Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Imrich Bugár: Tóth si zlato zaslúžil. Mrzí ma, že ho nemám aj ja

Jeho výkony vzbudzovali v minulom storočí rešpekt. Svetový i európsky šampión a strieborný olympijský medailista v hode diskom Imrich Bugár (61) v stredu slávnostne vstúpil do Siene slávy slovenskej atletiky.

16.12.2016 10:00
Imrich Bugár Foto: ,
Imrich Bugár.
debata

„Po dlhom čase som si pokecal s kolegami z atletických štadiónov. Niektorí sa poriadne zmenili,“ vraví s úsmevom. Stuhne mu pri otázke na Hry v Los Angeles 1984, ktorých sa z politických dôvodov československá výprava nemohla zúčastniť.

Prekvapili vás organizátori ankety Atlét roka 2016, keď vás vyhlásili za ďalšieho člena siene slávy?
Je to paráda! Veľmi sa teším, že si na mňa spomenuli, nečakal som to. Konečne vidím staré známe tváre. (smiech)

Slovenská atletika zaznamenala výrazný posun vpred, bilancovala svoj najlepší rok v histórii. Sledovali ste tunajšiu scénu?
Som veľmi rád, že sa obnovil míting Pravda-Televízia-Slovnaft. Organizátori ma pozvali už dávnejšie. Prisľúbil som, že sa budúci rok po dlhom čase prídem naň pozrieť. Do Šamorína sa teším, počul som, že je tam výborný atletický areál. Na péteesku mám stále živé spomienky. Som rád, že ste konečne zažili medailový úspech aj na olympiáde. Matej Tóth predviedol skvelý výkon a zaslúžene si dokráčal po zlato. Aj piate miesto kladivára Marcela Lomnického šlo do sveta.

Premietli sa vám na pódiu pri preberaní ceny spomienky na famóznu diskársku kariéru?
To viete, že áno. Videl som odtiaľ viacero atletických kolegov a trochu si prinavrátil pocity, keď som stál na bedni a počul celú a dlhú československú hymnu. Boli to príjemné, ale i trochu bolestivé spomienky. Je mi ľúto, že som nemal šancu v Los Angeles bojovať o víťazstvo. Už s tým ale nemôžem nič urobiť…

Na Hrách 1984 v Los Angeles reprezentácia neštartovala z politických dôvodov. Cítili ste, že by ste útočili na zlatú medailu?
Bol som veľký favorit. Vyhral som dva roky predtým majstrovstvá Európy 1982 v Aténach, o rok som sa stal aj svetovým šampiónon z Helsínk. Môj najhorší výkon by stačil na bronzovú medailu. Bol som asi v najlepšej životnej forme. Rozhodne by som bojoval o zlato.

Potom už veľká medaila neprišla. Poznačilo vás to?
A ešte ako…(povzdychne si) Zlomilo ma to, akoby sa niečo vo mne zaseklo. Hodil som v roku 1985 aj československý rekord 71,26 m (na Slovensku ani v Česku ho zatiaľ nik neprekonal), ale na veľkých podujatiach sa mi nedarilo.

Aký bol najkrajší moment vašej kariéry?
Som prvým majstrom sveta v hode diskom – a to mi už nikto nevezme. Aj po rokoch, keď si na to spomínam, je to nádherný pocit. (úsmev)

Sledujete atletiku aj teraz?
Áno, stále mám k športe a atletike blízko. Pracujem v pražskej Dukle na oddelení zahraničných vzťahov, takže mám prehľad o viacerých športovcoch, nielen atlétoch. Rád si atletiku zapnem aj v televízii. Úzko spolupracujeme aj s Vojenským športovým centrom Dukla Banská Bystrica. Budúci rok bude oslavovať 50-ročné jubileum. Je veľmi pravdepodobné, že mu príde zagratulovať aj veľká delegácia z Prahy.

V ostatných týždňoch sa rozoberá doping ruských športovcov najmä počas domácej zimnej olympiády v Soči 2014. Aký je váš pohľad?
Nie je pekné, čo sa momentálne deje – a čo možno ešte vyjde najavo. Na druhej strane sa mi nepáči, že sa vyťahujú staré veci. Dávajú medaily pretekárom, ktorí boli štvrtí či piati. Kto môže zaručiť, že nedopovali aj oni, keď neboli na dopingových testoch? Prekáža mi to. Rozumiem, že veda a výskum idú dopredu. Človeka ničí, ak na neho vytiahnu niekoľko rokov starú vec a onálepkujú ho.

Vo vašej ére zrejme neboli takéto problémy…
Doplnky stravy sú jeden deň dobré a na druhý zakázané. Nerozumiem tomu. My sme tieto veci vôbec neriešili. Veľakrát sme všetci jedávali to isté a bolo to len o tvrdej tréningovej práci.

Veľa sa pred olympiádou v Riu hovorilo o problémoch s bezpečnosťou či vírusoch. Viete to potvrdiť alebo vyvrátiť?
Ja som bol v Riu týždeň a nič také dramatické som nevidel. Myslím si, že to boli skôr novinárske kačice, zbytočne nafúknuté bubliny. Samozrejme, Rio malo svoje muchy, ale ktoré mesto či olympiáda ich nemali? Bol som na troch olympiádach ako pretekár, od Sydney 2000 som nechýbal na žiadnych letných hrách ako návštevník.

Páčila sa vám olympiáda v Riu?
Každé Hry majú niečo do seba. Brazílska hudba sa mi veľmi páčila. Keď som videl tie tance, musel som sambu ako účastník StarDance vyskúšať aj ja. (smiech) Rio bolo nádherné, nemal som žiaden problém. Trochu ma mrzí, že v poslednej dobe do programu Hier pridávajú niektoré športy a iné škrtajú. Niektoré sa mi aj páčia, nič sa ale nedá robiť.

Čo všetko ste videli naživo?
V Brazílii som bol v čase, keď džudista Lukáš Krpálek získal zlatú medailu. Prežíval som to veľmi emotívne. Česká republika získala spolu desať medailí, z toho šesť v čase, keď som bol v Riu.

Chodíte si ešte zahádzať diskom?
S atletikou to bolo dobré manželstvo, nesťažujem sa, ale stačilo. Teraz si môžem tak maximálne hodiť do seba dve deci vína, to je všetko. (smiech).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Imrich Bugár