Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mo Farah: Alžbeta II. urobila zo mňa rytiera, Trump o necelý mesiac votrelca

Imigračná politika nového prezidenta Spojených štátov amerických Donalda Trumpa znepokojila atletického štvornásobného olympijského víťaza Mo Faraha. Rodák zo Somálska s britským občianstvom sa obáva, že ho nevpustia do USA, kde dlhodobo žije spolu s rodinou.

29.01.2017 19:10
mo farah, veľká británia, Foto: ,
Brit Mo Farah oslavuje víťazstvo v Riu.
debata (10)

„Prvého januára mi kráľovná Alžbeta udelila rytiersky titul, 27. januára prezident Trump spravil zo mňa votrelca,“ uviedol v stanovisku Farah.

Jeho rodná krajina sa totiž ocitla na zozname štátov, ktorých občanom Trump pozastavil vydávanie víz. „Spravili zo mňa nežiaducu osobu. Je to znepokojivé, pretože možno budem musieť povedať svojim deťom, že ich otec nemôže prísť domov a vysvetliť im, prečo prezident rozhoduje na základe ignorantstva a predsudkov,“ pokračoval víťaz pretekov na 5000 i 10 000 m­etrov z OH 2012 a 2016.

Okrem olympijských medailí vlastní zlaté kovy aj zo svetových šampionátov v rokoch 2011, 2013 a 2015. „Som britský občan, v USA žijem 6 rokov, tvrdo pracujem, podporujem komunitu, platím dane a vychovávam deti. Teraz mne a mnohým ďalším ľuďom oznámili, že nie sme vítaní,“ dodal Farah, ktorý sa zo Somálska presťahoval do Veľkej Británie v ôsmich rokoch.

Rodák z Mogadiša nemá dvojité občianstvo a nevlastní ani somálsky pas. Momentálne trénuje v Etiópii, s rodinou žije v Portlande v štáte Oregon.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Mo Farah #Donald Trump