Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tlačíme na ministra, aby vyčlenil viac peňazí, tvrdí Tittel

Autori pozmeňovacieho návrhu k novele zákona o športe, ktorým sa z finančných prostriedkov určených na podporu národných zväzov vyčlenil garantovaný minimálny podiel pre futbal a hokej, sa pri rokovaniach so zástupcami menších športov nestretli so žiadnou negatívnou odozvou.

02.12.2016 11:32
Dušan Tittel Foto: ,
Dušan Tittel.
debata

Na tlačovej konferencii to v piatok uviedol poslanec NR SR za SNS Dušan Tittel, ktorý bol jedným z predkladateľov návrhu. „Tento zákon nie je proti niekomu. Naopak, je v prospech celého športu. Ani jeden zväz si nepohorší,“ myslí si Tittel. Pôvodné nastavenie museli podľa neho zmeniť, pretože uberalo peniaze menej populárnym športom. „Budeme tlačiť na ministra financií, aby sa celková suma pre šport ešte v budúcnosti zvýšila,“ doplnil.

Od roku 2017 pôjde na financovanie futbalu zo spoločného balíka najmenej 17 percent prostriedkov, podiel ľadového hokeja stanovili na minimálne 13 percent. Ostatné uznané národné športové zväzy si rozdelia minimálne 50 percent peňazí. Financie do športu plynú z rozpočtu ministerstva školstva a z výnosov z lotériových hier, rátajú sa sem aj peniaze, ktoré vláda vyčlení účelovo na konkrétne projekty.

Poslanec Tittel zdôraznil, že si praje, aby sa do športu v budúcnosti investovalo ešte viac prostriedkov. Naďalej by rád diskutoval aj o zavedení „superodpočtu“, ktorým by si súkromné subjekty mohli znížiť daňový základ o peniaze, ktoré darovali športovým organizáciám. Tento nápad však naráža na nesúhlas rezortu financií. „Musíme nájsť iný model a spôsob, ako do týchto tém zapojiť aj obce, verejnú správu a súkromnú sféru, preto tá diskusia bude ešte veľmi široká,“ uzavrel Dušan Tittel.

Na tlačovej konferencii v priestoroch parlamentu sa zúčastnili aj novozvolený prezident Slovenského olympijského výboru (SOV) Anton Siekel a predseda Slovenského paralympijského výboru Ján Riapoš. „Plníme to, čo sme deklarovali. Sme aktívnym partnerom dialógu o financovaní športu. Legislatívny proces sa nikdy nekončí. Musíme reagovať na zmeny, ktoré prináša trh,“ uviedol šéf SOV. Podľa Jána Riapoša záujem o systémové zmeny v športe dlhodobo chýbal, je teda rád, že sa o nich konečne intenzívne diskutuje. „Vôbec nie je jednoduché to systémovo nastaviť,“ tvrdí. Riapoš sa vyjadril aj k myšlienke doživotnej renty pre športovcov: „Myslím si, že by sme mali urobiť niečo, aby sa štát postaral o tých, ktorí úspešne reprezentovali Slovensko v zahraničí na veľkých medzinárodných podujatiach.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Dušan Tittel #Ján Riapoš #Anton Siekel #zákon o športe