Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Obnovenému mítingu P-T-S tlieskali aj hviezdy

Niekdajší významný atletický klenot opäť bojuje o svoj lesk a parádu. O úspešný slovenský športový rok 2016 sa zaslúžili nielen vynikajúci športovci, ale aj vzkriesenie chýrnej atletickej značky P-T-S. Míting Pravda-Televízia-Slovnaft, ktorý mal v rokoch najväčšej kondície a rozletu prívlastok Zürich východu, sa po šiestich rokoch odmlky z klinickej smrti opäť prebral k životu.

31.12.2016 12:00
PTS, Kucmin, Toth Foto: ,
Anton Kučmín na čele pretekov v chôdzi na 3 km pred Matejom Tóthom.
debata

Usporiadanie jubilejného, 50. ročníka v roku 2010 na zdevastovanej tartanovej dráhe iniciovala Slávia UK a jej bývalý predseda Ladislav Asványi – a najmä jeho zásluhou prišlo k resuscitácii. Péteeska do druhej päťdesiatky vkročila začiatkom júna na novom mieste – v multifunkčnom športovom komplexe x-bionic® sphere v Šamoríne.

Divákov na útulný štadiónik pritiahla zaujímavá atletická konkurencia i slovenská špička na čele s Matejom Tóthom. V prvom štarte v tejto sezóne pod holým nebom dokráčal za potlesku do cieľa – druhý. Na netradičnej trojkilometrovej trati ho zdolal Anton Kučmín. Práve v tejto disciplíne ostalo prvenstvo doma – jediné slovenské – a zrodil sa i svetový výkon roka 11:22,36.

Spokojný bol aj Matej Tóth. „Tie skutočné pocity z vrcholného podujatia sa ešte nedostavili, ale proti tomu, ako by to bolo za normálnych okolností, som súťaž naozaj prežíval – aj si užíval. Aj predštartový stav, aj samotné preteky.“ Najväčšia hviezda mítingu, poľská svetová rekordérka Anita Wlodarczyková suverénne vyhrala hod kladivom výkonom 77,70 m. O dva mesiace sa obaja tešili v Riu de Janeiro z olympijského zlata, Anita aj zo svetového rekordu.

Pozdrav od Sergeja Bubku

Čo predchádzalo obnoveniu mítingu?

Zjednodušene: entuziazmus pár atletických nadšencov na čele s Ladislavom Asványim, súčasným viceprezidentom Slovenského atletického zväzu, filantropom a veľkým podporovateľom športu. Keď našiel priazeň u troch významných partnerov v názve, oživenie dostalo reálne kontúry. „Prvé náznaky sa objavili v druhej polovici minulého roka v súvislosti s kandidatúrou na budúcoročný európsky šampionát v cezpoľnom behu. Uspeli sme, čo nás povzbudilo. Povedali sme si, že sa pokúsime pripraviť na Slovensku aj významný atletický míting. K rozhodnutiu, že obnovíme míting P-T-S, sme dospeli vo februári. Doznievalo postupne. Zaujalo nás to, povedali sme si, že ideme do toho. Slovenská atletika dostala hodnotný darček. Máme veľkú možnosť propagovať ju a ponúknuť najlepším slovenským atlétom konfrontáciu na vysokej medzinárodnej úrovni v domácich podmienkach v novom modernom areáli,“ konštatoval Peter Korčok, šéf Slovenského atletického zväzu.

Anita Wlodarczyková, svetová rekordérka v hode... Foto: SITA
míting P-T-S Anita Wlodarczyková, svetová rekordérka v hode kladivom, potvrdila úlohu favoritky.

Úspešný návrat zaželal mítingu v jeho predvečer aj Ukrajinec Sergej Bubka, bývalý vynikajúci skokan o žrdi, svojho času neohrozený suverén nad latkou. Netají, že k Bratislave má výnimočný vzťah – aj Bratislava k nemu. K jeho menu sa viažu jediné dva svetové rekordy v histórii mítingu: 585 cm v roku 1984 a 605 o štyri roky.

„Som veľmi šťastný, že sa míting s takou bohatou históriou vracia späť. Organizátori urobili veľa práce, aby prinavrátili svetovú atletiku do strednej Európy a podporovali ju v tomto regióne. Prajem péteeske úspešný návrat, verím, že v budúcnosti budem pri ďalších ročníkoch aj osobne. Dúfam, že míting bude na vysokej úrovni, no ešte dôležitejšie je, že sa ho podarilo po dlhšej prestávke obnoviť. Želám veľa šťastia organizátorom aj atlétom,“ uviedol na diaľku.

