Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ostane pokorný, vravia o Volkovi jeho rodičia

Pre fanúšikov je novým a nepoznaným hrdinom. Médiá i marketing v ňom objavujú symbol úspechu. Ján Volko zaujal atletických expertov, od minulej soboty ho budú v najbližších pretekoch zaraďovať medzi ašpirantov na medailu.

08.03.2017 13:00
debata (1)
zväčšiť Ján Volko so striebornou medailou po príchode z... Foto: SITA, Peter Maďar
Ján Volko Ján Volko so striebornou medailou po príchode z halových ME v Belehrade.

Pre slovenskú atletiku je zasa mužom, ktorý navždy vstúpil do dejín. Stal sa totiž prvým šprintérom s dvojkrížom na hrudi, ktorý si z halových majstrovstiev Európy domov doviezol cenný kov.

Pohľad na vicemajstra starého kontinentu v šprinte na 60 metrov Jána Volka sa u drvivej väčšiny verejnosti, ktorá sa zaujíma o kráľovnú športov, výrazne zmenil. Pre rodičov Jána a Zuzanu to – bez ohľadu na striebornú medailu a národný rekord – však stále bude ten istý Janko, ktorý vyrastal neďaleko Saleziánov v bratislavskom Ružinove.

Ostrý jazyk má po mame

Dvadsaťročný pretekár bratislavského klubu Hraj na tie nohy mal k pohybu vždy blízko. S rodičmi chodieval lyžovať, vážnejšie to skúšal s futbalom v saleziánskom klube Domino. Keď pred jedenástimi rokmi vyhral dvakrát po sebe Kinderiádu, začala sa jeho atletická cesta.

„Vtedy sme vážnejšie uvažovali nad tým, kde ho dáme na atletiku. Začali sme hľadať miesto, kde by mohol začať trénovať. Známi nám odporučili občianske združenie Kryha, tam sa ho ujala trénerka Andrea Bérešová. Ona ho priviedla k prvým úspechom v dorasteneckých kategóriách, potom si ho vzala k sebe Naďka Bendová – a spolu to ťahajú až doteraz,“ vracia sa do minulosti Ján Volko starší.

Jeho manželka Zuzana pracuje u Saleziánov ako ekonómka a Volkovci sa spoločne s malým Jankom a jeho mladšou sestrou Veronikou zúčastňovali rôznych športových akcií i omší. Silná viera sprevádza najrýchlejšieho Slováka histórie až doteraz. Mama Zuzana vraví, že jej syn sa snaží rozvíjať rôzne talenty, ktoré mu Boh dal.

„Janko je úplne normálny chalan. Netreba z neho robiť niečo viac. Vie sa tešiť a nahnevať, oslavovať i zostať v ústraní. Myslím si, že je po mne, pretože je dosť papuľnatý (smiech). Má priamu povahu, povie veci na rovinu. Nevie sa dlho hnevať. Ak urobí chybu, musí ju rýchlo napraviť a až potom ide ďalej. Keď cíti vinu, vždy sa príde ospravedlniť,“ vymenúva charakterové črty.

Slzy aj krik

Keď si Volko na jeseň 2013 roztrhol meniskus, bol z toho veľmi utrápený. Bál sa, či to nebude znamenať koniec jeho kariéry. Vtedy si aj poplakal. Myslel si, že si zničil budúcnosť. Trénerka Bendová ho spolu s rodičmi upokojovali, že rýchlosť v ňom napriek tomu zostane. Belehradský vstup do dejín bol toho dôkazom.

„Ešte nikdy v živote sme ho nevideli tak rýchlo bežať, ale to postrehol asi každý. Pre rodičov je to predovšetkým o hrdosti. Po finále všetci dokola kričali a radovali sa, ja som jeho úspech vstrebával viac vnútorne a v tichosti. Pri prvom pokazenom štarte, keď vylúčili Brita Robertsona, som nemal obavy. Veď z blokov vyliezol ako slimák. Uliaty štart mal v živote asi len jediný raz. Stále nevie, ako sa mu to vtedy podarilo,“ smial sa pyšný otec.

U mamy prevládala po striebornom vystúpení svojho syna skôr eufória ako dojatie. Slzy prišli až na druhý deň. Podobne ako Volko mladší nedokázala hneď vstrebať, čo jej syn dokázal. Neobáva sa, že sláva, ktorú mu halový šampionát priniesol, mu stúpne do hlavy?

„Myslím si, že si po striebre uvedomuje, že robí radosť najmä ľudom okolo seba. Predtým sa tešil z menších víťazstiev osamote, ale teraz sa s ním raduje jeho okolie, reprezentační kolegovia i verejnosť. Vstúpil do veľkého sveta a aktuálne sa s tým pomaly vyrovnáva. Človek nikdy nevie, ako sa s rastúcou slávou bude kamarátiť. Ak budeme doma badať nejaké negatíva, začneme ho držať viac nakrátko. (smiech) Podobné pokyny má aj Naďka. Stále hovorí, že musí stáť nohami pevne na zemi. Keby to tak nerobil, nedostal by sa na túto úroveň. Ak chce byť ešte lepší, musí sa tohto motta držať aj naďalej,“ vysvetlila Zuzana Volková. A manžel uznanlivo pritakal.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Volko #halové ME 2017 v atletike