Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šéf FIA Todt v Bratislave: Pre nás je každá krajina veľmi dôležitá

Prezident Medzinárodnej automobilovej federácie (FIA) Jean Todt navštívil Bratislavu.

10.12.2016 15:20
Jean Todt Foto: ,
Jean Todt.
debata

Popri účasti na regionálnom kongrese a odovzdávaní cien stredoeurópskej zóny FIA za rok 2016 sa stretol s čelnými predstaviteľmi slovenskej vlády, polície a motoristického športu.

„Pre FIA je každá krajina veľmi dôležitá. Chceme, aby mali k motoršportu prístup všetci mladí ľudia. Potom sa môžu vypracovať od motokár napríklad až k formule 1,“ vyhlásil Todt na sobotňajšej tlačovej konferencii. Okrem rozvoja motorizmu hovoril 70-ročný Francúz najmä o bezpečnosti cestnej premávky a potrebe dopravného vzdelávania na školách. „Pozrel som sa na vaše štatistiky nehodovosti. Je pravda, že v posledných rokoch sa podarilo počet nehôd výrazne znížiť, no tragédií je stále priveľa. Na cestách zomiera aj veľa chodcov, to je neakceptovateľné,“ pripomenul.

Podľa ministra školstva, vedy, výskumu a športu Petra Plavčana chce talentovaných mladých športovcov v motoristickom odvetví podporovať aj štát. „Musíme pomôcť rozvíjať detské talenty, aby potom mohli víťaziť na súťažiach v zahraničí,“ myslí si Plavčan. Podpora záujmu o motoršport medzi mládežou je pre rezort školstva prioritou aj ako súčasť snahy motivovať deti k tomu, aby sa rozhodli študovať na školách s technickým zameraním. „Vieme, že napríklad automobilový priemysel momentálne potrebuje množstvo kvalifikovaných mladých ľudí,“ pripomenul.

Riaditeľ okruhu Slovakia Ring Pavel Čulík po stretnutí s Jeanom Todtom predstavil plány do ďalšej sezóny: „Získali sme licenciu druhého stupňa svetovej homologizácie. V júli 2017 privítame prvýkrát majstrovstvá Európy truckov. Budú to veľmi zaujímavé preteky obrovských áut, na ktoré sme zatiaľ neboli zvyknutí. Vo svete sa na to chodí pozerať množstvo divákov, takže verím, že toto podujatie pod hlavičkou FIA bude úspešné aj na Slovensku. Taktiež prvýkrát usporiadame majstrovstvá sveta motocyklov Endurance.“ Čulík sa aktuálne zaoberá projektom kartingového centra. „Chceme vytvoriť tréningové centrum kartingu pre mládež. Je to veľmi atraktívny koníček, ktorý je zaujímavý pre veľmi veľa detí. Chýba však miesto, kde by sa mu mohli bezpečne venovať,“ uzavrel.

debata chyba
Viac na túto tému: #Jean Todt