Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Finále som si chcel užiť. Striebro som nečakal, tešil sa Volko

Nebohatý repertoár slov, ktoré vychádzali z Jána Volka krátko po zisku striebornej medaily v najkratšom šprinte na halovom európskom šampionáte atlétov v Belehrade zrkadlil stav jeho duše.

05.03.2017 11:16
Ján Volko Foto: ,
Ján Volko (druhý zľava) počas finálového behu na 60 m na halových ME v Belehrade.
debata

Tá ešte nevedela prijať fakt, že skromný slovenský šprintér mohol získať medailu na majstrovstvách Európy.

„Atletika je nádherný šport, pre mňa najkrajší na svete. A ja som dostal talent od Boha a tiež to, že mám dobrých ľudí okolo seba,“ povedal Ján Volko v mixzóne po svojom medailovom úlovku do mikrofónu RTVS. Keď to hovoril, hlas sa mu chvel, jeho trénerka Naďa Bendová, stojac neďaleko, si od dojatia zakrývala tvár, šéftréner Martin Pupiš strúhal úsmevné grimasy. „Ako to, že práve ja som si to zaslúžil,“ pýtal sa sám seba Volko zahalený v slovenskej vlajke.

Člen klubu BK HNTN Bratislava predviedol v belehradskej Kombank aréne tri skvelé šesťdesiatky. V rozbehoch dosiahol piaty najlepší čas 6,68 a len o stotinu zaostal za svojím osobným rekordom. V semifinále bol zo všetkých aktérov celkovo tretí v slovenskom rekorde 6,62, keď predošlé maximum 6,65 Ľuboša Chochlíka z 31. januára 1987 v Jablonci zlepšil o 3 stotiny. Vo finále potom ako prvý Slovák v histórii o dve stotinky pokoril hranicu 6,60, ba jeho čas je najlepší (spolu s Františkom Ptáčníkom) v celom bývalom Československu. Lepší ako on bol len úspešný obhajca titulu Richard Kilty z Veľkej Británie (6,54).

Strieborný beh Jána Volka na halových ME Fotogaléria - 5 fotiek Všetky fotky
Strieborný Ján Volko (vľavo) počas finálového...

„Bral som to krok po kroku. Keď som sa dostal do finále, chcel som si to len užiť. Nemal som už prehnané ambície. A ono to vypálilo lepšie, ako som si myslel. Opakujem ešte raz, absolútne som to nečakal,“ vravel neskôr už pokojnejším tónom druhý najrýchlejší muž belehrandského šampionátu pre agentúru SITA.

Volko priznal, že k životnému úspechu mu zahrala do kariet aj diskvalifikácia Brita Andrewa Robertsona. „Pomohlo mi to v tom zmysle, že vtedy som mal pomalší štart. Diskvalifikovali ho a museli sme do blokov ešte raz. Inak súhlasím s tým, že štarty potrebujem vylepšiť. Musím sa lepšie sústrediť a ‚zamakať‘ na tom,“ vravel vicemajster Európy už po dopingovej kontrole.

Naťahovanie štartu finále nebral ako prílišný nápor na nervovú sústavu. „Bol som v pohode, necítil som nervozitu. Veď som chcel len zabehnúť a urobiť si tým radosť. Bol som vďačný za to, že som sa dostal do finále a možno práve to mi v konečnom dôsledku pomohlo,“ dodal Volko.

Pre 20-ročného študenta informačných technológií na STU v Bratislave je to životný úspech a pre slovenskú atletiku štvrtá medaila z halových ME v ére samostatnosti. Zlato získal v Birminghame 2007 guliar Mikuláš Konopka, striebro teraz Volko a dva bronzy má v zbierke trojskokanka Dana Velďáková z Turína 2009 a Paríža 2011. Čo sa týka súčtu všetkých ME a MS medzi dospelými, Slovensko má 13 medailí. Nad všetkými tróni olympijské zlato chodca Mateja Tótha z Ria de Janeiro.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Volko