Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Banskobystrická latka láka olympijskými víťazmi

Takáto konkurencia sa tento rok v hale stretne iba na Štiavničkách. Tribúny zaplnené do posledného miesta. Stovky rúk, ktoré nie sú lakomé na potlesk.

08.02.2017 10:00
Derek Drouin Foto: ,
Derek Drouin.
debata

Špeciálny hudobný podklad, o ktorom rozhodujú iba skokani do výšky. Celkovo 13 pretekárov, ktorí sa v olympijskom Riu pokúsili zabojovať o najväčší športový honor na svete. Pod Urpínom nebudú chýbať tí, ktorí na ostatných Hrách vstúpili do zlatej histórie tohto športu.

Už v stredu napíše Banskobystrická latka, jeden z najlepších atletických mítingov na Slovensku, svoje 23. pokračovanie. V hale Štiavničky sa predstavia úradujúci olympijskí šampióni Derek Drouin z Kanady a Španielka Ruth Beitiová, ktorá sa v Európskom meste športu 2017 predstaví po tretí raz v kariére.

Lákadlami budú aj strieborný medailista z OH v Londýne 2012 Američan Erik Kynard, víťaz tohtoročného prvého mítingu IAAF v Bostone Donald Thomas z Bahám, či švédske reprezentantky Emma Greenová a minuloročná víťazka Sofie Skoogová, ktorú trénuje legendárny Stefan Holm. Zo slovenských reprezentantov sa predstavia Matúš Bubeník, Lukáš Beer, Tatiana Dunajská a Monika Zavilinská.

„Dá sa povedať, že tohtoročná halová sezóna, ktorú odštartujem v Banskej Bystrici, bude pre mňa testom. Veľa som toho v ostatných mesiacoch nenatrénoval. Budem rád, ak skočím nejakú dobrú výšku. Som víťazný typ, nechýba mi chuť vyhrať,“ vravel na pondelkovej tlačovej konferencii Kynard. Prvý míting medzinárodnej výškarskej Tour, ktorá vyvrcholí 11. februára v českom Třinci, je špecifický tým, že skokani počas svojho pokusu budú počuť nimi vybranú pieseň. Ktorá bude sprevádzať rodáka z Toleda?

„Síce som nad tým už premýšľal, ale zatiaľ konečná voľba nepadla. Poznáte ma – ja sa viem namotivovať aj bez hudby,“ komentoval so širokým úsmevom. „Videl som video, ako to na Štiavničkách vyzerá. Veľmi sa teším na hlučnú atmosféru.“

Práve on by mal byť Drouinovým najväčším konkurentom v súboji o prvenstvo. Víťaz septembrového finále Diamantovej ligy 2016 v Bruseli si ako-tak napravil chuť po neúspešnom útoku na olympijský cenný kov.

„Sezóna je veľmi dlhá, preteky v hale budú pre mňa príjemným spestrením. Vyvrcholí na augustových majstrovstvách sveta v Londýne. Svoju formu budem ladiť najmä k nim. Teší ma, že som v Bruseli triumfoval. Ušla mi medaila v Riu – a to je pre mňa motivácia do ďalšej práce,“ tvrdí 26-ročný výškar.

Drouin a Kynard neobišli ani tému historického obratu v nedeľňajšom Super Bowle. Finále NFL obaja okomentovali svojsky a s humorom.

„Výsledok ma neprekvapil, skôr priebeh celého zápasu. Atlantu aj New England mám rád, účasť vo finále si oba tímy zaslúžili. Pre mňa je americký futbal veľká vec. Nikdy si ho nenechám ujsť. To, že som ho zmeškal kvôli letu na Slovensko, len vyzdvihuje, čo pre mňa Banskobystrická latka znamená,“ pobavil prítomných novinárov Kynard. „Pre mňa, Kanaďana, nie je americký futbal vôbec dôležitý,“ dodal Drouin.

Hlavný program sa začína od 16.00 ženskou súťažou, o tri hodiny prídu na rad muži. Míting je možné od 18.30 sledovať na RTVS.

Program Banskobystrickej latky
Streda: 16.00 ženy, 19.00 muži.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Banskobystrická latka 2017 #Derek Drouin #Ruth Beitiová