Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dukátová: Zabojujem o medailu z majstrovstiev sveta

Na jej tvári bolo aj niekoľko týždňov po olympijskej jazde v Riu badať obrovské sklamanie. Najmenej populárna štvrtá priečka v kategórii kajakárok sa ušla práve jej.

13.01.2017 09:00
jana dukátová, Foto: ,
Jana Dukátová.
debata

Vodná slalomárka Jana Dukátová (33), jedna z ocenených na včerajšom odmeňovaní 20 najúspešnejších osobností Národného športového centra, bilancovala olympijský rok a odkryla plány na ďalšiu sezónu. „Rozhodne absolvujem majstrovstvá sveta a nechcela by som vynechať ani jedny preteky Svetového pohára,“ vraví rodáčka z Bratislavy.

Ako s odstupom času hodnotíte olympijský rok 2016?
Myslím si, že bol vcelku úspešný. Dodal mi motiváciu do ďalšej práce. Po Riu som bola veľmi sklamaná, ale s odstupom času beriem 4. miesto ako vynikajúci výsledok.

Podarilo sa vám trochu si cez sviatky oddýchnuť po náročnej olympijskej sezóne?
Ležala som viac, ako som chcela. Bohužiaľ, skolila ma viróza. Dva týždne som nevyliezla z postele. Všetci sa cez sviatky sťažujú, že z dobrôt na vianočnom stole priberajú. Schudla som dve kilá, len som ležala a bolo mi zle. Nad šalátom či koláčmi som nepremýšľala. Veľmi som si sviatky neužila.

Ovplyvnilo to vašu prípravu na novú sezónu?
Áno, najsilnejšia viróza za ostatných pätnásť rokov mi naštrbila celý harmonogram. Našťastie, s prípravou som začala od pondelka.

Po zdravotných ťažkostiach asi nie ste v najlepšej kondícii, však?
Vôbec…Keď som si sadla na bicykel, bolo to veľmi náročné. Dal mi pocítiť tie tri týždne bez poriadneho tréningu. (smiech) Pomaly sa rozbieham, nesmiem to však hneď napáliť naplno, aby som telu neuškodila ešte viac ako viróza.

Jana Dukátová na OH v Riu. Foto: SITA, Martin Medňanský
Jana Dukátová, Rio 2016 Jana Dukátová na OH v Riu.

Aká príprava vás čaká v najbližších dňoch?
Tento piatok odchádzam na týždňový kondičný tréning do Rakúska, kde ma čakajú najmä bežky a kopa snehu. Po návrate zostaneme na Slovensku do polovice februára, odkiaľ sa vyberieme do Spojených arabských emirátov.

Tam budete po prvýkrat v roku trénovať na vode?
Áno, približne dva-tri týždne, potom sa presunieme do Francúzska, kde budeme pokračovať v príprave na vode. Na prelome septembra a októbra sú v Pau majstrovstvá sveta. S trénerom sa na ne chceme pripraviť čo najlepšie a francúzske sústredenie by k tomu malo pomôcť. V priebehu sezóny sa do Pau už nedostaneme, preto sme sa rozhodli, že tam pôjdeme na jar.

Vynechávate tradičné sústredenie v Austrálii. Prečo?
Myslím si, že je niekedy dobré zmeniť prostredie a vybočiť zo zabehaného stereotypu, ktorý sme absolvovali posledné roky. V poolympijskej sezóne človek veľa neriskuje, ak niečo zmení v príprave. Emiráty poznáme veľmi dobre, vieme, do čoho ideme.

Je poolympijská sezóna oddychová?
Myslím si, že je a aj musí byť. Predsa len, všetci vodáci máme za sebou náročný rok a potrebujeme svojmu telu dožičiť trochu viac oddychu. Je to taká sínusoida. Aby sme mohli našim organizmom dať znovu zabrať, musíme im dopriať trochu viac času na regeneráciu.

Vynecháte aj niektoré vrcholné preteky?
Áno, je to možné. Rozhodne absolvovujem majstrovstvá sveta a nechcela by som vynechať ani jedny preteky Svetového pohára. Otáznik visí nad júnovým európskym šampionátom v slovinskom Tacene. Ešte neviem, či sa na ňom zúčastním. Keďže sú MS až na prelome septembra a októbra, začíname aj my na vode o čosi neskôr. Nebudeme tlačiť na pílu pred vrcholom sezóny.

S čím budete po sezóne spokojná?
Na začiatku roka bude najdôležitejšie sa dostať naspäť do formy. Verím, že budem pripravená na Svetový pohár a vydržím v dobrej fazóne až do majstrovstiev sve­ta.

Vyhovuje vám trať v Pau?
Áno, páči sa mi a navyše mi aj sedí. Rada by som na nej skončila aspoň do piateho miesta. Medaila z MS by však bola skvelá a ja o ňu chcem určite zabojovať.

Nezvyknete si dávať predsavzatia do nového roka?
Vôbec. Dávam si predsavzatia iba vtedy, keď cítim, že je to potrebné. Ak potrebujem zmenu k lepšiemu, niečo si zaumienim. Snáď bude rok 2017 dobrý aj bez toho.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vodný slalom #Jana Dukátová