Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nagy: Plávať vo finále by bolo fantastické

Osmička slovenských reprezentantov sa oddnes do nedele predstaví na plaveckých majstrovstvách sveta v krátkom bazéne. Najväčším ašpirantom na finálové umiestnenie je Richard Nagy (23).

06.12.2016 10:00
Richard Nagy Foto: ,
Slovenský plavec Richard Nagy.
debata

Bratislavčan by v kanadskom Windsore na 400 metrov polohové preteky rád nadviazal na striebro z májových ME v Londýne a 9. priečku z olympijského Ria. „Do každých pretekov idem s tým, že sa chcem zlepšiť. Budem rád, ak sa mi to podarí aj tu,“ vraví pretekár VŠC Dukla Banská Bystrica.

Kde ste sa na šampionát pripravovali?
Mal som rozlietaný september. Trénoval som v Bratislave, v Prahe a dva týždne v anglickom Sheffielde. Trénujem tam s Maxom Litchfieldom z Veľkej Británie, ktorý skončil v Riu štvrtý v polohových pretekoch na 400 m. Mesto aj tréningy sa mi páčia. Budem sa tam pripravovať aj do júlovych majstrovstiev sveta v dlhom bazéne v Budapešti.

Po prílete sa viaceré výpravy sťažovali na teploty. V čom bol problém?
V hale bolo veľmi horúco a naopak – voda mala asi 24 °C. V praxi to znamenalo, že sme primŕzali k dráham. Situácia sa už zlepšila, ostatné dva dni zohrievali vodu a tá už má lepšie parametre.

Ako sa vám páči Windsor?
Je to tu veľmi dobre zorganizované. Mesto je veľmi pekné, centrum je na druhej strane rieky. Máme naň pekný výhľad. Organizátori urobili skvelú vec – dali nám bazén do haly miestneho hokejového klubu a priestory na regeneráciu na ďalšie klzisko.

Tešíte sa na atmosféru?
Bodaj by prišlo toľko ľudí ako na hokejový zápas… Mesto týmto šampionátom žije. Myslím si, že bude plná hala. Čakajú nás pekné preteky.

S čím budete spokojný?
Do každých pretekov idem s tým, že sa chcem zlepšiť. Budem rád, ak sa mi to podarí aj tu v Kanade. Rád by som na polohovej štvorstovke zaplával čas okolo osobného rekordu (4:04,73, pozn.) prípadne ho aj vylepšil. Dostať sa do finále by bolo fantastické. Na MS som totiž ešte medzi najlepšími nebol. Chcel by som to dosiahnuť.

Odhadnete, v akej ste forme?
Ťažko povedať, olympiáda sa skončila pred pár mesiacmi a neviem odhadnúť, na aký čas si môžem trúfať. Dúfam, že nebudem pomalý. Bazén je rýchly, cítim sa v ňom veľmi dobre. Podmienky však budú mať všetci rovnaké.

Najväčšie ambície máte na spomínaných 400 metrov polohové preteky. Čo zvyšné dve disciplíny a vaše ambície v nich?
Na 400 m kraul a 200 m polohovku by som si chcel zlepšiť osobné maximá. Na postup z rozplávb to zrejme aj tak nebude stačiť.

Prečo ste vynechali 1500 m voľným spôsobom?
Dôvodov je viacero. Túto sezónu som to veľmi netrénoval. Ďalším je, že by som ju mal v sobotu spoločne s polohovou štvorstovkou, čo by ma unavilo. Navyše, v poslednej dobe mi príliš nešla. Chcem si od nej teraz trochu oddýchnuť. Možno sa k nej vrátim až neskôr v priebehu tejto sezóny.

Aká bude vaša konkurencia?
Chýbajú viacerí favoriti. Niektorí si dali voľno po olympiáde, iní zasa začali neskôr s tréningmi. Sú tu však Američania, Austrálčania a plavci z iných krajín, ktorí zaručujú kvalitu. Chcú si ešte predĺžiť sezónu, potiahnuť formu z Ria a získať nejakú medailu.

Nepôjdete si vyskúšať aj miešanú štafetu na 4×50 m polohové preteky?
(smiech) Ja? Ani omylom! Na MS ideme ôsmi, z toho siedmi sú omnoho rýchlejší šprintéri ako ja. Ja ich podporím tak maximálne z hľadiska.

Slovenskí plavci na MS

Richard Nagy (400 m v. sp., 200, 400 m pol. pret.) Marek Botík (50, 100 m prsia), Vladimír Štefánik (50, 100, 200 m v. sp.), Adam Halas (50 a 100 m motýlik, 100 a 200 m pol. pret.), Andrea Podmaníková (50, 100 a 200 m prsia), Barbora Mišendová (50 a 100 m v. sp., 50 a 100 m mot.), Karin Tomečková (100 a 200 m znak), Karolína Hájková (50, 100 a 200 m znak).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #plávanie #Richard Nagy