Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kohlová: Rok bez kajaku by ma aj potešil. Láka ma materstvo

Má za sebou najlepší rok kariéry. Predstavila sa na svojej tretej olympiáde, v Riu po prvý raz štartovala v K1, kde vládne najväčšia konkurencia.

24.01.2017 10:00
martina kohlová Foto: ,
Martina Kohlová.
debata

„K úplnej spokojnosti mi chýbalo len finále. Aj desiate miesto v konkurencii 33 najlepších kajakárok sveta má však pre mňa veľkú cenu,“ tvrdí Martina Kohlová (32), víťazka kategórie Kajakárka roka v ankete Slovenského zväzu rýchlostnej kanoistiky.

Aké bolo zimné sústredenie v Ramsau, z ktorého ste sa vrátili minulý týždeň?
Jedno z najlepších. Už dlho som nezažila také zasnežené a tak dobre upravené trate. Bežkovať sa dalo všade – na lesných aj poľných cestách. Okrem bežkovania sme plávali a posilňovali, obe tieto činnosti mám rada. Takže sústredenie som si dosýta užila. Na jeseň som zvolila podobný model ako Erik Vlček. Ostala som doma, nešla som na žiadne sústredenie a vôbec som nechodila na vodu.

Obľubujete viac zimné sústredenia či tie na vode?
Radšej mám letné sústredenia, som taká teplomilka. Aj zimné má však svoje čaro. Navyše, rada bežkujem. Samozrejme, celé je to makačka. Samá vytrvalosť a behanie. Potrebujeme dostať do tela to, čo neskôr zužitkujeme na vode. V rámci jednej fázy absolvujeme na bežkách 20 alebo 30 km. No v scenériách, aké sú v Ramsau, si aj tvrdú prácu užijete. Tohtoročné sústredenie bolo špeciálne aj tým, že keď sme prišli, tak sa neďaleko nás konali aj preteky Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní. V slalome nechýbala moja veľká obľúbenkyňa Veronika Velez-Zuzulová, tak som bola veľmi rada, že som si ju mohla pozrieť naživo.

Ako sa vám páčili preteky vo Flachau?
Bolo to super, aj keď výrazne iné než v televízii. Tam vidíte celú trať od štartu až do cieľa, naživo len kúsok. Atmosféra však bola úžasná, tým to bolo zaujímavejšie. Mám na Veroniku slabosť – pre mňa je najlepšia ženská športovkyňa na Slovensku. V minulosti sme mali rovnakého kondičného trénera, vtedy sme spolu aj trénovali, takže je moja srdcová záležitosť.

Voľno ste si vraj spestrili netradičným doplnkovým športom…
(smiech) Áno, Erik Vlček našiel sedemkilometrovú sánkarskú trať, tak sme sa boli všetci sánkovať. Práve Erik bol najsmiešnejší. Má síce dve dcéry, ale až v Ramsau zistil, že sa nevie sánkovať. Išlo len o to, nakloniť sa vždy do opačnej strany, ako bola zákruta. A to mu viditeľne nešlo (smiech).

Aký je teraz váš najbližší plán prípravy?
Chvíľu budem doma a v marci pôjdem na sústredenie do Sabaudie do Talianska. Najbližšia sezóna bude trochu iná než ostatné. Mám ich už za sebou 21, nikdy som si nedopriala žiadnu oddychovejšiu. S trénerom sme sa dohodli, že teraz pôjdeme voľnejšie, aby som vydržala až do olympiády v Tokiu.

Slovenská reprezentantka v rýchlostnej... Foto: SITA, Martin Medňanský
Martina Kohlová Slovenská reprezentantka v rýchlostnej kanoistike Martina Kohlová na olympijských hrách v Riu.

Čo si predstaviť pod voľnejšou sezónou?
Nebudem to siliť ako minulý rok. To som trénovala najviac v živote, bola som nonstop v jednom kole a všetko ostatné vrátane blízkych šlo bokom. Teraz pracujem síce tvrdo, ale v nižšej intenzite, aby si telo trochu oddýchlo. Koľko budem jazdiť a aké preteky vynechám, to sa uvidí až počas sezóny podľa toho, ako sa budem cítiť. Uvidíme, či mi osud neprinesie na rok úplný oddych od kanoistiky… Zatiaľ je však o tom skoro hovoriť.

Takže máte na tento rok iné než športové priority?
(po chvíľke premýšľania s tradičným širokým úsmevom) Áno. Materské povinnosti ma lákajú. Uvidíme však, ako to dopadne. Stále sa pripravujem a na sústredeniach driem. Keby som však sezónu náhodou vynechala, určite ma to nebude mrzieť. Niekedy neskôr si pridám ďalšiu. Ak budem súťažiť, majstrovstvá sveta v Račiciach budú pre mňa nepochybne výnimočné. Šampionát v Račiciach je totiž pre mňa ako byť doma. Veľa rokov som tam trénovala a vždy sme tam mali kvalifikačné preteky.

Kedy ste si povedali, že chcete potiahnuť kariéru až do olympijského Tokia 2020?
Keď sme boli na záverečnom ceremoniáli v Riu a organizátori ďalšej olympiády ukazovali, čo športovcov čaká v Tokiu. Pozerala som sa na to s otvorenými ústami a vravela si, že tam chcem ísť aj ja. Bola to úžasná šou. Nebude to jednoduché, ale ak si doprajem jednu voľnejšiu sezónu, bude sa to dať zvládnuť. No aj keby som pred Tokiom skončila, nič by sa nestalo. Mám za sebou 21 krásnych sezón. Trochu ľúto by mi to však bolo. Som hyperaktívny živel, veľmi rada športujem.

Kajakárkou roka ste sa stali už piaty raz. Chutí vám prvenstvo stále rovnako?
Každé má pre mňa veľký význam. Vyhrala som štvrtýkrát po sebe, ale predtým som mala desať rokov pauzu. Vtedy to bola veľká vec, že som vyhrala a teraz si stále cením, keď triumf obhájim. Minulý rok bol super. Bol to rok môjho splneného sna. Nikdy som si nemyslela, že sa môžem v singli dostať na olympiádu. No obula som sa do toho a zvládla to. V Riu som túžila postúpiť aspoň raz do finále, ale desiate miesto nepovažujem za zlé. O finále ma možno trošku obral aj rozhodca, keď na mňa nebol ochotný príliš čakať, hoci som mala problémy s riasami. Chvíľu ma to škrelo, ale nakoniec som si povedala, že desiata priečka je vynikajúci výsledok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rýchlostná kanoistika #Martina Kohlová