Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šachistu nepripomína. Šampión Carlsen je nemilosrdný

Jeho úspech predpovedala aj legenda. Nór Magnus Carlsen obhájil v New Yorku titul majstra sveta v šachu. Jeho zápas s ruským veľmajstrom Sergejom Karjakinom sa skončil nerozhodne 6:6, súperi preto museli absolvovať ešte dodatočný tajbrejk. V ňom už Carlsen bezpečne dominoval a zvíťazil 3:1.

02.12.2016 09:00
Magnus Carlsen Foto: ,
Nór Magnus Carlsen s trofejou pre majstra sveta v šachu.
debata (1)

Patrí medzi najsexi mužov

Garry Kasparov pred zápasom na Twitter napísal: „Nepôjde o súboj dvoch rovnocenných súperov. Karjakin je skvelý hráč, ale Carlsen je celkom výnimočný.“ Priebeh mu dal za pravdu. Nór prevýšil súpera v porozumení šachovej hre, ale tiež v prostej psychickej odolnosti. Lepšie sa vyrovnával so sklamaniami, ktoré taká dlhá športová udalosť so sebou nutne prináša. Do ďalších bojov vždy nastúpil vyrovnaný a s túžbou po víťazstve.

Dvadsaťšesťročný Carlsen je známy svojím pragmatickým prístupom ku kráľovskej hre. „V súčasnom šachu umenie nehľadajte, ide najmä dosiahnutie víťazstva,“ odpovedal na tlačovej konferencii počas zápasu na otázku, či je šach umením, vedou alebo športom. „V šachu musíte byť predovšetkým nemilosrdní,“ pripomenul výrok šachového génia minulého storočia, Američana Bobbyho Fischera. Ten sa otvorene priznal, že počas partie sa snaží súpera nenávidieť, i keď pred ňou či po nej môžu byť dobrými priateľmi.

Hrať s Carlsenom je preto extrémne nepríjemné. Nór sa nikdy nevzdáva, bude vás na šachovnici mučiť sprava-zľava, bez ohľadu na to, či stojí lepšie, alebo nie. Počká si na vašu chybu. Takmer nikdy neponúka remízu. Aj v poslednej partii tajbrejku, kde mu stačil nerozhodný výsledok, hral na víťazstvo. A dosiahol ho.

Práve pragmatizmus a sila vôle umožňujú Carlsenovi vládnuť dlhé roky šachovému svetu. Nór je majstrom sveta od roku 2013, keď o titul obral Inda Višiho Ánanda. Podľa medzinárodného rebríčku, ktorý hodnotí výsledky všetkých hráčov planéty, dominuje šachovej scéne už od roku 2010.

Carlsen je globálnou celebritou. Vydal vlastnú šachovú aplikáciu, natočil niekoľko reklám (napríklad na autá či aerolinky), spolu s Liv Tylerovou nafotil kolekciu módneho oblečenia, vystupuje v televíznych šou. Dokonca na pozvanie Realu Madrid úvodným výkopom otvoril zápas s Valladolidom. Ani vizuálne nezodpovedá laickým predstavám o šachistoch: je športovo stavaný, nenosí okuliare, skvele sa oblieka. Britská verzia časopisu Cosmopolitan ho v roku 2013 zaradila medzi najsexi mužov sveta.

Miluje Káčera Donalda

Pri bližšom pohľade sa ale jeho starostlivo nadizajnovaný marketingový obraz začne rozplývať. Súkromie si geniálny Nór stráži takmer dokonale. Nie je však známe, že by mal priateľku (jeho približne rovnako starý súper Karjakin je druhýkrát ženatý). Na turnaje ho okrem realizačného tímu sprevádza starostlivý otec.

Pri rozhovoroch pre médiá často pôsobí frustrovane, až otrávene. Po ôsmej partii newyorského zápasu dokonca predčasne ušiel z tlačovej konferencie, čo bude mať pravdepodobne za následok značnú finančnú pokutu od organizátorov.

Jeho milou zvláštnosťou je obľuba časopisov s Káčerom Donaldom. Aj keď ich pravdepodobne už nečíta s takým nadšením ako kedysi, stále ich zbiera. Nórska verzia časopisu mu túto náklonnosť vrátila: prikreslila ho tento rok ako komiksovú postavičku do jedného z príbehov.

Carlsen je pre šachovú hru ideálnym majstrom sveta. Dokáže pritiahnuť pozornosť divákov, médií i sponzorov Šachu dodáva potrebnú dôstojnosť a kredit. Láme predsudky, ktoré má laická verejnosť často so šachistami spojené.

A v neposlednom rade je z malej krajiny bez šachovej minulosti. Pre mladých ľudí je preto inšpirujúcim vzorom úspešného životného príbehu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Magnus Carlsen