Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Veszelka miluje lietanie. Na ME nemá veľké oči

Pred začiatkom sezóny mu to v tréningoch veľmi nešlo. Chuť si však napravil na pretekoch. Ešte nikdy nevstúpil do sezóny s takými dobrými výsledkami a - limitom na budúcotýždňové atletické halové majstrovstvá Európy.

25.02.2017 10:38
Tomáš Veszelka Foto: ,
Tomáš Veszelka.
debata

Trojskokan Tomáš Veszelka síce dúfal, že na minulotýždňových halových majstrovstvách Slovenska dopadne na vysnívanú métu, ale únava jeho ambície trochu tlmila. Motivácia a viera v dobrý výsledok boli silnejšie, ako úbytok energie. Pristál ďaleko a poletí do Belehradu na halové ME.

„Veril som si, ale cítil som únavu. Deň pred trojskokom som bežal 60 m a hoci to bolo len v takom ľahšom tempe, vzalo mi to dosť energie. Trochu ma boleli nohy. Snažil som sa dať do prvého pokusu všetko. Keď som dopadol do piesku, bol som sklamaný. Nemal som pocit, že som skočil ďaleko. Keď na tabuli zasvietilo 16,40 m, bol som nesmierne šťastný. Odľahlo mi – vedel som, že to už mám za sebou a pôjdem do Belehradu,“ vravel pretekár VŠC Dukla Banská Bystrica.

Zverenec Romana Dubovského – ktorý označil Veszelkov skok, ako jeden z najlepších v jeho kariére – bude do 28. februára ladiť formu v Prahe. Snaží sa tam dotiahnuť posledné detaily pred veľkou belehradskou premiérou.

„Na Slovensku nemáme halu, kde by sa dalo adekvátne pripravovať na trojskok. Buď je v nich zima alebo majú zlý povrch. Počas vianočných sviatkov som mal voľnejšie tréningy a potom sme hľadali správne miesto na sústredenie. Momentálne máme najlepšie podmienky na prípravu v Prahe. Nikdy v živote som nevstúpil do sezóny tak dobre, ako tento rok. Vôbec som to neočakával, lebo mi to v tréningoch veľmi nešlo. Nakoniec všetko skvele vypálilo na súťažiach. Mám veľkú radosť,“ ozrejmuje 21-ročný rodák z Lučenca.

Veszelka už niekoľko rokov bojuje s boľavým členkom, ktorý ho často obmedzuje v plnohodnotnom tréningu. Láska k trojskoku je však silnejšia, ako prudká bolesť.

„Niekedy sa až bojím skákať, aby som si to ešte nezhoršil. Mám ploché nohy a ak členok nie je doliečený, pri dopade sa viac uvoľní a narazia do seba kĺby, čo je veľmi nepríjemné. Trvá asi týždeň, kým bolesť prejde. Milujem rýchlosť a pocit, že letím. Vždy som k tomu inklinoval a baví ma to doteraz. Pri trojskoku musíte letieť stále – od začiatku behu až po samotný dopad,“ vysvetľuje.

Už dva roky je členom Dubovského tréningovej skupiny, do ktorej patria napríklad aj sestry Dana a Jana Velďákové. Veszelka tvrdí, že tvoria jednu veľkú rodinu. Najväčšie podujatie svojej kariéry si chce užiť a už teraz myslí na svoj júlový vrchol v Poľsku.

„Nemám veľké oči. Bude to pre mňa nová skúsenosť. Ak by som skončil do 15. miesta, bolo by to skvelé. Moje snaženie tento rok smeruje najmä k júlovým ME do 23 rokov v Bydgoszczi. Tam sú moje ambície finálové i medailové,“ uzatvára Veszelka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Veszelka