Majú charizmu, pokoru, slušnosť. Volko a Tóth sú príkladom, že aj u nás môžeme vychovať osobnosti.

Máte na mysli fakt, že na Slovensku nie sú veľmi dobré podmienky na prípravu atlétov?
Áno. Slovenský atlét je vo všeobecnosti skromný. Aj napriek snahe zväzu väčšinou musí pracovať v menej vyhovujúcich podmienkach. Som rád, že aj tak sa vedia presadiť. Snažíme sa vďaka ich úspechom presviedčať kompetentné autority, aby slovenskej atletike viac pomáhali. Chýba nám infraštruktúra, máme len dve atletické haly, kde sa dá adekvátne pripravovať – v Banskej Bystrici a Bratislave.

Má Slovensko momentálne silnú atletickú generáciu?
To nie, no všeobecne by som povedal, že atletika u nás zažíva znovuzrodenie. Evidujeme progres z hľadiska výsledkov, záujmu detí i médií o atletiku. V podstate každý týždeň vznikne nový klub, rastie členská základňa. Cítime obrovský záujem, čo nás veľmi teší. Čaká nás však ešte veľmi veľa práce, aby sme si mohli povedať, že na Slovensku máme silnú atletickú generáciu. Zatiaľ sú to len viacerí jednotlivci.

Spomínate nárast klubov i registrovaných atlétov. O aké čísla ide?
Za ostatné štyri roky vzrástla členská základňa zo 4500 členov na vyše 12-tisíc. Keď sme začínali, mali sme 90 klubov, teraz ich je 175. Predpokladám, že v tomto roku sa môže počet klubov vyšplhať k skvelému číslu 250, členská základňa bude zastrešovať 15-tisíc členov.

V Šamoríne sa 17. júna uskutoční 52. ročník mítingu Pravda – Televízia – Slovnaft. Predstaví sa na ňom slovenská špička?
Som rád, že sa péteeska vlani vrátila. Verím, že všetci naši top atléti prídu a svojimi výkonmi ukážu, že aj na Slovensku môže byť míting špičkovej kvality. Účasť zahraničných hviezd zabezpečuje Alfons Juck, jeden z najlepších atletických manažérov na svete.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #atletika #Peter Korčok