Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Trénerka Volka Bendová: Myslela som si, že snívam. Budík však nezazvonil

Vo väčšine vlastností sú diametrálne odlišní. O to je ich spolupráca vzácnejšia a plodnejšia. Na finálový beh svojho tichého zverenca šprintéra Jána Volka si zhovorčivá trénerka Naďa Bendová úplne nepamätá.

08.03.2017 06:00
Naďa Bendová Foto: ,
Naďa Bendová.
debata (2)

Pred jeho začiatkom sa tradične oddelila od ostatných, vystúpila pod strechu haly a s nervami napnutými na maximum sledovala najlepší beh jeho života.

„Po finiši som sa od radosti zviezla na schody. Neverila som tomu, čo sa práve stalo. Hovorila som si, že o chvíľu zazvoní budík a ja sa z toho zobudím. Namiesto toho však prišiel šéftréner Slovenského atletického zväzu Martin Pupiš so slzami v očiach a objal ma,“ opísala bezprostredné chvíle po striebornom konci.

Bývalá letuška priznala, že vďaka svojmu zverencovi na chvíľku znovu skončila v oblakoch. Podľa časov na kontrolných úsekoch dokáže odhadnúť, čo Volko predvedie. Pred finále však netipovala, čas ju nezaujímal. Chcela len, aby dosiahol čo najlepší výsledok.

„V ten deň ráno som do seba nedokázala dostať ani len raňajky, čo sa mi skoro vôbec nestáva. Janko bol, na rozdiel odo mňa, úplne vyrovnaný a pokojný. Niekedy ho ovplyvňuje okolie. Stáva sa mu, že sa prispôsobuje niektorému zo súperov, s ktorým beží. Stále som mu opakovala, aby sa koncentroval len na seba a svoj výkon.“

Krátko po finále už riešili rôzne mediálne akcie a sponzorské kontrakty. Hneď na začiatku sa ukázal Volkov prístup – dal Bendovej mobil a poprosil ju, aby to zaňho riešila ona. Pri rastúcom záujme verejnosti čaká oboch náročná práca.

„Nebojím sa, že by mu stúpla sláva do hlavy. Skôr mám obavy z toho, aby mu nechýbal pokoj, ktorý si vyžaduje a je naň zvyknutý. To je veľká úloha pre celý tím, ktorý je okolo neho. Určite to nebude ľahké, ale chceme mu vytvoriť čo najlepšie podmienky,“ vysvetľuje 42-ročná trénerka. Spoločne s Róbertom Kresťankom urobili za tri roky zo študenta informačných technológií na Slovenskej technickej univerzite národného rekordéra. Jeho napredovanie sa ale zrejme výrazne spomalí.

„Jankov progres bude veľmi pomalý, pretože je šprintér. Môže sa stať, že už žiaden nepríde. Dlho sme sa po striebre rozprávali a hovorila som mu, že musí počítať aj s takou alternatívou. Na druhej strane, ak by sme dokázali belehradské časy behávať pravidelne, bude patriť do európskej špičky,“ dodala Bendová.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Volko #halové ME 2017 v atletike #Naďa Bendová