Juantorena prišiel o rekord

Kubánec Alberto Juantorena, ďalší hviezdny atletický velikán, sledoval dianie v šamorínskom areáli na vlastné oči. Ani po rokoch nezaprel v sebe šoumena a srdečnosť. "Teším sa, že organizátori si pamätajú na tradície. Zaujímavosťou je, že Československo bola prvá európska krajina, v ktorej som súťažil,“ uviedol na tlačovej besede dvojnásobný olympijský víťaz z Montrealu 1976.

Žoviálny Kubánec Alberto Juantorena pred... Foto: Pravda, Ivan Majerský
míting, P-T-S Žoviálny Kubánec Alberto Juantorena pred pútačom, ktorý mu pripomenul jeho účasť na bratislavskom mítingu P-T-S.

„Na Bratislavu mám nádherné spomienky. Tu som si pred olympiádou vyskúšal beh na štyristo aj osemsto metrov. Péteeska mi dodala sebavedomie v týchto disciplínach, ktoré som v Montreale ovládol. Organizátori aj diváci boli veľmi prajní. Na to nikdy nezabudnem,“ spomínal si 65-ročný Juantorena. Ako čestný hosť otvoril míting v prítomnosti ďalších veľkých postáv svetovej i slovenskej atletiky: dvoch svetových rekordérok – Jarmily Kratochvílovej (v behu na 800 m), Galiny Čisťakovovej (skok do diaľky) – medailistov z majstrovstiev sveta i Európy Šárky Kašpárkovej (trojskok), Igora Kováča (110 m prek.), Pavla Blažka (chôdza).

O pár chvíľ prišla aj pekná pointa. Bývalý kubánsky bežec prišiel ako držiteľ rekordu mítingu P-T-S na 800 m časom 1:44,97 z roku 1978. Bradu mu odstrihol Keňan Nicholas Kipkoech. Časom 1:44,70 min vymazal 28-ročné dovtedajšie maximum – a prvý mu gratuloval Juantorena, svojmu nástupcovi odovzdal cenu pre víťaza.

Diváci videli päť rekordov mítingu, tri najlepšie výkony na slovenskom území, Kučmínov svetový výkon roka 11:22,36 v chôdzi na 3 000 m, slovenský rekord 44,65 štafety žien na 4 × 100 m (Šibová, Kršáková, Putalová, Bezeková) i viacero národných rekordov.

Šéftréner Slovenského atletického zväzu Martin Pupiš netajil radosť z toho, že do Šamorína zavítali stovky divákov. „Na začiatku mítingu som mal husiu kožu. Toto som si želal. Je úžasné mať na Slovensku podujatie svetových parametrov. Obnovila sa obrovská tradícia. Počasie sa umúdrilo, akoby rešpektovalo, že robíme dobrú vec. Prišlo takmer plné hľadisko, čo je výborná správa pre atletiku u nás,“ povedal.

Atletika našla v Šamoríne domov

Čo nemá v súvislosti s atletikou hlavné mesto, ponúka neďaleký satelit. Tam, kde pred štyrmi rokmi rástla ešte kukurica, sa do začiatku júna usilovne stavalo. Takmer dvesto ľudí pracovalo na atletickom štadióne, aby legendárny míting Pravda – Televízia – Slovnaft mohol nadviazať na svoje slávne časy. Na novom mieste a v špičkových podmienkach. "Atletika je matkou všetkých športov, bolo teda jasné, že tu takýto areál musí vyrásť. Je to pre nás obrovské zadosťučinenie. Momentálne sme jediní na Slovensku s certifikovaným atletickým štadiónom,“ tvrdí bývalý úspešný rýchlostný kanoista Juraj Bača, v súčasnosti predseda predstavenstva športového komplexu x-bionic® sphere v Šamoríne.

Novučký areál ponúka atlétom svetové podmienky. Modrý tartanový ovál s ôsmimi dráhami spĺňa najvyššie kritériá. Na rovnakom podklade pretekajú hviezdy športového neba aj na mítingoch Diamantovej ligy, mal ho aj atletický štadión v olympijskom Riu. Hneď vedľa sa nachádza tréningová plocha so štyrmi dráhami. Kapacita hlavnej tribúny je 1 200 miest, celý štadión však pojme až päťtisíc ľudí. Ak by si to situácia vyžadovala, vďaka montovanej tribúne sa môže na svetových atlétov pozerať až dvojnásobný počet divákov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #míting P-T-S #PTS #Ročenka Pravdy 2016